התכנית של ח"כ ברקת: "החזרה לעבודה של 100,000 מובטלים בתוך שנתיים"
חבר הכנסת ניר ברקת הציג היום (שלישי) בפני ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת את החלק בתכניתו הכלכלית העוסק בהסבות מקצועיות: "הסבה מקצועית טורבו". על פי התכנית, המעסיקים הם אלה שיבצעו הכשרה לעובדים שצריכים הסבה מקצועית, ולא המדינה כפי שקורה היום. העובדים יקבלו שכר מיום ההכשרה הראשון מהביטוח הלאומי, שישתווה לכל הפחות לדמי האבטלה שלהם הם זכאים ויקלטו כעובדים מן המניין במקום העבודה מיד עם תום ההכשרה. עלות ההכשרה תמומן גם היא ברובה על ידי המדינה והיתר על ידי המעסיק. על פי הנתונים שהציג ברקת, עלות התכנית היא 4.5 מיליארד ש"ח למדינה ו-1.5 מיליארד ש"ח לשוק הפרטי. מנגד לדבריו, שווי החזרתם של 100,000 עובדים לשוק העבודה בתוך שנתיים גבוה בהרבה וההשקעה תוחזר במלואה תוך זמן קצר.
בהתייחס לתכנית אמר חבר הכנסת ברקת: "כש-850,000 אנשים איבדו את פרנסתם ו-120 אלף עסקים נמצאים בסכנת סגירה יש צורך לעשות שינויים ולחשוב מחוץ לקופסה. במצב הקיים המדינה נושאת כמעט ב-100% מעלות ההכשרה. אם התכנית תאומץ הביטוח הלאומי יכול לממן אותה לבד ועוד לחסוך כסף. ההכשרה תהיה יעלה וממוקדת למה שהמעסיק צריך ויחסך גם הליך ההשמה שאחריה. יש קונצנזוס רחב בין המעסיקים לחברי הכנסת, הביטוח הלאומי והציבור."
עוד אמר חבר הכנסת ברקת: "עכשיו צריך שהממשלה תיתן מנדט לחולל שינוי מהיר כי בכל דקה שבה אנחנו לא מניעים את התכנית אנשים על סף פת לחם. חייבים להפוך כל אבן ולוודא שכמה שיותר אנשים יחזרו לפרנסתם. מגיע המון קרדיט לדובי אמיתי ועינת זינגר שהניעו פה מהלך אדיר. האחריות והידע לגבי הצרכים נמצאים אצל המעסיקים וההערכה שלי היא שנוכל לעשות ניסים ונפלאות ובתנאי שהמנדט יהיה בידיים הנכונות".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר: "אם הכשרת מישהו ולא יהיה לו לאן להגיע זה לא שווה שום דבר ולכן שיתוף פעולה עם המעסיקים שאמורים לקלוט את העובדים הוא נכון וראוי. לפי המתווה הזה אנחנו נשלם פחות דמי אבטלה ונקבל מהעובד דמי ביטוח לאומי, כך שכל המערכת יוצאת נשכרת".
דובי עמיתי, יושב ראש נשיאות המגזר העסקי אמר: "התכנית שהציג ח"כ ברקת היא חלק מתכנית גדולה עליה אנחנו עובדים למעלה מחצי שנה, הנותנת מענים במספר תחומים בהם ההכשרות המקצועיות. התכנית הוצגה ביום ראשון לראש הממשלה ושר האוצר. בימים הקרובים היא תיחתם כמיזם משותף עם זרוע העבודה במשרד העבודה והרווחה. אנחנו מתואמים עם הביטוח הלאומי ומוכנים לצאת לדרך. זאת המשימה שלנו".
ממלאת מקום יושב ראש הוועדה חברת הכנסת טלי פלוסקוב בירכה על שיתוף הפעולה בין הממשלה, הכנסת והמגזר העסקי: "זו הדוגמה לאיך צריך לעבוד בימים האלה כדי להביא תוצאות. על הממשלה ולהניע את התכנית לביצוע כמה שיותר מהר. זה משהו שאזרחי ישראל זקוקים לו היום יותר מכל דבר אחר. הם לא רוצים לצעוק בהפגנות שאין להם מה לאכול אבל אנחנו צריכים לספק להם דרך להתפרנס".
חברת הכנסת אורלי פרומן אמרה: "מרענן לראות תכנית סדורה וממוקדת שנותנת מענה לצורך מידי. המשבר הכלכלי והחברתי שאנחנו מצויים בו מזמן לנו הזדמנות פז לחשיבה אחרת, לעודד אנשים להגיע למקומות שבהם הם נחוצים, בתקופה שבה הם יותר פתוחים לשמוע ולנסות. זו הזדמנות גם לחזק מעמד של מקצועות מסוימים, כמו הוראה, עבודה סוציאלית, אחיות ועוד. מהמשבר הזה יכול לצמוח טוב".
חברת הכנסת היבה יזבק ביקשה לברר עד כמה התכנית תהיה רגישה לצרכים של סקטורים שונים בחברה הישראלית לדבריה: "נשים נפגעו מאוד במשבר הזה כמי שמלכתחילה מועסקות ומרוויחות פחות וכך גם החברה הערבית שבה האבטלה והעוני עלו משמעותית" חבר הכנסת משה אבוטבול ביקש גם הוא להתאים את המענים לצורכי האוכלוסיות השונות, בהן האוכלוסייה החרדית. ספיר בלוזר, מנכ"לית התאחדות הסטודנטים ביקשה להתאים את ההכשרות גם לצורכיהם של צעירים אקדמאים שמצאו עצמם ללא פרנסה בשל משבר הקורונה.
אביעד שוורץ, רפרנט תעסוקה באגף התקציבים, משרד האוצר אמר: "שיתוף מעסיקים הוא חלק חשוב בהכשרות שיתרום רבות לשילוב המוכשרים בשוק העבודה ונשמח לשתף בכך פעולה. עם זאת, להבנתי לא כל ההכשרות יכולות להתבצע אצל מעסיקים, בוודאי לא אצל מעסיקים קטנים ובינוניים. יש עכשיו צוות בין משרדי שעוסק בנושא התעסוקה במשבר. נגבש בקרוב המלצות קונקרטיות באשר למוצע בתכנית".
ללי דרעי, מנהלת קידום המדיניות בעמותת "121 – מנוע לשינוי חברתי" אמרה: "שילוב מעסיקים בהכשרה הוא מצוין, אבל פחות מתאים ביחס לעסקים קטנים ובינוניים שאין להם תשומות נדרשות להשקעה בתכנית כזאת. ביקשנו שיוקמו לשכות לקשרי מעסיקים שיתנו מענה לצורך הזה".