פוליטי / מדיני

חוק איסור טיפולי המרה אושר בכנסת בקריאה טרומית

מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) את הצעת חוק הפסיכולוגים (תיקון – איסור טיפולי המרה), של חברי הכנסת ניצן הורוביץ, אליה הוצמדה הצעה דומה של חברת הכנסת מירב מיכאלי. ההצעה אושרה בניגוד לעמדת ועדת שרים לענייני חקיקה כאשר 42 תמכו מול 36 מתנגדי. חברי כחול לבן הצביעו בעד, כמו גם השרים אמיר אוחנה ואיציק שמולי.

ההצעה מבקשת לאסור על פסיכולוגים לבצע טיפולי המרה (טיפולים שמטרתם לשנות נטייה מינית) ולקבוע עבירת משמעת בשל הפרת הוראה זו. כן מוצע לקבוע כי פסיכולוג שימצא אשם בעבירת משמעת זו, יותנה רישומו בפנקס הפסיכולוגים לתקופה שלא תפחת מחמש שנים. כמו כן הפרת הוראה זו תהווה עבירה פלילית. בדברי ההסבר להצעה נכתב: "טיפולי המרה אינם יעילים והם מנוגדים לכללי האתיקה הרפואית במדינות רבות בעולם. בנוסף, הם גם מסוכנים ועלולים ליצור נזק פסיכולוגי ורגשי למטופלים, שעשוי להוביל לדיכאון קליני ולהתאבדות.

צילום: דוברות הכנסת – עדינה ולמן

הסתדרות הפסיכולוגים בישראל החליטה למחוק את ההומוסקסואליות כהפרעה נפשית וכן גיבשה מסקנות בנושא טיפולי ההמרה בישראל המזהירות ומרתיעות מביצוע טיפולים אלו והסכנות הכרוכות בהן למטופלים. בין השיקולים בבסיס האזהרות נמנים: הבסיס המקצועי והעדויות האמפיריות להצלחתם של טיפולי המרה הוא קלוש למדי. טיפול המרה יוצר 'סדר יום' טיפולי מוכתב מראש, לכן עלול לחטוא למהות הטיפול הפסיכולוגי, כמקובל בכללי האתיקה המקצועית. על הפסיכולוג להימנע מלשמש שליח של קבוצה דתית או חברתית-תרבותית כלשהי, המבקשת למנוע מן האדם לחיות בדרך ההולמת את זהותו ונטייתו. פסיכולוג המקבל לטיפול מטופל החש שנטייתו או התנהגותו המינית ההומוסקסואלית עומדות בסתירה לאמונתו הדתית או עלולות לגרום לניתוקו מסביבתו החברתית או התרבותית, חייב לכבד את ערכיו ואמונתו של המטופל ולנסות לעזור לו בהתאם."

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
צילום: דוברות הכנסת – עדינה ולמן

חברת הכנסת מירב מיכאלי אמרה: "הטיפולים האלה הם הרסניים הם גורמים לדיכאונות עמוקים הם מובילים לאובדנות הם הורסים את החיים של הסביבה של האיש או האישה שמוצאות ומוציאים את עצמם בדרך כלל לא מבחירה האישית שלהם חשופות חשופים וכפופים לטיפולים האלה."

סגן שר הבריאות יואב קיש השיב בשם הממשלה: "היכרות עמוקה עם החקיקה הזו לרוב חברי הכנסת פה – אין. ועדת השרים לחקיקה דחתה את הדיון בהצעת החוק הזו, ולכן המשמעות היא שהממשלה מתנגדת להצעה. מדובר בנושא מורכב ורגיש כאשר אני רוצה לומר בצורה ברורה, שגם בקרב הרוב המוחלט של בעלי המקצוע הגישה כלפי טיפולים אלה שלילית, וזה אני אומר עוד בלשון המעטה. הרוב רואה בהם טיפולים שבמקרה הטוב אינם מסייעים כלל אך מאידך במקרים רבים מזיקים ופוגעים במטופל, על-כך אין מחלוקת. מאידך כלל לא ברור שקביעת עבירות פליליות ומשמעתיות ונגד פסיכולוגים בלבד זה דבר נכון או נדרש. קיים ויכוח בינינו לגבי קביעת עבירה פלילית, לא סתם אנחנו מגיעים לדיון הזה אולי כחודש לאחר שהוצג לראשונה לכנסת למה כי ניסינו להגיע בקרב הזה חברי הממשלה והקואליציה לנסות להגיע להסכמות. אתה לא יכול לקחת ולסמן פסיכולוגים ולהגיד רק אתם תקבלו עבירה פלילית."

צילום: דוברות הכנסת – עדינה ולמן

בתגובה הודיעו המציעים, חברי הכנסת הורוביץ ומיכאלי, כי הם מוכנים להסיר את העבירה הפלילית מהצעת החוק בהמשך הליך החקיקה. לאור זאת ניסה סגן השר לשכנע את חברי הקואליציה לתמוך בהצעה ואמר: "הם ויתרו על הנושא הפלילי אז אין פה שום שינוי, יש פה פוליטיקה זולה, למה שניתן להם את ההרגשה שהם מנצחים את הקואליציה? במקום לתת להם לעשות עלינו סיבוב, בואו נאשר בטרומית ונחליט שההצעה תחכה לממשלתית, אין פה שום שינוי בסטטוס קוו."

צילום: דוברות הכנסת – עדינה ולמן

חבר הכנסת ניצן הורוביץ הבהיר: ""הצעת החוק שמונחת כאן איננה הצעה רגילה, זו הצעת חוק נגד התעללות ועינויים נגד בני אדם, קטינים וצעירים, שנמצאים במצב קשה ויש אנשים שמנצלים את זה לרעה. אנחנו רוצים להעביר אותה בטרומית כנוסח ההצעה, והדברים יועלו לדיון מעמיק בוועדה. זה חוק של פיקוח נפש ואני מקווה שכנסת ישראל תעביר אותו היום ותיתן אמירה ברורה בנושא הזה, ותצטרף לשורה ארוכה של מדינות שהעבירו חוק כזה בשנים האחרונות."

צילום: דוברות הכנסת – עדינה ולמן

למרות ניסיונות השכנוע של סגן השר קיש, בקואליציה הוחלט להתנגד להצעה. כאמור בהצעה הראשונה של ח"כ הורוביץ תמכו 42 והתנגדו 36 בהצעה השנייה של ח"כ מיכאלי תמכו 43 והתנגדו 35. בין התומכים נמצאים חברי כחול לבן והשרים אמיר אוחנה ואיציק שמולי. ההצעה תועבר לוועדת הכנסת שתכריע היכן יתקיים המשך הדיון.

צילום: דוברות הכנסת – עדינה ולמן

Back to top button