תכנית המענקים אושרה בקריאה ראשונה
מליאת הכנסת אישרה הערב (שני) בקריאה ראשונה את הצעת חוק התכנית לסיוע כלכלי, ואת הצעת חוק הצעת חוק ־ יסוד: משק המדינה. מדובר בשתי הצעות חוק שנועדו להוציא לפועל את חלוקת המענקים בעקבות המשבר הכלכלי שנגרם כתוצאה מהתפרצות נגיף הקורונה.
בהצעת חוק יסוד משק המדינה, הדורשת רוב מיוחד של 61, תמכו 62 חברי כנסת ללא מתנגדים ונמנע אחד. בהצעת חוק התכנית לסיוע כלכלי תמכו 80 ללא מתנגדים. ההצעות יועברו לוועדת הכספים להמשך הדיון.
הצעת החוק הראשונה מבקשת לאפשר להוציא סכום נוסף של 6.5 מיליארד ש"ח בשנת 2020, מעבר לסכום של 25 מיליארד ₪ שכבר אושרו, לצורך מימון התכנית לתשלום מענקים חד-פעמיים .
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
הצעת החוק השנייה מבקשת לחלק לאזרחי מדינת ישראל מענקים חד-פעמיים במטרה לעודד את הצריכה ואת התעסוקה ולהניע את גלגלי הכלכלה הישראלית. בהצעה זו מוצע כי בעד ילד ישולם מענק חד-פעמי בסכום של 500 ש"ח ועבור תושב ישראל מעל גיל 18 או נער או נערה נשואים, ישולם מענק חד-פעמי בסכום של 750 ש"ח. כמו כן, מוצע להעניק תוספת למענק של 750 ש"ח נוספים לאוכלוסיות של מקבלי קצבאות וגמלאות שונות המנויות בהצעה. כן מוצע לשלול זכאות למענק ותוספת למענק, למעט מענק בעד ילד, מיחיד שחייב במס נוסף בשיעור 3% על הכנסתו החייבת לפי סעיף 121ב לפקודת מס הכנסה בשנת 2018 וכן מיחיד שלא הגיש את דוח 2018. בקשה למענק ניתן יהיה להגיש עד שנה מיום תחילת החוק.
שר האוצר ישראל כץ הציג את ההצעה ואמר: "אני חושב שהתוצאה המונחת כאן היא תוצאה שמצד אחד מאפשרת גישה של תשלום רחב מאוד לאוכלוסייה, על מנת שמי שמקבל באופן טבעי ישתמש עבור ילדיו, עבור משפחתו, עבור עצמו, ויגדיל את הצריכה. בארצות הברית יפן ומקומות אחרים נקטו בשיטה דומה. יחד עם זאת לאחר דיונים נוספים שהיו בפורומים השונים ובממשלה הוחלט להחריג את מי שמשתכר מעל 651,000 ש"ח בשנה, מהתשלום ולייעד את הכספים האלה על מנת להכפיל את הסיוע לאותן אוכלוסיות מוכרות ונתמכות. אני מקווה שהחקיקה תעבור במהירות הגדולה ביותר כדי לאפשר את קבלת המענק".
השר כץ התייחס למחלוקות בדבר תקציב המדינה ואמר: "כולנו אנשים פוליטיים אבל חייבים תקציב כמה שיותר מהר. יחד עם חוק הסדרים שיונח בפניכם עם קרוב ל-40 חוקים שהם חוקיים מהפכניים שיש להם מכנים משותפים שזה הורדת רגולציה, הורדת חסמים והגברת התחרות הגברת הצמיחה בכל התחומים שאנחנו מכירים. החוקים האלה שאני עומד מאחוריהם הם בדיוק בהתאם לאותה השקפת עולם שרוב הבית תומך בדבר הזה. כי לא מספיק לבלום, לא מספיק להחזיק ולסייע, לא מספיק אפילו לכוון, חייבים להביא את המשק למצב שבמקביל למאבק מול הקורונה על כל ההיבטים, למצב של התחברות של שתי הרגליים הרגל המסייעת עם הרגל הצומחת שמצמיחה את המשק."
ח"כ איתן גינזבורג: "אנחנו בכחול-לבן חשבנו שהכיוון הכללי הוא נכון אבל הוא לא מספיק. סברנו שמתן מענקים בסכום שווה לכל אזרח רק על פי קריטריונים של גיל ומספר הילדים לא עונה על הצורך הנדרש, וכמו בכל משבר החלשים נפגעים יותר מהחזקים. הנכים הקשישים או אלה שידם אינה משגת ודאי מרגישים את עומק המשבר הזה יותר מאחרים ובדיוק מהסיבה הזאת התעקשנו לתקן לתקן את המשוואה באופן כזה שמי שיש לו פחות יקבל יותר"
ח"כ מירב מיכאלי: "מחלקים ממתקים, סוג של כלכלת בחירות מהסוג המושחת ביותר. כן חשוב לתת כסף לאזרחיות והאזרחים, אבל לתת אותו ככה הוא משהו שאנחנו לצערי נשלם רכב עליו אחר כך בריבית דריבית."
ח"כ אלעזר שטרן: "התוכנית הזאת יכלה להיות הרבה יותר טובה הייתה צריכה להיות הרבה יותר טובה הייתה חייבת להיות הרבה יותר טובה לא מוכרחה להיות כטלאי ועוד טלאי ועוד טלאי, וגם בסדרי העדיפויות יש מה לשפר"
ח"כ ישראל אייכלר: "יש פה עוול משווע וזו בושה לדורות כשהממשלה נותנת לפי נפש והם מוציאים מהרשימה מאות אלפי נפשות שכל חטאם זה שהם לא בכורים ולא ילד שני ולא ילד שלישי, אלא הם רביעי וחמישי והעשירי, ויש ברוך השם משפחות ברוכות ילדים. הם יגדלו ויחשבו שהמדינה הזאת לא רוצה אותם, המדינה הזאת לא מחשיבה אותם כאזרחים שווים. ועוד ידברו איתנו על שוויון זכויות על שוויון בפני החוק."