משפטי/פלילי

בית משפט הטיל קנסות של כ-400 אלף שקל על בעלי אוניות שעגנו בחיפה

בית משפט השלום בחיפה הרשיע באחרונה את חברת URANUS SHIPPING & TRANSPORT במסגרת הסדר טיעון, וקבע כי בעלי החברה ובעלי תפקידים נוספים ישלמו קנס בסך כולל של 253 אלף שקל בגין ליקויים חמורים בספר השמן של אוניה שלה שעגנה בנמל חיפה. במסגרת הסדר הטיעון, הודו הנאשמים בעובדות בכתב האישום כפי שהתגלו בחקירה פלילית שפתחה היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה. הנאשמים הורשעו בעבירות שיוחסו להם בכתב האישום: שפיכה של שמן למי ים, איסור לכלוך ברשות הרבים, מילוי פנקס שמן שלא כדין וניהול יומן אשפה שלא כדין.

החקירה נפתחה לאחר שבאוגוסט 2019 התגלו על-ידי מפקחי המשרד להגנת הסביבה ורשות הספנות והנמלים, אי-סדרים חמורים ברישומי ספר השמן של אוניית הבקר URANUS L שהפליגה בדגל של סיירה ליאון ועגנה בנמל מספנות ישראל בחיפה. הביקורת העלתה אי-סדרים חמורים בניהול ספרי האשפה והשמן של האוניה, שתפקידם לעקוב ולתעד את כל פעילות השגרה הקשורה בהעברת שמנים ואשפה בכלי השיט. אי סדרים כפי שנתגלו, מעלים חשד מיידי להשלכת אשפה או הזרמת שמן לים. בביקורת בחדר המכונה של האוניה נראו מציר ההינע הראשי של האוניה דליפה של שמן החוצה וכניסת מים פנימה. בעקבות התביעה שהגיש המשרד להגנת הסביבה, הטיל בית המשפט על הנאשמים קנס בסך 223 אלף שקל, בתוספת התחייבות כספית להימנע מביצוע העבירה בסך 446 אלף שקל למשך שנתיים. על רב החובל ועל המכונאי הראשי הוטל קנס בסך 15 אלף שקל כל אחד, בתוספת התחייבות בסך 30 אלף שקל להימנע מביצוע העבירה למשך שנתיים.

בנוסף, בביקורת של מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה ומפקחי רשות הספנות והנמלים, שנערכה באונייה TANGO REY הנושאת דגל איי קוק, בעת שעגנה בנמל חיפה באוקטובר 2019, נמצאו ליקויים חמורים בניהול ספרי השמן באוניה. הביקורת העלתה אי-סדרים חמורים בניהול ספר השמן של האונייה, וחשד מיידי להזרמת שמן לים בניגוד לחוק. בעקבות הביקורת, פתחו מפקחי היחידה הימית של המשרד להגנת הסביבה בחקירה פלילית והגישו כתב אישום נגד בעלי האוניה, הקברניט והמכונאי הראשי שלה.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
צילום: ניר לוינסקי, המשרד להגנת הסביבה

בהסדר טיעון שאליו הגיעו הצדדים, הרשיע בית משפט שלום חיפה את הנאשמים וגזר קנס של 135 אלף שקל על בעלי האונייה והתחייבות כספית בסך 270 אלף שקל להימנע מביצוע העבירה במשך שנתיים. על המכונאי הראשי הוטל קנס של 15 אלף שקל וכן התחייבות כספית בסך 30 אלף שקל להימנע מביצוע העבירה באופן שנתיים. מכיוון שקברניט האוניה לא אותר, ההליך נגדו הותלה. אם יאותר בישראל בעתיד, ניתן יהיה לחדש את ההליך נגדו בכפוף להוראות החוק.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל אמרה: "פעולות הביקורת והאכיפה השגרתיות של מפקחי המשרד להגנת הסביבה מול אניות הפוקדות נמלים בישראל, מעלות את ההרתעה מול בעלי האניות וצוותיהן. נמשיל לשמור על איכות הסביבה הימית ונטפל בחומרה בכל העובר על החוק".

צילום: ניר לוינסקי המשרד להגנת הסביבה

Back to top button