ספקי הגז יפעילו מוקד חירום ויחויבו להגיע מיידית לקריאות על דליפות גז
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ יעקב מרגי, אישרה היום (שני) את צו הגז, העוסק בטיפול של ספקיות הגז הביתי באירועי גפ"מ (גז פחמימני מעובה), בהן דליפות גז ביתי, שהגיש משרד האנרגיה. הצו נועד להסדיר את אמות המידה שחייבו את הספקיות בטיפול באירועי גפ"מ, בהם בין היתר החובה להפעיל מוקד טלפוני 24 שעות ביממה, שייתן מענה אנושי בתוך שתי דקות לקריאה באשר לאירוע גז. עוד נקבע בצו כי חברות הגז יעסיקו טכנאים שיהיו ערוכים להגיע ללא דיחוי לכל מכלית גז שבשימוש החברה, או למתקן שהחברה מספקת לו גז – שהתקבלה קריאה לגביו. היו"ר מרגי אמר בפתח הישיבה כי הוועדה כבר קיימה דיון כללי בצו, לפני כחודש, והבהיר כי אין לו כוונה להתפשר בכל הנוגע לשמירה על חיי אדם.
מנהל מינהל הדלק במשרד האנרגיה, חן בר יוסף, הזכיר כי הצו נדרש כדי לתת מענה מידי, מהיר וסביר לאירועי דליפות גז. באשר לטענת נציגי חברות הגז, כי הצו מטיל עליהן אחריות פלילית, השיב בר יוסף כי המשרד מקדם את חוק הגז, שיעביר חלק מהפרות הצו לטיפול בכלים מנהליים. היו"ר מרגי ציין כי הוועדה תחל לדון בהצעת החוק כבר בשבוע הבא.
באשר למוקד החירום ביקש משרד האנרגיה לקבוע כי המוקד יפעל 24 שעות 7 ימים בשבוע בכל ימות השנה, ויספר מענה תוך דקה. עוד חויבו חברות הגז לפרסם את מספר הטלפון של המוקד במקום בולט בחשבון הגז ועל המיכל, בסמוך לברז הגז הראשי ובאתר האינטרנט של החברה במקום בולט. היו"ר מרגי אמר כי לאחר בדיקה שערך בדיון הקודם, עלה כי החברות עונות תוך כדקה וחצי, וביקש לקבוע את זמן המענה על שתי דקות והוועדה קיבלה את הצעתו.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
מנכ"ל אמישראגז, עידן בן ארי, אמר כי אין תקדים בעולם לקביעת סטנדרט למענה של כל השיחות תוך שתי דקות, וביקש לאפשר לחברות הגז לענות ל-90% מהשיחות תוך שתי דקות. סמנכ"ל התפעול של פז גז, הצטרף לדברים ואמר כי ההוראה לא לוקחת בחשבון עומסים חריגים. מנכ"ל מרכז הגז, אבי פרל, שב וחזר על הטענה כי במקרים כאלה צריך לפנות לשירותי הכבאות. היועץ המשפטי של חברת סופר גז, יותם אדמי, אמר כי הצו נחקק ללא בדיקה ואין שום גוף בעולם שיכול להתחייב על מענה של 100% מהפניות תוך שתי דקות.
מנגד, שרון דובקין הזכירה כיצד נפגעה בהתפוצצות גז לאחר ששכבר 9 שעות וחצי בדירה מוצפת דליפת גז, שאף אחד לא הגיע לטפל בה. היו"ר מרגי דעה את הטענות, ואמר כי הוא גאה להוביל את הגזירה הזו. עוד אושר כי על חברות הגז יהיה להגיע ללא דיחוי לדיווח על אירוע גז, ולבצע טיפול ראשוני במקום. עוד אושר, בהתאם לדרישת היו"ר מרגי, כי לאחר שיסתיים הטיפול באירוע יחדשו החברות את זרימת הגז בהקדם האפשרי, על מנת שלא להשאיר את הצרכנים ללא גז למשך זמן רב מדי. כמו כן חויבו החברות להעביר דיווח על האירועים למשרד האנרגיה, ותשמור תיעוד של הקריאות לתקופה של 7 שנים.
בר יוסף ביקש כי הצו יכנס לתוקף 6 חודשים לאחר פרסומו, בעוד שנציגי חברות הגז ביקשו זמן היערכות של שנה לפחות וטענו כי עליהם לבצע פעולות רבות לקראת כניסת הצו לתוקף. היו"ר מרגי ביקש לקבוע כי הצו יכנס לתוקף 8 חודשים לאחר פרסומו, והוועדה אישרה את הצעתו.