מחקר: צריכת קנאביס ע"י חולי סרטן עלולה לפגוע בסיכויי ההצלחה של הטיפול האימונותרפי
אימונותרפיה היא שיטת טיפול נגד מחלת הסרטן, אשר מסייעת למערכת החיסון של הגוף לזהות ולתקוף תאים סרטניים. טיפול אימונותרפי הוא חלק מקבוצת טיפולים הנקראים 'טיפול מכוונן לסרטן' Targeted therapy) או 'טיפול ממוקד מטרה' או 'ביולוגי'), אשר עושה שימוש במערכת החיסון של המטופל/ת לצורך תקיפת תאי הגידול בצורה יעילה וטובה יותר. בניגוד לתרופות כימיות (כימותרפיה), הפועלות על כל תאי הגוף אשר מתחלקים בקצב מהיר, בין שהם ממאירים ובין שלא, תרופות אימונותרפיות פועלות על חלבונים ספציפיים במעטפת תאי מערכת החיסון ותאי הגידול, דוגמת PD1 ו-CTLA4 אשר גורמות לחשיפת תאי הגידול הסרטני לפעילות הטבעית של מערכת החיסון בגוף. הטיפול האימונותרפי נחשב לפריצת הדרך המשמעותית ביותר בתחום הטיפול בסרטן בעשור האחרון.
הקנאביס נמצא בשימוש נרחב על ידי חולי סרטן, כדי לסייע בהתמודדות עם תסמיני המחלה ותופעות לוואי של הטיפולים השונים.
תוצאות מחקר חדש, שביצעו נתמך גם על ידי האגודה למלחמה בסרטן, בהובלת החוקרים הישראלים ד"ר עידן כהן ופרופ' גיל בר סלע מהמחלקה האונקולוגית בבית החולים העמק, והפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון, יחד עם פרופ' דדי מאירי מהפקולטה לביולוגיה בטכניון מדליק נורה אדומה ומציע לשקול בקפידה את צריכתו של הקנאביס ולו בהקשר של הטיפולים האימונותרפיים. המחקר כלל 102 חולים עם סרטן מתקדם שהתחילו טיפול באימונותרפיה, מתוכם 68 לא צרכו קנאביס ו-34 צרכו. תוצאות המחקר הראו כי צריכת קנאביס אמנם הפחיתה את תופעות הלוואי הקשורות לטיפול, אך נמצאה גם התאמה בין השימוש בקנאביס לקיצור הזמן עד להחמרת מצב המחלה, לצד ירידה דרמטית בהישרדות הכללית של החולים (להלן שני גרפים).
חשוב לציין, שהמחקר הנוכחי אינו חסר מגבלות, למשל העובדה כי מדובר בהיקף נבדקים קטן יחסית, אך הוא מהווה חיזוק לתוצאות מחקר קודם שנערך ב-2014, גם הוא בהובלתו של פרופ' בר סלע. המחקר הקודם, בניגוד למחקר הנוכחי, היה רטרוספקטיבי (החולים נשאלו בדיעבד אם השתמשו בקנאביס במהלך הטיפולים) והראה תוצאות דומות מאוד.• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
פרופ' גיל בר סלע אמר: "קיים מחקר מעבדתי המצביע על כך שקנאביס מדכא את המרכיבים במערכת החיסון המופעלים על ידי אימונותרפיה. גם סטרואידים מדכאים את מערכת החיסון, ולכן קיימת ההמלצה לא להתחיל טיפול אימונותרפי אם נוטלים סטרואידים במינון בינוני ומעלה באופן קבוע. כנראה לא מדובר בהכרח באותו מנגנון, אבל ייתכן שכדאי לתת גם המלצה דומה לגבי הקנאביס. כלומר, אם בנקודת ההתחלה של הטיפול באימונותרפיה הגוף נמצא תחת השפעה של קנאביס, המערכת החיסונית כנראה מדוכאת באיזושהי רמה והצלחת הטיפול האימונותרפי עלולה להיפגע"
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן אמר: "האגודה למלחמה בסרטן מכירה בחשיבות המחקרים בתחום הסרטן, ובכל שנה מעניקה תמיכה ומימון לעשרות מחקרים מובילים הנבחרים ע"י ועדת המחקר של האגודה המורכבת ממיטב הרופאים והחוקרים".
שני הפרמטרים שנמדדו במחקר:
זמן עד התקדמות מחלה (Time to Tumor Progression – TTP) – מוגדר כזמן מתחילת הטיפול באימונותרפיה מסוג מעכב נקודת בקרה חיסונית, ועד להתקדמות מחלה (או מוות).
ה-TTP החציוני בקבוצת מטופלים שהשתמשה בקנאביס במקביל לטיפול האימונותרפי (34 מטופלים) עמד על 3.4 חודשים לעומת 13.1 חודשים בקבוצה שלא השתמשה בקנאביס (68 מטופלים).
הישרדות כללית (Overall Survival – OS) – מוגדר כזמן מתחילת הטיפול ועד למוות מכל סיבה. לאחר זמן מעקב של שבעה חודשים לפחות, ה-OS החציוני למשתמשי קנאביס עמד ל 6.4 חודשים לעומת 28.5 חודשים בקרב חולים שלא השתמשו בקנאביס.