מומחים רפואיים בוועדת הקורונה: אין כיום צורך בסגר
מומחים רפואיים אמרו היום בוועדת הקורונה בכנסת כי הטלת סגר כללי אינה נחוצה בשל נתוני התחלואה הנוכחיים. "נתוני התחלואה לא גורמים לקריסת מערכת הבריאות, אין כיום צורך בסגר", אמרו.
האם נגיף הקורונה ממית הרבה פחות מהחשש הרווח בציבור?! – מספר מומחים וחוקרים שדיברו היום (שני) בוועדת הקורונה בכנסת, טוענים כי אכן כך. מנגד טוענים רופאי בריאות הציבור כי ההרגעה מסוכנת – ותביא להתפרצות מחודשת. יו"ר הוועדה, יפעת שאשא-ביטון (כולנו בליכוד) הדגישה כי "ההתנהלות בגל הראשון לא הייתה טעות, כי לא ידענו ולא הכרנו את הנגיף והתנהגותו וחששנו – ובצדק. היום אנחנו יודעים יותר, מנוסים יותר – ומותר לנו לתקן ולשנות את התנהלות. במקום לסגור את המדינה – תחזקו את מערכת הבריאות". היא דרשה ממשרד הבריאות להעביר לוועדה בתוך שבועיים, נתונים מלאים על חתך הנפטרים מהקורונה בלבד, ללא מחלות-רקע.
לדברי ד"ר אמיר שחר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בלניאדו, נתוני החולים המאומתים, החולים קשה והמונשמים יציבים כבר שבועות רבים, ואינם גורמים לקריסת מערכת הבריאות ובתי החולים.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
פרופ' אודי קמרון, מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב, וחוקר מערכות הגנה של חיידקים מפני נגיפים, חזר על הערכות-היתר של נפטרים וחולים במגפה עם תחילתה – שלא התממשו. הוא הדגיש כי שבדיה על התנהלותה בתחילת המגפה היא כיום מדינה 'ירוקה', ולכן לא היה, וגם כיום אין צורך, בסגר. הוא הדגיש כי "כל המפחידים ודורשי המגבלות טעו בהערכותיהם הקודמות". גם פרופ' אריאל מוניץ, מהמחלקה למיקרוביולוגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, תמך בנתונים והערכות אלו. "אפילו צרפת בה היה גל ראשון עם תמותה רבה, חווה כעת גל שני משמעותי – עם אפס תמותה".
פרופ' שוש אלטוביה, ראש המחלקה למיקרוביולוגיה וגנטיקה מולקולרית בית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית, קראה לשנות את היעד: "אי אפשר לקבוע שלא יהיו נדבקים. בשבדיה המודל עבד, ויש לאמץ אותו תוך ההתאמות הנדרשות – ולנהל אותו עם סיכונים. יש לפתוח את המשק פתיחה מלאה – ולהכין את בתי החולים אם תהיה הסתערות. יש להפסיק להפחיד את הציבור – כי אז מאבדים את אמונו".
פרופ' גליה רהב, ראש מחלקת מחלות זיהומיות במרכז הרפואי תל השומר, דחתה טענות אלו והדגישה כי מדובר במודל מסוכן, ויש להשאיר את הטיפול וההערכות בנושא למומחי בריאות הציבור, אפידמיולוגיה ומחלות זיהומיות. "המודל השבדי הגיע ל 6.8% תמותה מול 0.7% תמותה בארץ. בשבדיה הייתה משמעת עצמית, לא היו התקהלויות ואין שם צפיפות". לדבריה, "גם היום אנחנו לא יודעים יותר על הנגיף, יש ידיעות בדוקות על הידבקות נוספת, לאחר החלמה, על צעירים הנדבקים וממילא ההערכות על חסינות העדר – אינן מבוססות". היא הדגישה כי 85% מהנשאים ללא-תסמינים – הם טרום-תסמינים, ורובם המוחלט יש פגיעות ארוכות-טווח בתפקוד הלב. לדבריה, בעבר התנגדה לסגר והציעה פעילויות אחרות – אך כיום היא תומכת בסגר על מוקדי תחלואה.
ד"ר רעיה ליבוביץ, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי "שמיר", העריכה כי הפגיעות מהנגיף תלויה בגיל, בהשמנה וברמת מערכת הבריאות. "כמות הנדבקים איננה מדד טוב. ככל שעולה כמות הנדבקים – יורדת ההידבקות מהם". לדבריה, לפי ממצאי המרכז למניעת מגפות בארה"ב, מתוך כאלף נפטרים מהקורונה – רק פחות מ-60 נפטרו אך ורק מהמחלה, ולא מסיבוכי מחלות-הרקע.
לדברי ד"ר שרון אלרעי-פרייס, מומחית במחלות זיהומיות וראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, הנפטרים הנרשמים כי סיבת המוות היא קורונה – היא ע"פ רישומי הרופא החותם על תעודת הפטירה. "בתי החולים עובדים כיום בעומס אדיר, ואנו עוד טרם החורף". פרופ' אשר אלחיאני, מהחלקה לניהול מערכות בריאות באוניברסיטת אריאל ולשעבר מנהל בית החולים "מאיר", הזהיר כי החיסון מהקורונה אינו עומד בפתח. סגר הורג יותר מקורונה".
אודי גולדשטיין, נציג משרד הבריאות, הדגיש כי "אנחנו בעיצומה של מגיפה ואוספים את הנתונים בזמן אמת מבית החולים. יש השלכות גם אחרי שמחלימים מהמחלה. ההגדרה בישראל לחולים-קשה, מחמירה יותר מאשר זו של 5רגון הבריאות העולמי. בעוד ששם דורשים רמת חמצן בדם (=סיטורציה) 90, הרי שבישראל נדרשת רמה של 94".
יואל רזבוזוב (יש עתיד-תל"ם) טען כי "אנשי המטה ביטחון לאומי ממשיכים להפחיד את הציבור וזה אבסורד. סגר נוסף יהרוס את המדינה".
לא יאומן כי יסופר. הם מדברים לא על תחלואה ואנשים שמתים או הופכים לנכים או מאבדים עבודה, אלא על מקומות בבתי חולים. זה מה שקורה כשבמקום מומחים מקבלים החלטות בעלי עסקים ללא השכלה כלשהי שהייתה מאפשרת להעריך מצב נכון.
כתבה לא רצינית …אינה מספקת נימוקים לאי נחיצות של הסגר. מוטב שתימחק מאחר שפרסומה במתכונת זו מהווה עלבון לאינטלגנציה של הקוראים הנאמנים.