ח"כ שטרית: לפחות 110 אלף בני ובנות נוער חיים במצוקה וסיכון גבוה
ועדת המשנה לנערות וצעירות בסיכון קיימה הבוקר (רביעי) את דיונה הראשון וסקרה את התכניות והמענים הקיימים לנערות וצעירות בסיכון מטעם משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. יושבת ראש הוועדה חברת הכנסת קטי שטרית אמרה בפתח הדיון כי על פי דו"ח מבקר המדינה האחרון חיו בישראל בשנת 2018, 110 אלף בני נוער וצעירים בגילאי 13-25 במצוקה, ניתוק וסיכון גבוה. "אני בטוחה שהמספר הזה כיום עם הקורונה הרבה יותר גבוהה. 17,200 מספר בני הנוער במח"טים של משרד החינוך ובמסגרות יום בקהילה של משרד הרווחה- מפתנים ומיתרים. אני רוצה להעלות את זכרה של הנערה מרים פרץ ז"ל. מרים, הגיעה מבית חרדי ויצאה בשאלה, נשרה ממסגרות הלימודים והסתובבה ברחובות. הוריה דאגו לה ופנו לבית המשפט, השופט נתן צו מפורש לפיו מיום כתיבת הצו מרים תשהה שנה במעון 'מסילה'. אך מרים הייתה ברשימת המתנה וחזרה לביתה, מצבה הלך והדרדר והיא החלה להשתמש בסמים קשים. שבוע וחצי לפני מותה היא נמצאה על ידי המשטרה שכובה בעין יעל לבדה, שתויה, נטושה, לכן הוצא לה צו נוסף למוסד הגמילה 'רטורנו' אך זה היה כבר מאוחר מידי. היא ברחה. ב-24 לאוקטובר 2019 נפטרה מרים פרץ, בת 17 בלבד, ממנת יתר של סמים שרכש עבורה מג'ד עליאן בן 55 ממזרח ירושלים. יהי זכרה ברוך".
חברת הכנסת שטרית אמרה לחברי הוועדה: "לצערי, ישנם רק שני מעונות לנערות. אחד, מעון 'מסילה' במושב אורה שדו"ח מבקר המדינה מבקר בצורה חריפה את תת התנאים וההזנחה השורה במוסד. השני 'אל בוסתן' בג'וליס המיועד לנערות מהמגזר הערבי. זה לא מספיק. כדי למנוע את ה'מרים פרץ' הבאה אנחנו חייבים לטפל בכך. איך מטפלים?"
שרון קינן ממונה חסות הנוער והמעונות במשרד הרווחה אמרה: "כיום יש 147 נערים ונערות שממתינים לקבלה לכלל המעונות שלנו. כמעט בכל שבוע יש לנו קליטות חירום במעונות צופייה ובוסתן. זמני ההמתנה ארוכים אבל אנחנו מנסים לצמצם אותם ככל האפשר. תוכנית החומש נחתמה מול משרד האוצר ויבנה מעון נוסף בשנים הקרובות שיהיו בו 36 נערות. למעון נווה חורש לנערים יש רשימת המתנה של 70 נערים. במעון מסילה נערכו שיפוצים והמצב השתפר. בנוגע לטיפול פסיכולוגי יש טיפול של עובדים סוציאליים. כחלק מהמתווה החדש שלנו יהיה סל תקציב לטיפולים פסיכולוגיים פרטניים. בשנה הקרובה יהיה פיילוט במחוז ירושלים להתמודדות עם פגיעות מיניות. אנחנו מטפלים בכל הנערים והנערות שעברו פגיעות מיניות. יש מעקב אחר הנושא הזה והצוותים מלווים אותם".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
אלין אלול סמנכ"לית בכירה ראש מנהל תקון במשרד הרווחה ציינה: "המשרד מפעיל רצף של טיפולים לנערות בסיכון. זה רצף שמתחיל לאיתור ומניעה ובהמשך מגיעים לקצה הרצף כאשר מדברים על נערות שנמצאות במסגרות נעולות בגלל מצב סיכוני. בנושא משך הזמן להמתנה מדו"ח המבקר אנחנו יכולים להצביע על קיצור משמעותי במשך ההמתנה וכמות הממתינים. 150 בני נוער שממתינים…", ח"כ שטרית קטעה אותה וזעקה: "מרים הבאה היא רק שאלה של זמן. אם היה עוד מוסד אז יכול להיות שהיום מרים הייתה בין החיים. מתי אתם מוציאים מכרזים שהרבה זמן לא הוצאתם? אני רואה המון חוסר. הנערות הללו אנחנו מאבדים אותן. זה סוג של השלמה שמחרידה אותי ואין לכם נתונים להציג". אלול השיבה: "אנחנו לא מרימים ידיים ונלחמים בכל הזירות. להוריד מ-560 ל-150 ממתינים יש פה מגמה ברורה לצמצם. מציאות של נערה שצריכה להמתין למעון נעול כי שום מסגרת לא מתאימה לה היא מציאות שאנחנו לא יכולים להשלים איתה".
חברת הכנסת הילה שי וזאן אמרה: "במחקר של עמותת על"ם יש עלייה 47% שנותרו ללא קורת גג וברחו מהבית. זה נתון עדכני מעכשיו. לפני שבוע וחצי ביקרתי בעמותת 'אותות' וכששאלתי נערה מקסימה בת 16.5 ושאלתי אותה מה היא תרצה לעשות כשתהיה גדולה? היא ענתה לי בכנות מכמירת לב: 'אני לא חושבת כל כך רחוק. אני דואגת איך מחר תהיה לי קורת גג'. בעיניה אין לה עתיד. התפקיד שלנו זה להסיט את העננים ואת הדאגות מהמחר של אותן נערות במצוקה. זאת האחריות שלנו כחברה לדאוג להם ולעשות מה שצריך. צריך לבדוק מי הגורמים שיכולים לשנות לאור המשבר הקשה הזה".
חברת הכנסת תהלה פרידמן שאלה: "בתוך המכלול צריך לשאול מה קורה עם העשור של גילאי 18 עד 28? המדינה טובה יותר בלטפל בגילאים יותר בגיל חינוך אבל הן הולכות לאיבוד ואחר כך הנערות הללו יהיו חלק ממשפחות הרווחה. זאת חלק משרשרת ההדבקה שגם אותה צריך לקטוע".
אחיה קמארה מנהל התוכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון (360) אמר: "הנתונים שלנו על נערות בסיכון בקהילה – אנו בתוכנית המשותפת לחמישה משרדי ממשלה מנסים לאתר את הילדים בסיכון ב-185 רשויות חלשות במדינת ישראל. בבדיקות מצאנו שיש 84 אלף בני נוער בסיכון עם הזנחה או אלימות כאשר 40 אחוז מהנערים הללו הם נערות. בשנת הקורונה המצב בהחלט הוחמר בקרב ילדים ובני נוער". ח"כ שטרית: "ככל שאנחנו נכנסים יותר לעומקו של הנושא אנחנו מבינים שהבעיה חמורה. הסוגיה הזאת מורכבת וסבוכה ואי אפשר לטפל בה ללא נתונים. אני מציעה שתביאו נתונים כדי שנבין איך צריך לפעול".
שמעון סיאני מנכ"ל עמותת 'ידידים' אמר: "הנתונים הם קשים וצריך להתחיל לפעול. אין תקציב מדינה וצריך אותו כדי שתכניות ימוצו במקסימום שלהן. לא העבירו תקציבים וזה לא מאפשר פיתוח כוח אדם".
היושבת ראש שטרית סיכמה את דיון הפתיחה של ועדת המשנה: "יש בנאדם אחד בחרדה מזה שאני נמצאת בראשות הוועדה הזאת וזה שר האוצר כי אני לא אוותר ואני לא ארפה עד שיהיו תקציבים. הוועדה דורשת ממשרד הרווחה להעביר את פירוט הנתונים המעודכנים אודות בני נוער ופילוח מגדרי. הוועדה גם דורשת לקבל פירוט על כמות הבנות שממתינות להשמה. זה דיון מאקרו אבל בדיונים הקרובים נתחיל לצלול לעומקם של הנתונים".