חדשות הארץפוליטי / מדיני

דו"ח: עולים נאלצים להמשיך ולעבוד – גם לאחר גיל פרישה

וועדת העליה והקליטה דנה היום (רביעי) בבעיית העולים הקשישים הנאלצים להמשיך ולעבוד כדי להתפרנס. יושב ראש הוועדה, חבר הכנסת דוד ביטן (הליכוד) ציין כי ישנם רבים הנאלצים לעבוד לאחר גיל הפרישה – כדי לחיות בתנאי מחיה בסיסיים. בעיקר, כי לא שהו בארץ די שנים כדי לצבור פנסיה מספקת. ביטן המליץ לממשלה להעלות את סף הקיזוז מקצבת הזקנה ל3,800 ש"ח ובמידה והצעד המידי לא אפשרי – לפרוס זאת לתקופה של 4 שנים. "משבר הקורונה החמיר את מצבם של כלל העובדים במשק ולא פסח על אוכלוסיית העובדים המבוגרים שממשיכים לעבוד על מנת להרוויח את לחמם", אמר.

הדיסריגרד, הוא הסכום שנקבע בחוק, שבו לא מתחשבים בעת חישוב הזכאות לקצבה, ולמרות זאת במקרים רבים אדם הזכאי להבטחת הכנסה מאבד חלק ממנה, במידה ויוצא לעבוד. ביטן ציין כי הסכום שניתן להרוויח מבלי שהקצבה תפגע, צריך לעלות בקרב העובדים המבוגרים.

המוסד לביטוח לאומי השיב כי הסכום שאינו נלקח בחשבון לצורך קבלת קצבת אזרח ותיק (דיסריגרד) לפני גיל 70 , עומד כיום על 6,014 ש"ח לחודש ליחיד ו- 8,019 ש"ח לזוג. מעבר לסכום זה מקוזזים מהקצבה 60% על כל שקל הכנסה. נציגי המוסד הוסיפו כי בזכאות להבטחת הכנסה, עומד דיסריגרד על 2,268 ש"ח ליחיד ו-2,691 ש"ח לזוג. מעבר לסכום זה מקוזז 60% על כל שקל הכנסה מעבודה.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

יוזם הדיון, חבר הכנסת אלכס קוז'ינוב (יש עתיד-תל"ם) סיפר על עובדת בחברת "שפיר" בכנסת בת 76, הנאלצת לעבוד 12 שעות ביום בניקיון הבניין כדי שתוכל לשרוד, היות ולא השיגה פנסיה שתאפשר לחיות בכבוד. "דיברתי עם השרה לשוויון חברתי מירב כהן, הנרתמת לנושא, להעלות את הדיסרגרד לעובדים מעבר לגיל פרישה שעובדים לצורך מחיה בסיסית. כשם שהעלו את הדיסרגרד לנכים ל-3,800 ש"ח".

קוזינוב ציין כי במחקר שנעשה עולה כי מאז חקיקת חוק פנסיה בשנת 2008, פנסיה ממוצעת לעולה היא 237 ש"ח. "זהו סכום מגוחך שלא ניתן להתקיים ממנו כלל. לפיכך, האנשים האלה יוצאים לעבוד כדי לחיות. לפי מסמך מרכז המידע והמחקר, מדובר בעשרות אלפים שעובדים אחרי גיל הפרישה ועליה במספרם מדי שנה. אם מעלים את הדיסריגרד – הצעד ייצר הכנסות למדינה מעבר למיליארד ש"ח בשנה. אנחנו משמרים כוח עבודה איכותי, ואנו נותנים להם את האפשרות לחיות בכבוד מינימלי".

אל יזמת הדיון הצטרף חבר הכנסת אלכס קושניר (ישראל ביתנו), שסיפר כי הגיש הצעת חוק בה הוצע כי גמלת הבטחת הכנסה לאזרח ותיק יחיד תהיה שווה ל70% משכר המינימום ומקביל להעלות את סכום הגמלאות לזוגות, וכן ליחידים או לזוגות עם ילדים לעומת הקיים כיום.

חברת הכנסת טלי פלוסקוב (הליכוד) קראה אף היא להעלות את הדיסרגרד. "האנשים האלה חיים מתחת לקו העוני", חברת הכנסת מיכל קוטלר-וונש (כחול לבן), אף היא מיוזמות הדיון, ציינה כי "תוחלת החיים עלתה, ולרבים אין פנסיות שצברו מעבודתם. מדובר באנשים עניים ביותר בחברה שחייבים לסייע להם ולאפשר להם מחיה בכבוד". ליאור דוידסון, חוקרת במוסד לביטוח לאומי ציינה כי המוסד תומך בהעלאת הדיסרגרד, "דבר שיעודד תעסוקה וגם יאפשר מחיה בכבוד".

אילוסטרציה. קרדיט: freepik

Back to top button