"התופעה מעמידה בסכנה את חייהן של מאות ואולי אלפי נשים"
ועדת המשנה למעקב אחר ביצוע תקציבי של התכנית למניעת אלימות במשפחה קיימה הבוקר (רביעי) את דיון הבכורה שלה לסקירת תקציב התכנית למניעת אלימות במשפחה ומעקב אחר ביצועו. יושבת ראש ועדת המשנה חברת הכנסת תמר זנדברג אמרה בפתח הדיון: "לוועדה יש תפקיד מאוד ממוקד. אנחנו מתמודדים עם תופעה מחרידה שלוקחת את חייהן של כ-10 נשים בשנה בעשר השנים האחרונות. התופעה מעמידה בסכנה את חייהן של מאות ואולי אלפי נשים ובמיוחד לאור משבר הקורונה. כשאנו נהיה בבית בסגר במקום המוגן ביותר בחג יהיו נשים רבות שיהיו בסכנה כפולה ומכופלת של אלימות ואולי אובדן חיים".
חברת הכנסת זנדברג הדגישה כי הוועדה קמה מצורך אמיתי וכי אין צורך לדבר על חומרת התופעה. "הציבור יצא למחאות ציבוריות ברחובות על זה והוועדה קמה כדי לעשות שינוי קונקרטי. עלינו לעקוב אחר הביצוע של התכנית הממשלתית. לצערנו הרב הצעות החלטה ותכניות ממשלתיות יש למכביר אבל הביצוע של רבות מהן לא יוצא לפועל. התכנית צריכה להיות מתוקצבת במלואה וצריך לראות איך היא מצילה חיים".
היושבת ראש זנדברג הוסיפה: "באנו לבדוק איפה הכסף? את הישיבה הראשונה נקדיש למסגרת התקציבית של התכנית. יש כביכול 50 מיליון ש"ח שזאת המדרגה הראשונה המלאה ליישום התכנית אבל בתכנית תוספתית כמו התכנית הזו המשמעות שאחרי המדרגה הראשונה נוספת מדרגה נוספת ונוספת וזאת נקראת תכנית חמש שנתית שבכל קובייה שנוספת יש עוד כסף אבל אנחנו נתקענו בקובייה הראשונה ומשנת 2017 עד היום הגענו ליעד הראשון שנקבע ושם נעצרנו וזאת נקודת המוצא שלנו לדיון. באנו לבדוק שהקובייה הראשונה נמצאת בבסיס התקציב ומכאן ניתן להתקדם כדי שבתקציב 2021 נהיה בתקציב תוספתי. זאת כל המטרה שלנו. אנחנו רוצים שהביצוע ימשיך ולא ירד".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
איריס פלורנטין סמנכ"לית בכירה וראש מנהל לשירותים חברתיים במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים הציגה את תוכנית המשרד כשהיא מסבירה שכל ה-50 מיליון שבבסיס התקציב נמצאים בשטח ובעבודה ואף למעלה מכך. "חמישה מיליון הוצאנו לסל מענים גמיש ואני מעריכה שכל הכסף ינוצל. יש תקציב ל-4 דירות לגברים מורחקים בארבע רשויות מקומיות שהסכימו להפעיל אותם. זה נמצא בתהליך מכרזי כאשר בכל דירה יהיו 5 גברים ואם זה יצליח נרחיב את זה. יש תקציב גמיש להטסות חירום לנשים שנמצאות בסכנת חיים אמתית, 12 כבר לא בארץ, מי שמוטסות אלה נשים שמסוגלות לטוס לחו"ל בלי להיות בקשר עם המשפחה בזהות חדשה, הן מקבלות סל שיקום, אולפן ללימוד שפה חדשה ושילוב מלא במדינות אליהן הגיעו. הפעימה הבאה מדברת לכסות את מה שאני עושה כרגע כשאני עובדת כבר על תקציב של 70 מיליון. בפעימה הבאה צריך לכסות את מה שאני עושה כיום, להתאים מקלטים לנשים עם ילדים, הקמת מערך מידע בין כל המשרדים, אני מוכנה לצאת לדרך מחר בבוקר".
חברת הכנסת זנדברג שאלה את פלורנטין מה הנפח התקציבי לפעימה הבאה ומה התקציב שביקש המשרד ל-2021? "איריס את עומדת בראש הוועדה של התוכנית הלאומית. את לא פקידה פסיבית שמחכה למה היא תקבל ולכן אני רוצה לדעת מה הדרישה שלך לתקציב 2021? לפי התוכנית המקורית ב-2020 היית אמורה להיות ב-200 מיליון. אנחנו בסוף השנה אבל עדיין עובדים עם תקציב 2018. כשאת מכינה את התוכנית לשנה הבאה מה הדרישה שלך?"
פלורנטין לא נתנה תשובה חד משמעית לוועדה ואמרה: "אני מוכנה לפעימה הבאה. אעשה חישוב של כל תכניות המגירה שלי. כשנדרש לעשות תכניות תקציביות מול משרד האוצר אראה מה העלות של תכניות המגירה שלנו. באופן כללי לא עשינו את התהליך של הבקשות התקציביות מול האוצר. נחזור לאוצר ונבקש מה ניתן להרחיב לפעימה הבאה".
חבר הכנסת יואב סגלוביץ הציע שכל חברי הוועדה יחתימו חברי כנסת על מסמך דרישה בנושא. "בסוף רק לחץ פוליטי ישפיע פה על הממשלה – אם לא אנחנו נהיה באותו מקום בעוד שנה ושנתיים".
חברת הכנסת אעידה תומא סלימאן: "צריך לראות האם חלק מ-50 מיליון השקלים מנוצלים גם לתכניות אחרות שלא בתכנית המקורית בנושאי הקורונה? אני במעקב על נושא שיפוי המקלטים בסכום של 300 אלף לכל מקלט בזמן הקורונה ואני רוצה לדעת האם זה לא הזמן לפתוח שירותים לנשים וילדים חסרי מעמד שסובלים מאלימות קשה. בלי שנקבל דו"ח מפורט כמה הוקצב לכל סעיף ומה בוצע לא נוכל להתקדם".
נתנאל אשרי, רפרנט רווחה באגף התקציבים במשרד האוצר, אמר: "התכנית המקורית לא קיבלה אישור פרטני ותקציבי מהממשלה ואנחנו עובדים עם ה-50 שכן אושרו. אנחנו מקווים שהתקציב יגיע בצורה מסודרת. לאיריס יש עבודה בלתי אפשרית עם אין סוף לצרכים שלהם. השמיכה שלהם קצרה והם צריכים לתעדף החלטות. אנחנו נשמח להיענות לדרישות משרד הרווחה במסגרת סדרי העדיפויות של המשרד". חברת הכנסת זנדברג שאלה: "האם לא התחיל שום תהליך עבודה על תקציב 2021? היום אנחנו בשנת 2020, הגיעה הפעימה הראשונה ואנו נושאים עינינו לפעימות הבאות שבהם אמורות להיות תוספות על הסכום שכבר יש היום".
אשרי השיב: "מה שהתקבל בממשלה הוא לא בדיוק מה שדובר בתכנית המקורית. אנחנו עובדים בסוג של עולם אחר. איריס תעדיפה את מה שיותר חשוב ויותר ישים. אין עוד, יהיו תוספות אם יקצצו במשרדי ממשלה אחרים ויעבירו לתקציב הזה או שמשרד הרווחה יעביר כספים מתקציבו הכללי וייעד אותם לתכנית".
חברת הכנסת הדגישה: "אנחנו לא בימים כתיקונם. יש עלייה של 400% בתקיפות מיניות ואלימות בתוך המשפחה בזמן הסגרים והקורונה וזה אחד הצרכים בעקבות המשבר. אשרי: "משרד הרווחה קיבל באופן חד פעמי בתוך תקופת הקורונה מאות מיליונים להתמודד עם התופעות החברתיות הבעייתיות, הוקצו עשרה מיליון למענים במשפחה ונוספו מקלטים. כל מה שקשור בבסיס בתכנית רב שלבית זה דבר אחר. יש הפרדה הרמטית בין תקציבי הקורונה לתקציב הבסיס. גם כפקיד וגם כאזרח אני אשמח שהמשרד יתעדף את התקציבים. אין דבר כזה תוספת מהשמיים – יש רק סדרי עדיפויות ממשלתיים או משרדיים". חברת הכנסת זנדברג הבהירה לאשרי וסיכמה: "אני שולחת אותך עם מסר לממונים עליך שכאן נדרשת תוספת תקציבית ולא מהשמיים ותהיה כאן תוספת השנה. לא ניתן שנשאר תקועים עם אותם 50 מיליון".