חדשות הארץ

דו"ח: עשרות פרופילים מזוייפים פעלו להטיית השיח כנגד ישראל

המשרד לנושאים אסטרטגיים, בראשות השרה אורית פרקש-הכהן, פרסם היום (שלישי) לראשונה דו"ח תקופתי, החושף פעילות רשת לא-אותנטית, כחלק מהמערכה התודעתית נגד מדינת ישראל במרחב הדיגיטלי. במסגרת המחקר נסקרו עד כה 250 חשבונות שנחשדו בהתנהגות לא-אותנטית. לפי הערכת המשרד לנושאים אסטרטגיים, כ-70% מהם אכן קיימו פעילות כזו (כ-170).

הפרופילים הפיקטיביים אותרו סביב פעילות חריגה של האשטגים המקושרים להחלטה אפשרית סביב בית הדין הפלילי בהאג (ICC), והכוונות להחיל ריבונות, ובהם: #ICC4Israel , #ICCPalestine, #ICCIsrael, #StopAnnexation, #NoToAnnexWestBank, #الجنائيةالدولية في.

בשיא הפעילות סביב ההאשטג #ICC4Israel בסוף יוני, עלו לרשת מעל ל-15,000 ציוצים. 21% מהם בוצעו על ידי משתמשים פיקטיביים. החשבונות המזויפים הצליחו לייצר 9% מהמעורבות ברשת ביחס להאשטגים שנבדקו – פי 180 מגודלם היחסי. במחקר אותרו גם שתי רשתות גדולות (מעל 30 משתמשים כל אחת) של פרופילים פיקטיביים, של נשים צעירות הקשורות ביניהן, ומקיימות דפוס פעילות זהה.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

ממצאי המחקר מצביעים על פעילות מאורגנת ומתואמת של גורמי דה-לגיטימציה ברשתות החברתיות, במטרה להשפיע על דעת הקהל. כחלק מהמערכה התודעתית שהם מנהלים, גורמים אלה מבצעים מניפולציות רשתיות המנפחות את השיח באופן מלאכותי, בניסיון להשרות לו מראית עין של מחאה עממית נרחבת.

השרה פרקש-הכהן העבירה את ממצאי המחקר לטוויטר בדרישה להסיר את הפרופילים המזויפים שאותרו, ולבצע בחינה מעמיקה של השימוש המניפולטיבי שעושים בפלטפורמה. חלק מהחשבונות הושעו בימים האחרונים. המשרד לנושאים אסטרטגיים ימשיך במאמצי הניטור של שיח שנאה ושיח לא אותנטי ברשת, תוך שילוב יכולות טכנולוגיות שונות.

בחודשים האחרונים, המשרד לנושאים אסטרטגיים ממקד את מאמציו ברשתות החברתיות, כחלק משינוי המדיניות שהתוותה השרה פרקש-הכהן לשיפור יכולותיו בתחום זה. עם כניסתה לתפקיד, זיהתה השרה את סוגיית השיח ברשתות החברתיות נגד מדינת ישראל כאתגר אסטרטגי מרכזי. "הרשתות החברתיות הן זירה מרכזית 'במערכה על התודעה', כאשר בשנים האחרונות היא הפכה למוקד פעילותם של ארגוני הדה-לגיטימציה החותרים תחת זכות קיומה של מדינת ישראל. לצד פעילות שטח במסדרונות ה-ICC הם פועלים כל העת "מאחורי הקלעים" בזירה הבינלאומית וביתר שאת במרחב הדיגיטלי לבידוד והשחרת מדינת ישראל. הפעילות המתוארת במחקר, נעשית ביד מכוונת של ארגונים, הרואים לנגד עיניהם הזדמנות לפגוע בישראל באמצעות פלטפורמה פרוצה ולא מפוקחת", הסבירה פרקש-הכהן.

דוגמאות מרכזיות:

"הבוט הכובען":

(@Arafiah250597) – פרופיל החשוד כבוט, שפרסם כמעט ורק ריטווטים מאז שנפתח באוקטובר 2019. תמונת הפרופיל מציגה אישה המכסה את פניה עם כובע; התמונה פורסמה על ידי מספר משתמשי פייסבוק ופינטרסט ללא קונטקסט, ונראה כי היא נלקחה מהאינטרנט עבור הפרופיל.

לחשבון דפוס קבוע של פעילות בשעות ספציפיות (בדרך כלל 15:00 או 16:00) תוך שהוא מעלה עשרות ריטוויטים ברצף בקצב של כ-30 ריטוויטים בדקה. בשיאו הפרופיל ביצע 160 ריטוויטים בשעה. הבוט משמש באופן אבסולוטי לפעילות אנטי-ישראלית, תוך שימוש בהאשטאגים שונים. ניתן להבחין בחזרתיות על האשטאגים קבועים ביניהם ההאשטג #ICC4Israel בו עשה שימוש מעל 100 פעמים.

"הבוט הדוגמנית":

(@RawanBDS)– פרופיל החשוד כבוט, התומך במוצהר בתנועת ה-BDS, ועושה שימוש בתמונה נפוצה באינטרנט, בה נעשה שימוש לצרכים שונים, בין היתר באתר קניות בתחום הביגוד. התמונה נפוצה מאוד ברשתות החברתיות השונות (פייסבוק, טוויטר, פינטרסט, אינסטגרם. המשתמש פעיל בכל שעות היממה, והוא מפרסם כמות חריגה של ציוצים בשעה. כך למשל, ביום מסוים העלה 182 ציוצים בתוך שעה. בנוסף, הוא נוטה רק להדהד מסרים של משתמשים אחרים, ולפחות במקרה אחד פרסם ציוץ באותו נוסח 54 פעמים.

"בוט הפורנו":

(@hansonEmma) – פרופיל החשוד כבוט, נפתח ביוני 2020, ופרסם למעלה מ-370 תכנים בתוך 74 ימי פעילות בלבד. במסגרת תקופת פעילותו, העלה חמישה תכנים בממוצע ביום.
תמונת הפרופיל בה נעשה שימוש, נלקחה ככל הנראה מרחבי הרשת, ולמעשה מציגה כוכבת פורנו בשם מיה מלקובה.

"המתנדבות":

שתי רשתות הכוללות למעלה מ-30 פרופילים כל אחת, הקשורות לשני ארגונים עזתיים: Safaa ו- Palestinian Voices , ופועלות בתיאום זו עם זו. מרבית הפרופילים מהדהדים רשימת מצומצמת של חשבונות פרו-פלסטינים, ביניהם של פעילים בריטים בכירים בתחום.
כמו כן, החשבונות עושים שימוש בתבנית קבועה של תמונת פרופיל (שלעיתים אף חוזרת על עצמה) והצגה עצמית (Bio) זהה או דומה, שמתארת דמות של אקטיביסטית מעזה ומתנדבת באחד הארגונים הנ"ל.

אילוסטרציה. קרדיט: freepik
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Back to top button