יו"ר הוועדה לפניות הציבור: אי החזרת דמי הפיקדון מהווה עושק צרכני
בישיבה שהתקיימה היום (שני) בוועדה לפניות הציבור בעקבות פניות ציבור על כך שדמי הפיקדון לא מוחזרים לצרכנים בשל סירוב חלק מרשתות השיווק לקבל בקבוקים בתקופת הקורונה, אמר יו"ר הוועדה ח"כ יעקב טסלר כי "לא נוכל להשלים עם המציאות שאזרחים מאוכלוסיות מוחלשות משלמים במיטב כספם על רכישת הבקבוקים, אולם הם לא מקבלים את כספם בחזרה. דמי הפיקדון כשמם כן הוא – פיקדון. אלו פיקדונות ואי החזרתם ללקוחות מהווה עושק צרכני".
מהדיון עלה כי החוק לא חל על תאגידי המחזור, אבל הם אלה שאוספים את הבקבוקים, ואם לא מחזירים את הבקבוקים, עדיין כספי הפיקדון נשארים אצלם. עו"ד אביטל פריזמנט מהמועצה הישראלית לצרכנות הציגה בפני הוועדה תלונות שהתקבלו נגד רשתות השיווק בגין אי קבלה של בקבוקים ממוחזרים. לדבריה, "מתחילת התפרצות הקורונה עלו מספר התלונות בגין אי קבלת בקבוקים ב-160% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד".
לדברי נועה שפיצר מהמשרד להגנת הסביבה, חוק הפיקדון שנחקק בתחילת שנות ה-2000 מחייב קבלת מכלים והחזרת פיקדון לצרכן. החוק מטיל על בית עסק ששטחו מעל 28 מ"ר את החובה לקבל את המכלים ולהשיב לצרכן את דמי הפיקדון. מיכל ריבלין מפניות הציבור במשרד להגנת הסבירה כי אזרחים שחשים עצמם נפגעים פונים אל המשרד להגנת הסביבה והם מטפלים בפניה ובודקים האם יש בה ממש. "אם התלונה מוצדקת נשלח פקח. מה-15.3 בתקופת הקורונה ניתן היה להשיב מכלי משקה, והחל מתקופה זו ועד אוקטובר התקבלו 450 פניות מהמשרד להגנת הסביבה, כאשר שני שליש מהן היו בגין אי קבלת מכלי משקה". שפיצר הוסיפה כי תאגידי המחזור אמורים לעמוד ביעד האיסוף של מכלים ממוחזרים. בקבוק שלא ימוחזר, הפיקדון בגינו יישאר בידי התאגיד. "אנחנו מצדנו צריכים להגן על הציבור ככל יכולתנו".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
עבד מחמוד מהמשטרה הירוקה, עדכן כי בחודש האחרון מונה מפקח ארצי שיטפל בכל הנושא ובנוסף עוד 25 מפקחים סיירים מסיירים בכל הארץ לכל פעולות האכיפה של המשרד להגנת הסביבה. "נעשה הכל בשבועות הקרובים ונביא לתוצאות."
מיכל גורן מתאגיד המחזור אל"ה הודיעה כי תאגיד המחזור מפעיל לחץ מאוד גדול על רשתות השיווק ומבקשים את ההתערבות של המשרד להגנת הסביבה. עוד אמרה כי הם עושים את מירב המאמצים לאסוף את המכלים ולתת לאזרחים את הכסף. עו"ד כרמית ברדוגו נציגת חברת אסופתא ציינה כי החברה תגיע לאסוף מכלים מכל מי שיש לו 500 מכלים ומעלה. עוד אמרה כי כספי הפיקדון לא נעלמים וכל מי שירצה למחזר בקבוק יוכל לעשות זאת.
נמרוד הגלילי, מנהל תחום רשתות המזון באיגוד לשכות המסחר טען כי אם יש בעיה היא בסניפים בודדים. "הרשתות כן פועלות ומקבלות מכלי משקה. קיבלתי פניות בודדות ביותר מתאגיד כזה או אחר על רשת או סניף שסרב לקבל."
יו"ר הוועדה ח"כ יעקב טסלר הודיע כי הוועדה לפניות הציבור תמשיך לעקוב אחר התנהלות בתי העסק והתאגידים ואחר הפיצוי לצרכנים.