20 שנה לאחר אסון ורסאי: מיפוי מבני הפל-קל המסוכנים לא הסתיים
כיצד בכוונת מינהל התכנון לפעול על מנת למגר סופית את החשש מקריסה של מבנים כתוצאה מבנייה בשיטת הפל-קל, כמעט 20 שנה לאחר אסון ורסאי? שאלה זו נדונה היום על יד ועדת הפנים והגנת הסביבה בראשות ח"כ מיקי חיימוביץ', בדיון שיזמו הח"כים אופיר כץ וע'דיר כמאל מריח
יו"ר הוועדה ח"כ מיקי חיימוביץ', אמרה: "הבעיה העיקרית היא שקיפות, מידע זמין. אם אני הולכת לעשות חתונה באולם פל-קל, אני רוצה לדעת שהוא כזה. אם אין מידע ולא מתבצעת ביקורת שנתית בכל הרשויות המקומיות על המבנים האלה, כי הם לא ממופים, איך אפשר לדעת שמונעים את האסון הבא? למה אין רשימה פומבית נגישה לכל אזרח?"
ח"כ איתן גינזבורג, הוסיף: "יש הרבה בתי ספר שנבנו עם פל קל, וזה בסדר גמור אם עוקבים ורואים שאין שם שינויי בניה מסוכנים, אבל המיפוי הוא קריטי כדי שיהיה מעקב וביקורת הנדסית".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
רותי שורץ חנוך, סמנכ"ל מנהל התכנון, אמרה: "מטה הפל קל הוקם על פי החלטת ממשלה. תפקידו מעקב ובקרה אחר מבנים חשודים. העניין באחריות הרשויות המקומיות. היו 1400 מבנים ברשימת המבנים החשודים, בינתיים ירדנו ל-900 חשודים. יש פרויקט של מיפוי, הבנו שאמינות הרשימה בספק. בחנו 120 בניינים חשודים ומתוכם רק 12 התגלו כמבני פלקל. קיבלנו לפני שנה וחצי תקציב של 5 מיליון ₪ למיפוי המבנים והחלטנו לתעדף מבנים קולטי קהל שבבעלות הממשלה. את יתרת התקציב הועדנו למבנים קולטי קהל ברשויות המקומיות (בתי ספר וגנים). אנו בעיצומו של הפרוייקט שאת חלקו נצליח לסיים בחדשים הקרובים. תקציבית לא בטוח שנצליח להשלים את המיפוי של כל המבנים".
יו"ר הוועדה ח"כ מיקי חיימוביץ', אמרה: "הייתי רוצה להאמין ש-20 שנה אחרי האסון המחריד יש לכם מיפוי מלא".
ישראל דוד, איגוד המהנדסים, ציין: "20 שנה לא קרה אסון כי ננקטו אמצעים. השאלה אם לעשות פינוי-בינוי לכל מבני הפל קל. יש 300 מבני פל קל ויש עשרות אלפי מבנים שלא ישרדו רעידת אדמה". יו"ר הוועדה מיקי חיימוביץ': "הסוגיה של רעידות אדמה אקוטית, אבל דווקא בגלל שמדובר בכמות לא גדולה, אפשר וצריך להשתלט על זה. ברגע שרשות מקומית יודעת שיש מבני פלקל, מדי שנה היא עושה ביקורת. איפה האזרח אמור למצוא את רשימת מבני הפל קל? בחברות הביטוח?"
יו"ר הוועדה ח"כ מיקי חיימוביץ' סיכמה: "הוועדה מבקשת להציג לה תוך חודש לוחות זמנים ברורים לסיום מיפוי מלא של מבנים הבנויים בשיטת הפל-קל המצריכים תיקון, לרבות מבנים פרטיים, כולל תכנית להנגשת המידע לציבור. לא ייתכן שעברו 20 שנה מהאסון המחריד הזה, קיים מספר מוגבל של מבנים שמצריכים מיפוי ומעקב, הגיע הזמן להסדיר את הנושא הזה אחת ולתמיד".