צבא וביטחון

צה"ל: היקף הנשים בלחימה עלה ב-160% בשש השנים האחרונות

ועדת החוץ והביטחון, בראשות ח"כ צבי האוזר, קיימה היום (שלישי) דיון בנושא "השוואת זכויות וחובות של נשים וגברים בצה"ל" – על פי הצעות חברי הכנסת רם בן ברק ויאיר גולן.

ח"כ רם בן ברק (יש עתיד – תל"ם) אמר: "אי אפשר להחזיק את המקל בשני קצותיו. אי אפשר בצד אחד להגיד שבחברה אנחנו נותנים הזדמנות שווה בכל נושא, עניין ותפקיד ובצד השני להגביל נשים מלהגיע לתפקידים וליחידות שהן רוצות להגיע אליהם ואף למנוע מהן הזדמנות שווה בתפקידי פיקוד בעתיד. אני מודע לשוני הפיזיולוגי בין המינים אבל כמו שלא כל גבר מסוגל לבצע כל דבר, כך גם יש לא מעט נשים שמסוגלות לבצע ולעמוד במאמצים פיזיולוגים שגברים מתמודדים איתם. אסור לצה״ל להתפשר על האיכויות הנדרשות מהלוחמים והלוחמות, אבל כחברה ליברלית שוויונית אנו צריכים לאפשר את הברור מאליו ולפתוח את כלל המיונים לכלל התפקידים בצה״ל – לנשים ולגברים כאחד.״

ח"כ יאיר גולן (מרצ) פירט: "כשמדברים על פתיחת כלל התפקידים בשירות לנשים מדברים על השוויון בהזדמנויות בלבד, שהוא צעד בדרך לשוויון כללי ומלא. נושא השוויון הוא תהליך מבורך ונכון ומחזק את הדמוקרטיה ולכן אני מקווה שכתוצאה מהדיון היום נגיע למסקנה, יחד עם צה"ל, שהתפקידים כולם צריכים להיות פתוחים. זה שוויון ההזדמנויות, ולאחר מכן נדון בצורה מושכלת בנושא השוויון הכללי".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
צילום: דובר צה"ל

יו"ר הוועדה, ח"כ צבי האוזר (דרך ארץ) אמר: "ערך הניצחון במלחמה זה התפקיד המוטל על הצבא וצריך לבחון את הדיון בראיית הערך הזה, ולצד זה, ערך ליבה חשוב נוסף במערכת הישראלית – ערך השוויון. יש לעבור בכל המקומות במסרקות ברזל ולבחון אם התפקידים שעדיין סגורים בצה"ל בפני נשים זה בגלל הבדלים פיזיולוגיים שישפיעו על ערך הניצחון, או רק כי לשלב נשים זה יקר או מסרבל ולא רוצים להתאמץ. ברור שצריך להתאמץ ולאפשר שבכל מקום שבו אדם יכול לבצע את הפעולה, יהיה זה אישה או גבר, יוכל האדם להשתלב בתפקיד. ושוב, לצד זה, תפקיד צה"ל הוא לנצח במלחמה וצה"ל יוודא שרף הביצוע וההצלחה לא יורד לצד המאמץ לשוויון במערכות האלה".

תת אלוף אמיר ודמני, ראש חטיבת תכנון ומנהל כוח אדם בצה"ל, אמר: "כמו שציין חבר כנסת גולן, שילוב נשים בצה"ל הוא תהליך, ושיעור היקף המשרתות מסך המשרתים הוא כל הזמן בעלייה. הליכי המיון הראשוניים בין גברים לנשים הושוו לאחר שנים שזה לא היה. היקף הנשים בלחימה עלה ב-160% בשש השנים האחרונות. הנשים היום מהוות 18% ממערך הלחימה. היקף הפקידות בצה"ל ירד ב-25%. היקף הנשים במערך הטכנולוגי בעליה מתמדת. רק השבוע יחל פיילוט נוסף של נשים לוחמות בשריון בהגנת הגבולות, שהתנדבו לכך ומתאימות לכך."

תת אלוף ודמני הוסיף: "הוקמה ועדה בראשות מפקד זרוע היבשה, אשר בוחנת כל תפקיד בצה"ל ואת הדרישות הפיזיולוגיות והאחרות שלו. לאחר בחינה מעמיקה, הוועדה תגבש את המלצותיה ובאפריל 2021 הממצאים יוצגו לבג"ץ. הצבא רואה ערך עצום בשילוב נשים בצה"ל והצבא פועל ללא לאות להרחיב את היקף הנשים בצה"ל, ואני ממליץ להמתין לממצאי הוועדה".

תת אלוף יפעת תומר ירושלמי, יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, ציינה: "המגמה הכללית בצה"ל היא להרחיב את התפקידים הפתוחים בפני נשים מתוך ערך השוויון, מתוך הכרה בפוטנציאל התרומה של נשים וגם מתוך מקום פונקציונלי של הצבא למצות בצורה מיטבית את המשאבים העומדים לרשותו. מנקודת מבט זו פועלת הוועדה של מפקד מז"י, שגם אני חברה בה, וחלק מהבדיקה זה לראות אילו תפקידים בצבאות זרים נפתחו לנשים, מאילו שיקולים ומה ניתן ללמוד מניסיונם".

צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

בדיון השתתפה מור לידאני, אחת העותרות לבג"ץ לפתוח את יום הסיירות לנשים, אשר אמרה: "העתירה משקפת תפיסה חברתית שלא קיימת היום, בה מתסכלים על בני אדם כבני אדם ולא קובעים יכולות ומסוגלות על פי המגדר. אני בת 20 מעמק חפר, גדלתי בשיח חברתי שמקדם ומעודד שירות משמעותי. בתיכון חבריי החלו להתמיין ליחידות שאני לא יכולה להתמיין אליהן, והבעיה היא רק תפיסה חברתית ולא בגלל מסוגלות. הצבא הוא גורם מעצב בחיים של כל אדם בחברה ומקווה שגם עבורי. כשאין שוויון הזדמנויות בצבא איך זה יהיה בחברה? המטרה אינה לקבל הנחות ולהוריד את הרף, אלא אותו יום סיירות, באותו סטנדרט ולהוכיח שאנחנו יכולות לתרום גם במקומות האלה. 51% מהאוכלוסייה שיכול לתרום, 51% שמורידים לו את האמונה העצמית".

ה', חניכה לשעבר בקורס טיס, אשר עתרה בכדי לאפשר לה להתראיין לשירות ביחידות מובחרות כעת: "גיליתי שבצבא נופלי קורס טיס הם כוח איכותי ורציני שיחידות הצבא רוצות, אבל הנופלות לא. מסעות שעשינו עם גברים לא נחשבים. כנראה שסדרת המילוט שעשינו היא שונה, ושבקורס הצניחה צנחנו ממטוס של בנות בלבד. כל שנה אני קוראת פרסום על כך שהמוטיבציה לשירות קרבי יורדת ולא מבינה איך מפקדי הצבא לא חושבים על המובן מאליו, לאפשר לנשים לעבור את אותם מבדקים ובחינות התאמה."

עוד אמרה ה': "אנחנו יכולות להצטיין כלוחמות ואג'נדות לא ענייניות בוחרות להחליש את הצבא. ההחלטה של צה"ל להקים כעת ועדה – 13 שנה אחרי ועדת שגב, 20 שנה אחרי תיקון החוקים, אחרי שמפקדי סיירת מטכ"ל והשייטת אומרים בקול ברור שצריכים אותנו – היא מעליבה בעיניי. יש גברים שיכולים ויש גברים שלא, כמו שיש נשים שכן ונשים שלא, אבל עדיין בוחרים להקים ועדה נוספת. גם אני רוצה לשבת יום אחד בוועדת הכנסת עם רקורד צבאי מרשים בדיוק כמו רבים מכם. תנו לי את האפשרות לשבת יום אחד בפורום מטכ"ל כשווה בין שווים".

ח"כ מיכל וונש (כחול לבן) הוסיפה: "אני חושבת שהחברה הישראלית צריכה לאתגר את ההגדרות של מי ראוי לשבת סביב שולחן קבלת ההחלטות. צה"ל לא יכול להיות המקום בו המדינה מנסה לייצר שינוי חברתי. העובדה שצריך להיות אלוף לפחות כדי להוביל מפלגה משמעותית בישראל זה משהו שאנו צריכים לראות כאתגר חברתי".

צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

עו"ד גלי זינגר, מנהלת המחלקה המשפטית בשדולת הנשים: "דובר פה על הניצחון בקרב וזה מה שמעניין בראש ובראשונה ושילוב נשים רק יחזק את זה. השינוי לא צריך להיות האם נשים יכולות להשתלב בתפקיד, אלא שהכל פתוח ורק לקבוע קריטריונים. בסוף, רק 85 תפקידים נפתחו לנשים ב-20 השנים האחרונות". ד"ר עידית שפרן גיטלמן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה הוסיפה: "נכון שהצבא פותח עוד ועוד תפקידים, אבל גם אם הוועדה תסיים את עבודתה ונעלה ל-90% מהתפקידים שייפתחו בפני נשים, עדיין נשארנו עם המיון לפי מגדר ולא לפי יכולות".

ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד -תל"ם) ציין: ״אין לי ספק ששילובן של נשים חשוב לצה"ל ותורם לעוצמתו. חובה עלינו לתת גם לנשים את הזכות לשרת בצה"ל בכל התפקידים ובתוכם כמובן גם בתפקידי הלחימה השונים. נכון עשה צה"ל שהקים ועדה לבחינת הדרך שבה ישולבו נשים כלוחמות כולל ביחידות מיוחדות. יש לבחון את ה'איך' ולא את ה'אם'".

צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

ח"כ אורנה ברביבאי (יש עתיד – תל"ם) התרעמה: "לא יכול להיות כי בשנת 2020 צה"ל לא יבין שנשים לא מוכנות שיתייחסו אליהן שונה, רק כי הן נולדו נשים. אם צה"ל ימשיך לעסוק בקידוש ערך השירות של הגברים וילחם עד הקצה על החרדי האחרון שיתגייס, ובמקביל הוא לא יראה בנשים כמי שמאפשרות לו לממש את ערך הניצחון, הלגיטימיות החברתית שלו תישחק. כדי לנצח, צריך להבטיח שיגויסו המתאימים והמתאימות ביותר, שמדינת ישראל יודעת להעמיד בכמות, באיכות ובזמן. אי אפשר לדבר יותר בשפה כפולה. צריך לפתוח את כל המקצועות מיד, להפסיק לעשות ועדות על ועדות, ולהכיר בכך ששוויון הוא אינו פריבילגיה. על אף השונות הפיזיולוגית, נשים צריכות להיות בכל מקום. כמו שיש גברים שיכולים פחות, כך יש נשים שיכולות יותר".

ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) אמרה: "צה"ל יכול היה להיות בחוד החנית של הקידמה המבצעית, אך כיום כל הצבאות המודרניים עקפו אותו, והוא מפגר מאחור עם טיעונים פתטיים ועלובים. מזמן היה צריך להתחיל את ההטמעה של שוויון הזדמנות ושיבוץ, מיון ואבחון לפי האדם הנכון לתפקיד הנכון, ולא לפי איברי רבייה ומגדר. במקום קיבעון המשמר גבריות אנכרוניסטית, פשוט יש צורך להסתכל על נשים כבני אדם ואז צה"ל יוכל להתקדם לעידן המודרני".

יו"ר הוועדה, ח"כ האוזר, סיכם את הדיון בהעלאת הצעת החלטה, אשר אושרה פה אחד וזו לשונה:

"הוועדה רואה במשימת הניצחון ייעודו המרכזי של צבא ההגנה לישראל. על צה"ל לעמוד במשימתו ללא אפליה בין נשים וגברים. על צה"ל לשאוף לתת לכל אדם למצות יכולותיו בשירות צבאי, אישה כגבר. הוועדה קוראת לוועדה בראשות מפקד מז"י לבחון פתיחתם לשירות נשים של כל מקצועות צה"ל ברוח דברים אלה. הוועדה תמשיך לעקוב אחר הנושא ואחר מסקנות הוועדה, לרבות גם בוועדת המשנה". ​

Back to top button