"צריך להגן על העובדים והעובדות בערים אדומות מפני פיטורים"
ועדת העבודה ,הרווחה והבריאות בראשות מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ טלי פלוסקוב קיימה הבוקר (שלישי) דיון בנושא פיצוי עובדים שנעדרים מעבודתם בשל סגר על ערים אדומות.
בפתח הדיון אמר ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת), מיוזמי הדיון: "אתגרי הקורונה לא מפסיקים להגיע לפתחינו. בשבועות האחרונים אנחנו עדים לסגרים מקומיים בערים אדומות ואני מקבל פניות רבות ומוצדקות של עובדים ופועלים שרוצים לצאת לעבודה ולא מתאפשר להם כי המשטרה מציבה מחסומים. מי שעובד במסגרת לפעמים מקבל מענה אבל הרוב לא במצב הזה- עובדי בניין, עובדים לפי משכורת יומית ועוד, נפגעו באופן קשה ואיבדו את מקור פרנסתם לכל הסגר שנמשך לפעמים עשרה ימים. מתווה החל"ת או מתווה הבידוד לא מתייחסים לכך".
ח"כ אימאן חאטיב יאסין (הרשימה המשותפת) הוסיפה: "רוב הערים האדומות הן בפריפריה החברתית והגיאוגרפית וכנראה שלא במקרה. נקודת הזינוק של אותם תושבים נמוכה במדרג הסוציואקונומי ויש אנשים שנכנסים כבר בפעם השלישית לסגר מקומי. המדיניות הולכת בצורה עיוורת, לא בוחנים אלטרנטיבות ופתרונות ואחר כך שוברים את הראש. אי אפשר להמשיך ככה. אדם בריא יכול לעשות בדיקה ולהמשיך להתנהל בצורה נורמטיבית.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
במהלך הדיון הכירו נציגי משרדי הממשלה שנכחו בדיון בצורך למצוא פתרון לעובדים. עו"ד דקלה חורש, משרד העבודה אמרה: "אנחנו חושבים שיש מקום לדאוג למענה לתקופת ההיעדרות, בין אם שיפוי של המעסיק על תשלום השכר ובין אם בפיצוי ישיר לעובד עצמו. גם את הנושא של הגנה מפני פיטורים בגלל המגבלות הממשלה הונחתה לבחון, יתכן שיש לקדם תיקון חקיקה בנושא אבל יש לקחת בחשבון גם את קשיי המעסיקים בתקופה הזו".
איציק דניאל, רכז תעסוקה באגף התקציבים במשרד האוצר אמר: "רשת הביטחון שנתנו מתחילת המשבר הייתה רחבה ומקיפה מאוד. אנחנו פועלים בשיתוף פעולה עם הביטוח הלאומי לבצע התאמות בהסדרים שיתנו פתרון טוב ויעיל ביותר גם למצבים האלה. כולי תקווה תוך ימים בודדים נתקדם עם זה".
עו"ד שלמה מור מהמוסד לביטוח לאומי ציין את הקושי בהסדרת הנושא: "רק בחודש האחרון אושרו ארבעה הסכמים שמטרתם לסייע לעובדים במצבים החדשים והמורכבים שאליהם נקלענו. כשמתקבלות החלטות מידיות, מקומיות וזמניות כמו סגר מקומי וזמני של 48 או 72 שעות זה לא פשוט להתאים וליישם את הדברים. לכן הבוקר אנחנו עדיין לא אנשי בשורות אבל מקווה שנמצא בקרוב פתרון פשוט ויעיל".
מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ טלי פלוסקוב (ליכוד), אמרה: "משמח לשמוע שמשרדי הממשלה מודעים לצורך ועובדים על פתרון. כל הסדר שיגובש יגיע לאישור הוועדה ולכן נבקש לקדם ולהביא את הנושא לדיון כמה שיותר מהר. החלטות חייבות להתקבל מהר כי כל זמן שאנחנו יושבים וחושבים, אנשים בחוץ נמצאים במצוקה וללא כל מענה".
דח'יל ח'ליל אבו זייד, יו"ר האגף לקידום שוויון בהסתדרות, ציין: "אין שום מענה לערים האדומות בהסדרים הקיימים. יש מקומות שמה-20 בנובמבר הוגדרו כערים אדומות ואף אחד לא יודע איך להתנהל וכמה זמן זה עוד יימשך. הגבול הוא דק מאוד ומי שהיום כתום יכול להיות מחר אדום ולהיפך וזה מחייב לתת תשובה ומענים לאנשים האלה".
עו"ד מהא שחאדה סויטאת, מארגון 'איתך מעכי', אמרה: "צריך להגן על העובדים והעובדות בערים אדומות מפני פיטורים וגם לתת להם דמי אבטלה אם התפטרו או יצאו לחל"ת כדי לטפל בילדים כשאין מסגרות חינוך. אין צורך להמציא מחדש את הגלגל, יש חוקים לשעת חירום שכבר מסדירים מצבים דומים, צריך רק להחיל אותם על המצב הנוכחי ובאופן מיידי".
דבי קשת, ארגון רבנים לזכויות אדם, אמרה: "עיר אדומה שנמצאת בסגר משרתת את כל המדינה ולא את תושבי העיר. אותה סולידריות שמאפשרת לאזורים אחרים להמשיך לעבוד צריכה לבוא לידי ביטוי גם כלפי אלה שנשארים בבית והם צריכים לקבל על כך פיצוי. בנוסף אני מצטרפת לדרישה למצוא מענה לאנשים שהילדים שלהם לא במסגרות והם לא יכולים לצאת לעבוד".