פוליטי / מדיני

"מוכרחים לעשות את השינוי ולהביא צדק לילדים"

מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת חוק העונשין (תיקון – עונש מינימום לתוקף או מתעלל בקטין או חסר ישע), התש"ף-2020 של חבר הכנסת אופיר כץ (ליכוד).

מוצע לתקן את חוק העונשין ולקבוע כי על תוקף או מתעלל בקטין או חסר ישע יוטל עונש של ריצוי מאסר בפועל, שלא ירוצה בעבודות שירות אלא מטעמים מיוחדים שירשמו.

בדברי ההסבר נכתב: "בשנים האחרונות אנחנו עדים לתופעה נרחבת ומזעזעת של התעללות בחסרי ישע. מתפרסמים מקרים בהם תינוקות, פעוטות וקשישים עוברים ייסורים והתעללות כאשר אין ביכולתם להגן על עצמם. המעשים הללו מחרידים, ובלתי אפשרי להישאר אדישים אל מול המראות הנוראיים האלו, המופצים לעתים כסרטונים.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

למרות המעשים המטלטלים, הכרעות הדין הנגזרות על העבריינים המורשעים בהם נחשבות למקלות אל מול חומרת המעשה. סקירת פסקי הדין הראתה כי בעשור האחרון רק מספר מקרים בודדים הסתיימו בהרשעה, וזאת כשהתוקפים הורשעו בתקיפה או בהתעללות בקטינים שהיו תחת אחריותם. גם במקרים קשים שבהם האלימות תועדה, בתי המשפט הסתפקו בעבודות שירות, ולא שלחו מטפלים אלימים למאסר בפועל. חלק מן המטפלים ומהמטפלות אף חזרו לעבוד בתחום וביצעו פעם נוספת תקיפה או התעללות. מטפלים אלו הצליחו לעורר את רחמי בית המשפט ולזכות בעונשי מאסר הנמוכים משמעותית מהעונשים הקבועים בחוק.

אדם המתעלל בחסר ישע אשר הוא אחראי לו, מלמד בהתנהגותו שהוא מהווה סכנה לחברה ולכן יש להטיל עליו עונש מאסר מינימלי שיש בו אלמנט הרתעתי, וזאת כדי לעקור תופעה זו מהשורש."

ח"כ אופיר כץ אמר: "שנה וחצי שאני נלחם כדי לעמוד ולהעביר את הצעת החוק הזו, שנה וחצי שעוד טובים מצטרפים, שנה וחצי שהתופעה הזו גדלה, שאנחנו רואים עוד פעוטות וקטנטנים מקבלים מכות, חבטות, בעיטות, שהופכים ילדים שמחים לילדים פגועים. הסיוט הזה קורה להורים במציאות. לפני כשנה וחצי נחשפה פרשת כרמל מעודה שקשרה במשך שעות תינוקות, טלטלה, משכה, סטרה, הצטמררתי והתחייבתי שאעשה הכל על מנת שמקרים כאלה לא יחזרו. בדקתי את גזרי הדין ונחרדתי, איך ייתכן שאלה הפוגעות ביקרים לנו מכל מקבלות עונשים כאלה מגוחכים, קנסות, עבודות שירות, איזה סכום מכפר על פגיעה בילדים שלנו?! יש מישהו שהיה שלם אם הפגיעה הייתה בילד שלו?."

ח"כ כץ הוסיף: "יכולנו להיות במקום אחר, הצעת החוק הזו יכלה להתקבל בקריאה שלישית והיינו צעד קדימה במיגור התופעה המחרידה הזו, במשך חודשים אני מנסה לקדם את החוק מול שר המשפטים ניסנקורן אבל נתקל בהתנגדות קשה ולא מבין למה. אני לא חושב שיש אדם מלבד ניסנקורן ומשרדו שחושבים שלא צריך להעביר את החוק הזה. רציתי לשאול אותו איך זה בתחתית סדר העדיפויות שלך, שכל יום אנחנו רואים עוד התעללויות. היום נעשה את הצעד הראשון לתיקון העוול הזה, מוכרחים לעשות את השינוי ולהביא צדק לילדים."

שר המשפטים, אבי ניסנקורן, אמר: "נעשתה עבודה נרחבת במשרד המשפטים תחת גם הנחייה שלי, יש הצעת חוק ממשלתית שעוסקת בנושא הזה, ומטפלת בו בצורה מאוזנת ומידתית ונותנת פתרון לנושא הזה. הנושא הזה הוא חמור מאוד, מה שקורה במדינה בנושא הזה מחייב התייחסות של מערכת החינוך, של מערכת העונשין, של הפרקליטות וכנסת ישראל, אני מסכים עם זה. לכן קיימתי מספר ישיבות עם אופיר כץ בנושא הזה. הטיפול בתופעה הוא לא רק בתחום העונשין, הוא צריך להיות טיפול משולב. האם מדינת ישראל לוקחת על עצמה את החינוך לגיל הרך- 0 עד 3, זו השאלה הכי בסיסית. העמדה של כחול לבן, מפלגת העבודה וגוש כחול לבן – כן, של שר העבודה והרווחה היא כן."

עוד אמר שר המשפטים: "הפערים בין הצעה הפרטית לממשלתית נעוצים ב-3 דברים: חשבנו שצריך הוראת שעה ל-5 שנים כדי ללמוד את ההיקפים וכדי לדעת איך להתנהל קדימה, הדבר השני זה עבודות שירות, יש בקשה להחריג את עבודות השירות מרף הענישה, זה נושא הרבה יותר רחב מהחוק הזה, בחוק הפלילי עבודות שירות נחשב כעבודות שירות. זה מתייחס כמעט לכל חוק בספר העונשין. בנוסף חשבנו שגם במקרים קלים יותר יש להחמיר בענישה, גם במקרים שלא נגמרו בחבלה, יש לתת החמרה לאור המצב."

לסיום אמר השר ניסנקורן: "יש פה תופעה חמורה, לכן לא אתנגד להעביר זאת בטרומית, כן נרצה שבהמשך החקיקה זה יוצמד להצעת החוק הממשלתית. מתוך כוונה שאח"כ תהייה עבודת מטה עם משרד המשפטים. תהייה החמרה בעבירה של חבלה של ממש, מצד שני לא נעשה משהו שסוטה מנורמות הנהוגות בספר החוקים. הדיון צריך להיות כולל – חינוך, אכיפה, וענישה הרתעתית שמתיישבת עם הנורמות הקיימות."

לאחר הצבעה שמית תמכו בהצעה 89 חברי כנסת ללא מתנגדים, וההצעה תועבר לוועדת חוקה.

צילום: דוברות הכנסת – דני שם טוב

Back to top button