סקר: רוב הישראלים חושבים שביידן לא יצליח לקדם את תהליך השלום
לתשומת לב הנשיא החדש – הציבור הישראלי סקפטי באשר ליכולתו לקדם את תהליך השלום ותומך בפעילות צבאית נגד איראן אם זו תתקדם בתוכנית הגרעין. המחקר המקיף החדש הוא חלק ממדד הביטחון הלאומי שערך המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS – מדובר במדגם של למעלה מ 1,000 אנשים מכלל המגזרים בישראל. המחקר מגלה עמדות מעניינות של הציבור הישראלי במגוון סוגיות שקשורות ליחסי ישראל-ארה"ב ולמדיניות הרצויה באזור. את המחקר ניהלה ד"ר ציפי ישראלי מה INSS.
רוב הציבור תומך בפתרון שתי המדינות אך סקפטי בנוגע ליכולת ממשל ביידן להביא לפריצת דרך מדינית
רבות מדובר על האפשרות שהממשל החדש יפעל לחידוש המו"מ בין ישראל לפלסטינים – אך נראה שהציבור הישראלי מפוכח באשר לסיכויים לפריצת דרך. בתשובה לשאלה האם הנשיא ביידן יוכל לקדם באופן משמעותי את תהליך השלום עם הפלסטינים – 30% מהישראלים חושבים שכן בעוד 52% חושבים שלא ו- 18% השיבו שלא יודעים. 51% מהישראלים חושבים שפתרון שתי המדינות אינו בר השגה בעתיד הנראה לעין, 35% חושבים שהוא אפשרי בעתיד הרחוק בלבד ורק 6% חושבים שהוא בר השגה בעתיד הקרוב.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
יחד עם זאת, רוב הציבור הישראלי עדיין תומך בפתרון שתי המדינות – 58% מהציבור הישראלי תומך בפתרון שתי מדינות לשני עמים בעוד 42% מתנגדים לו. במקביל, רבים סבורים שהמשך המצב הקיים רע לישראל – 47% חושבים שהמצב הקיים פועל לרעת ישראל בעוד 28% בלבד חושבים שהמצב פועל לטובתה.
זאת ועוד, 27% תומכים בחתירה להסדר כולל שמשמעותו שתי מדינות לשני עמים, 24% מעדיפים הסדרי ביניים, רק 18% מעדיפים את המשך המצב הקיים, 9% היו רוצים פתרון של מדינה אחת דו לאומית ללא זכויות שוות לפלסטינים בשטחים , 5% היו רוצים מדינה דו לאומית עם שוויון זכויות מלא לפלסטינים בשטחים. רוב מוצק בציבור גם תומך בצעדי היפרדות מהפלסטינים מחשש למציאות של מדינה דו לאומית – 61% מהישראלים, מימין (59%), משמאל (75%) ומהמרכז (60%) מסכימים לצעדי היפרדות מהפלסטינים, בעוד 39% אינם מסכימים לכך.
בסוגיית הסיפוח, 32% מהישראלים מתנגדים לכל סוג של סיפוח חד צדדי, בעוד רק 13% תומכים בסיפוח חד צדדי של כל היישובים היהודיים כולל כאלו שמחוץ לגושי ההתיישבות. 10.5% תומכים בסיפוח חד צדדי של גושי ההתיישבות בלבד. יצוין שכשליש השיבו שאין להם דעה בנושא.
הציבור הישראלי תומך בהמשך הפעלת כוח בצפון ובפעילות נגד איראן, בעדיפות בתיאום עם ארה"ב
באשר לנושאי מדיניות במזה"ת – רוב הציבור הישראלי חושב שאיראן גרעינית הוא האיום המשמעותי ביותר הניצב בפני ישראל ותומך בפעילות נגדה בתגובה להתקדמותה בתכנית הגרעין. יחד עם זאת, רבים בציבור מתנים זאת בשיתוף פעולה עם ארה"ב. 26% מהישראלים השיבו כי אם איראן תחדש את פעילותה הגרעינית, על ישראל לפתוח במתקפה צבאית על אתרי הגרעין שלה אך רק בתיאום עם ארה"ב. 20% מעדיפים שישראל תלחץ על ארה"ב להשיג הסכם גרעין משופר עם טהרן. רק 16% תומכים במתקפה צבאית ישראלית ללא תיאום עם ארה"ב.
באשר לחזית הצפון, הציבור הישראלי תומך בפעילות צבאית ישירה נגד האיראנים בסוריה ובלבנון. בתשובה לשאלה מה צריכה להיות תגובת ישראל לפרויקט דיוק הטילים של איראן וחזבאללה, 37% תומכים בפגיעה ישירה בכוחות האיראניים שאחראיים לפרויקט הטילים המדויקים בסוריה ובלבנון, 19% תומכים אף בתקיפת תשתית ייצור הטילים בלבנון גם במחיר של אפשרות התדרדרות למלחמה, 17% מעדיפים שישראל תחזק את יכולות ההגנה שלה ו 14% חושבים שיש לחתור להסדר עם לבנון בתיווך גורמים בינ"ל להפסקת ייצור הטילים המדויקים.
הסקר נערך בשיתוף מכון מדגם, והוא כלל 1200 נשאלים.ות בגילאי 18 ומעלה המהווים מדגם מייצג מקרב האוכלוסייה הבוגרת בישראל.