חדשות הארץ

הנשיא ריבלין: סוגיית ההתמכרויות לסמים ואלכוהול היא טיפולית ולא פלילית

על רקע העלייה במקרי ההתמכרות לסמים ואלכוהול בתקופת המאבק בנגיף הקורונה, ביקר נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, היום (חמישי) ב"רטורנו", המרכז לגמילה מהתמכרויות בגבעת שמש. את הביקור ליווה מייסד ״רטורנו״ הרב איתן אקשטיין. במהלך הביקור נפגש הנשיא עם נערות ונערים שנגמלים מהתמכרויות קשות, כולם דרי רטורנו.

"רטורנו" הוא הגוף הדתי היחיד בארץ לטיפול בכל סוגי ההתמכרות- לסמים, אלכוהול, הימורים, מין, אינטרנט, תלות יתר, עבודה ואוכל.

יוחאי כפיר לישה שהיה מטופל ברטורנו וחזר לעבוד במקום כמדריך ומנהל פרויקטים, סיפר לנשיא: "המפלט שלי מכל הצרות היה כסף והימורים. כאן חיברו לי מחדש את הלב והנפש, חזרתי להרגיש. הגעתי לכאן וכבר עשר שנים שאני נקי. 20 אחוזים מהמטופלים כאן הם מכורים להימורים. מכורים הם כמו חולי סכרת, יש מי שיאכל סוכר כל חייו ולא יפגע מזה, אבל יש מי שנמצא בקבוצת סיכון."

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

יעקב, בוגר המקום גם הוא סיפר: "אני מגיע ממשפחה מבוססת וכשעלינו ארצה, מגיל 11 בערך הייתי הולך לבית ספר עם בקבוק לימונדה שיש בו אחוזי אלכוהול לא מבוטלים. החברים ידעו לא לשתות כי זה ״תרופה״. החיים הפכו למסלול מקביל – הייתי כלפי חוץ ילד טוב ירושלים, מצד שני הסתובבתי עם חבר'ה לא טובים.

צילום: מארק ניימן / לע"מ

נכנסתי לפה ביום הולדת 15, חשבתי שזה העונש שלי. לא הבנתי שזו הייתה המתנה שלי. מי שהיה מספר לי ש-18 שנה אחר כך אעשה התמחות בבית המשפט העליון, הייתי שואל מה עישנת, תן לי גם."

במהלך הביקור נפגש הנשיא עם הנער י', מטופל המוסד, באורוות הסוסים הטיפולית שסיפר גם הוא על התמכרות לסמים קשים: "כל מה שחשבתי עליו הוא איך להשיג את הסם. אני פה שנה ושמונה חודשים. באתי בלי 10 שנות לימוד השלמתי פה תעודת בגרות מלאה. במקום הזה למדתי איך לחיות, להתמודד עם החיים, לחשוב מה אני רוצה לעשות בחיים שלי."

צילום: מארק ניימן / לע"מ

לאחר מכן התקיים מפגש עם נשים נגמלות, שסיפרו לנשיא על הדרך שעשו. "הדרך שלנו לצאת מהתמכרות תלויה ברצון שלנו," אמרה ה' אחת המטופלות שהגיעה מבית חרדי. ה' סיפרה: "אני ילדה תשיעית מבין עשרה, לא אהבתי את עצמי, חיפשתי חום ואהבה. ההתדרדרות הגיעה מאוד מהר לסמים, לאלכוהול, רק בעזרתם הרגשתי שמחה בחיים כפי שלא הייתה לי. לקחתי כל סם, מה שאפשר כדי לא להרגיש. כאן למדתי לאהוב את עצמי בפעם הראשונה. היום החלום שלי הוא להפוך למטפלת באמנות, לעזור לילדות כמוני."

״ברגע שאת אומרת 'רוצה אני', אין לי ספק שתגיעי לכל הישג,״ אמר לה הנשיא.

בסיום הביקור אמר הנשיא: "משבר הקורונה הוא משבר בריאותי מהמאתגרים שידענו, משבר שמציף גם קשיים נפשיים מורכבים. ללא מסגרות ברורות. כאשר שערי בתי הספר, תנועות הנוער, מועדוני הנוער והמתנ"סים סגורים, בנות ובני הנוער שלנו הם החשופים ביותר להתנהגויות סיכוניות. יש מי שמצאו את עצמם פונים להתמכרויות – צריכת סמים, שתיית אלכוהול והתמכרויות אחרות."

הנשיא הדגיש: "סוגיית ההתמכרויות היא סוגיה טיפולית ולא פלילית. המכור או המכורה זקוקים קודם כל לטיפול, לא לענישה. עלינו לגשת לעיסוק בהתמכרויות מתוך תפיסה ששמה את האדם במרכז. יש לשתף פעולה ברמת החינוך, ההסברה, האכיפה והטיפול. כולנו באותו הצד – בצד של הבחירה החיים."

צילום: מארק ניימן / לע"מ

״אנחנו זקוקים למקומות נוספים כאלה. בלי המגזר השלישי, והמסירות וההתנדבות של אנשים דוגמת הרב אקשטיין ובנו המקומות האלו לא יצליחו להושיע,״ הדגיש הנשיא.

הנשיא ביקש מהמטופלים עימם נפגש להשלים את התהליך בו החלו, ובמידת הצורך לפנות לבית הנשיא בבקשה רשמית למחיקת רישום פלילי, למי מהם שזקוק לכך: "בית הנשיא שם את ליבו לעובדה שאדם אשר נחלץ ממצב אליו נקלע מהתמכרות שגררה גם עבירות ורישום פלילי זקוק לכך, על מנת שיוכל להתחיל חיים חדשים. כך גם אנחנו מנסים לתת יד למאמצים שאנחנו מחויבים לתת ואני מדגיש- לא רוצים, אלא מחויבים לתת."

מנכ"ל ומייסד "רטורנו", הרב איתן אקשטיין אמר בביקור: "אנו מודים לנשיא המדינה שהגיע לסיור והתרשם מהעשייה במרכז. אנו רואים חשיבות רבה בבניית תכניות ייחודיות למניעת התמכרויות לילדים ובני נוער, במיוחד בתקופה מורכבת שכזו. לאור מקרה מותה בטרם עת של יולי זולקוביץ׳ ז״ל, אנו פועלים להקמת מערך שיעזור לנערים ונערות נוספים במצבה, שנופלים בין הכיסאות על מנת למנוע מקרים נוספים. גם רפורמת הלגליזציה תעמיד קשיים נוספים בדרך ותגדיל את מספר המכורים ולכן אנו שואפים לכך שלצד הלגליזציה, המדינה תתמוך ותפעל למען הקמת מערך שימנע את הסכנות של המהלך בשיתוף מרכז רטורנו."

Back to top button