נשים בהריון וחיסון הקורונה: כל התשובות של מומחה בי"ח כרמל
האם החיסון בטוח ליולדת ? על מה נשים בהיריון בתקופת הקורונה צריכות להקפיד ? האם החיסון שקיבלה האם מחסן גם את התינוק ? היכן מיילדים יולדת חולת קורונה ? וכיצד למרות הקורונה כמות הלידות בכרמל רק ממשיכה לעלות ? כל מה שרציתם לשאול ולדעת על היריון ולידה בתקופת הקורונה חיסונים ומה נכון לעשות, מסביר ד"ר ראובן קידר מנהל חדרי הלידה של מרכז רפואי כרמל .
תקופת ההיריון והלידה הן מהתקופות והרגעים המרגשים בחייהם של כל בני זוג וכל אישה. אולם תקופת הקורונה וההתמודדות עם המוטציות החדשות ישנה עלייה המדאיגה במחלת נשים בהיריון הנדבקות בנגיף, כל אלה מציפות שאלות רבות.
ד"ר ראובן קידר מומחה במיילדות ורפואת נשים ומנהל חדרי הלידה בכרמל מסביר ועונה על השאלות הבוערות.
עד כמה החיסון בטוח לנשים בהיריון במיוחד לאור העובדה שנשים בהיריון לא נכללו בקבוצת המחקר של החיסון?
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בניסוי המקורי של חברת "פייזר" אכן לא תכננו לכלול נשים בהיריון, אך מספר בודד של נשים, אשר השתתפו בניסוי, גילו בדיעבד שהן היו בהיריון, בעת הניסוי. היו גם מספר נשים שנכנסו להיריון לאחר מתן החיסון. בשתי הקבוצות האלה לא נרשמו שום תופעות שהיו קשורות לחיסון לא לעוברים ולא לאימהות – זהו בסיס המידע שכרגע יש בידינו.
בנוסף, על סמך מנגנוני החיסון המוכרים למדע, לא סביר, בעינינו, אנשי הקהילה הרפואית, שיהיו תופעות בעלות משמעות לאימא או לתינוק. לכן, מתוך הבנה שנשים בהיריון נוטות להסתבך כתוצאה ממחלת הקורונה יותר מאשר נשים שאינן בהיריון, באותה קבוצת גיל, אנחנו חושבים שהתועלת רבה יותר מהנזק הפוטנציאלי.
אם היינו נמצאים בדעיכה של המגיפה והמספרים היו יותר קטנים, היינו יכולים לדחות את החיסון לנשים בהיריון, אבל לאור המידע שיש בידינו, אין פה פוטנציאל של נזק שישפיע על התפתחות העובר.
האם החיסון יגן על נשים בהיריון?
את זה נדע בהמשך. נכון לעכשיו זו ההגנה הטובה ביותר שניתן להציע לאוכלוסייה בכלל ולנשים בהיריון במיוחד.
האם ההמלצה לחיסון לנשים בהיריון ניתנה רק בישראל ?
ההמלצה של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה התבססה על המלצות, אשר נכתבו בניירות עמדה של הבריטים והאמריקאים, הטוענים כי ניתן לחסן נשים בהיריון. אנחנו עדיין לא ברמה של המלצה. האישה היא זו שבוחרת ושוקלת אם כן להתחסן או לא להתחסן.
אנו מודעים לעובדה כי באמת חסר לנו מידע על ההשפעה לטווח ארוך על נשים בהיריון, אבל המידע הזה גם חסר לגבי אוכלוסיות אחרות. אנחנו לא מדברים על חיסון המכיל וירוס מוחלש או וירוס מומת.
במידה שאשה מקפידה על כללי הריחוק , האם עדיין מומלץ לה להתחסן או שכדאי להמתין עד אחרי הלידה?
ככל שחולפים הימים, אנחנו רואים שיש אוכלוסייה גדולה של נשים בהיריון שנחשפת ומסתבכת כתוצאה מהידבקות במחלת הקורונה. רוב הסיבוכים מתרחשים בשליש השלישי להיריון. רמת הדאגה צריכה להיות נמוכה מהחיסון וגבוהה מהקורונה. אם אישה מקפידה על הכללים הסיכוי שלה להדבקה הוא נמוך ואז היא יכולה לחכות אחרי הלידה.
אנו יודעים כי נרשמו תופעות לוואי בארץ לאחר החיסון השני ומדובר בתופעות חולפות. האם התופעות יותר קשות בנשים בהיריון בגלל המערכת החיסונית שלהן, החלשה יותר?
זה מסוג הדברים שאנחנו לא יודעים. אנחנו מכירים מספיק נשים שקיבלו את החיסון הראשון ומקבלות את השני והכל עבר בסדר. ברור שתהיינה תופעות לוואי, אבל כשמדברים על מחלת הקורונה, ההסתבכות וסכנת החיים הכרוכה בה, אל מול תופעות לוואי של חולשה וכאב מקומי, למשך מספר ימים – אז ברור לכולם מה עדיף…
האם צריכה להיות השגחה מיוחדת לנשים בהיריון אחרי החיסון ?
אישה בהיריון היא לא אישה חולה, כך שאין השגחה מיוחדת. נכון שהמערכת החיסונית עובדת במידה פחותה, אבל זה לא גורם לה לתופעות יתר או סיבוכים כתוצאה מהחיסון.
אנו עדים לעלייה מתמשכת במספר הנשים בהיריון החולות בקורונה – מה ההגדרה של מצב קשה ומה עושים במצבים כאלה ?
דרגת הקושי בקורונה נקבעת על פי מדדים קליניים הקשורים במצב הנשימה ומאפיינים קליניים נוספים. כן קיימים תבחינים נוספים להגדרת מצב החולה הם אם החולים נזקקים לתמיכה נשימתית וגם מי שמערכות אחרות אצלו נפגעו וכך גם אישה בהיריון.
מתיי מילדים את האישה, חולת הקורונה ובאילו מצבים?
קודם כל תלוי באיזה שבוע אותה הריונית נמצאת וגם כמה ההתמודדות עם המחלה מקשה עליה. אם האישה קרובה למועד הלידה ונמצאת בשבוע 34 ומעלה – ייתכן שנשקול להקדים את הלידה, אבל לא בהכרח. לא פעם ישנן נשים במצב קשה שלא מצליחות לחמצן את עצמן טוב, מה שגורם למצוקה עוברית ואז צריכים להוציא אותו.
מה עם נשים בהיריון צעיר יותר?
נכון לעכשיו ולפי כל העדויות הנגיף עצמו לא עובר לשליה. אלפי נשים חולות קורונה ילדו עוברים בריאים. חשוב לדעת כי עובר בריא צריך אימא בריאה, אם האימא סובלת מסיבוכים, בעיות נשימה ובעיות בלב זה יכול לגרום לבעיה. זה לא הנגיף שפוגע בעובר, אלא פוגע באימא ובאופן עקיף העובר הוא שמושפע מהאימא.
היו מקרים בהן יולדות נדבקו מהצוותים הרפואיים. אילו צעדים עושים על מנת לשמור על בטיחות היולדות בבתי החולים ?
אין הרבה מקרים שנשים בריאות נדבקו בתוך בית החולים. היו לנו מצבים שנשים שנחשפו לנשים אחרות שלא ידענו עליהן ואז היינו צריכים להכניס אותן לבידוד. אני לא זוכר שבבית חולים כרמל אישה נדבקה מאיש צוות או מטופלת שלא ידענו עליה.
ד"ר קידר מעדכן כי " בגלל גל התחלואה הגדול באזור, החלטנו לעשות בדיקת סקר לכל הנשים שמתאשפזות ובתוך זמן סביר לקבל את תוצאות הבדיקה. אנחנו דואגים לבודד את אותן נשים עם תוצאה חיובית וכן נשים שיש להן תסמינים הן יולדות במחלקות קורונה ולא במחלקת יולדות רגילות וחשוב לציין כי בחדרי הלידה שלנו בכרמל ישנה התמגנות מרבית.
האם מפרידים את היילוד מאימא חולת קורונה?
לא. אנחנו בכרמל מעודדים אותם להיות ביחד וגם להיניק, כי אחרי הלידה נדיר מאוד להדביק את התינוק. אף יילוד לא נדבק בשעת הלידה מאימא חולת קורונה ולא ידוע לנו על דבר כזה.
יש תגובות נוירולוגיות חזקות בקרב גילאים 40+, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. העיקר שלא יגרמו להפלה. משרד הבריאות אינו עושה מעקב וזוהי בעיה כי גם נתונים שהובטחו לפייזר לא מעבירים כמו שצריך מסיבה שלא אוספים אותם כמו שצריך.