המדענים הצעירים של היום למען המחר: איך מונעים הונאת בחירות באמצעות טכנולוגיה?
"תחרות מדענים ומפתחים צעירים בישראל", בה 61 מדענים צעירים, תלמידי תיכון, יציגו בשבוע הבא (14- 16 במרץ) פרויקטים פרי עבודה ומחקר של חודשים רבים.
בין הפרויקטים שייקחו חלק בתחרות, אותה מנהל מוזיאון המדע בירושלים: מערכת למניעת הונאות בחירות באמצעות שילוב טכנולוגיה בקלפי- זיופי בחירות הן חשש אמיתי במערכת דמוקרטית, ובפרט בשלוש מערכות הבחירות האחרונות.
גל, טל וליאור מתיכון יצחק שמיר בפתח תקווה, מיפו את סוגי הזיופים וההונאות והיקף התרחשותם בארץ ופתחו מערכת למיגור ומזעור הזיופים וההונאות. הפתרון כולל הוספת אמצעים טכנולוגיים לארגז הקלפי ולפרגוד בקלפי אשר יעקבו אחר כמות המצביעים, משך ההצבעה, פגיעות מכוונות בקלפי ויציפו התראות על מצבים חריגים באמצעות תקשורת אלחוטית (בלוטות'). בנוסף, המערכת מעבירה התראות במצבים חריגים לוועדת הבחירות המרכזית בכדי לעזור לה לקבוע לאורך ולאחר יום הבחירות אילו קלפיות "חשודות" ואילו לא.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בינה מלאכותית לזיהוי התעללות, לשיפור ההגנה והביטחון בגני הילדים ובפעוטונים- למרבה הצער, עוד ועוד מקרי התעללות מתגלים, לצד מקרים רבים שאינם מדווחים, בר וניצן מתיכון אורט גרינברג, קריית טבעון, פתחו מערכת שירות בינה מלאכותית “Teachable Machine” שמבוססת קול ותנועה. המיקרופון במערכת פועל בעזרת בינה מלאכותית, שלומדת בעצמה את התנהלות הגן ומתריעה במקרים בהם יש חריגה מהנורמה. האלגוריתם לומד את שגרת הגן ומזהה את המכנה המשותף בין קבצי הקול, וכאשר מתרחש מקרה שהוא לא קונספט מוכר מראש, המערכת מיד תפעיל את המצלמה ותשלח את קטע החשוד בלבד לבדיקה אנושית.
רחל טקלה ושיראל דבסטני מתיכון תמר אריאל בנתניה פיתחו שכבת הגנה מאלומינה לסוללות בקוצבי הלב, שתאפשר להאריך את משך חיי סוללות קוצבי הלב ותשפר משמעותית את חיי המושתלים. אורך חיי סוללות בקוצבי לב היום הינו 5 -7 שנים בממוצע, כתוצאה מהתמוססות הקתודה וציפוי האנודה שלהם. במקרים רבים נדרשים ניתוחים חוזרים להחלפת הסוללה המסכנים את המושתלים. במחקר שלהן ציפו המדעניות הצעירות את הקתודה בשכבת הגנה מאלומינה, ששיפרה את יציבות הקתודה לאורך זמן ומנעה את העלאת ההתנגדות הפנימית בסוללה. הפיתוח של שיטה זו תאפשר להאריך את משך חיי סוללות קוצבי הלב ותשפר משמעותית את חיי המושתלים.
עוד בין הפרויקטים, מקל חכם ללקויי ראייה, בינה מלאכותית למערכת גידול חקלאית, התפתחות גלקסיות, גנטיקה של מחלות ניוון רשתית ועוד.
התחרות תתקיים במתכונת מקוונת, בחדרי זום (zoom) בפני 34 שופטים ממיטב החוקרים ממוסדות אקדמיים בארץ, מהנדסים ואנשי תעשייה מתקדמת שיבחנו ויעריכו את הפרויקטים. כל העבודות יוצגו גם לקהל הרחב באתר התחרות. טקס ההכרזה על הזוכים יתקיים ב- 16 במרץ בשעה 18:00 וישודר בשידור חי בעמוד הפייסבוק של מוזיאון המדע.
לזוכים בתחרות יוענקו מלגות לימודים והם ייצגו את ישראל בתחרות רג'נרון אייסף בארה"ב, בתחרות מדענים ומפתחים צעירים של האיחוד האירופי וישתתפו במחנה מדעי באירוח ממשלת גרמניה בנוסף, יזכו הזוכים להשתתף בפורום השווייצרי לכשרונות, במסגרתו מאז 2009 נפגשים מדי שנה בשוויץ כ-70 תלמידים מכל רחבי אירופה בברן שבשוויץ, על מנת לדון עם מומחים ומקבלי החלטות בבעיות הגלובליות העומדות לפתחנו.
התחרות הינה חלק מתוכניות המחקר והפיתוח של האיחוד האירופי לעידוד ושיתוף פעולה בין מדענים צעירים באירופה וישראל, ושל התחרות העולמית היוקרתית רג'נרון אייסף Regeneron-ISEF בארה"ב.
התחרות נתמכת על ידי משרד החינוך – מינהל מדע וטכנולוגיה וקרן גורן-מונטי-פרארי באמצעות הקרן לירושלים והיא מתקיימת בשיתוף עם האקדמיה הלאומית למדעים והאיחוד האירופי.
מידע נוסף אודות התחרות באתר מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים