חלב כשר לפסח: תפריט ההזנה לפרות יוחלף עד אחרי החג
לקראת חג הפסח, פיקח הרב צורי נעמן, רבה של חברת של תנובה, על הכשרת קווי הייצור במפעל המזון לבעלי חיים 'צמח תערובות'. שבועיים לפני הפסח מתחילים בתהליך ניקוי יסודי של כלל מערכי הייצור והמשלוח, על מנת לעמוד בדרישות הרבנות לספק מזון ללא מרכיבי חמץ.
במקביל להכשרת קווי הייצור במפעל ההזנה, מוחלף המזון הרגיל בכל הרפתות, למזון כשר לפסח. זאת בכדי לייצר חלב כשר לפסח.
דני ברץ, מנהל השיווק ב'צמח תערובות' אומר, כי המזון לפרות החלב משתנה לקראת חג הפסח, בכדי ליצור חלב כשר: "באופן מתוכנן ובמועד שנקבע בעזרת תזונאים ומשגיחי הכשרות, ננקטים מספר צעדים ברפתות החלב, בכדי לאפשר ייצור חלב ומוצריו כשרים לפסח. על פי התכנית, מוגש לפרות החל מה- 16 במרץ תפריט כשר לפסח, עד לסיום החג ב-4 באפריל."
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בנוסף אמר ברץ: "מותקנות ברפתות מערכות לסינון החלב לפני העברתו למחלבות. עוד מוסיף ברץ, כי התפריט הכשר לפרות ברפת, אינו מכיל דגנים (שיבולת שועל, חיטה, שעורה שיפון) או נגזרותיהם ומתבסס ברובו על מוצרי תירס וקטניות, כחלופה למיני הדגן המקובלים בשאר ימות השנה. "הפרות, כמו שאר חיות המשק, רגישות לשינויים בהרכבי המזון ולכן החלפת המזון נעשית בהדרגה."
ברץ פירט: "כבר לפני כחודש החלו התזונאים ברפתות החלב,
לשנות בהדרגה את הרכבי המזון, כך שיגיעו למועד ההכשרה ללא מרכיבי חמץ כלל" אומר ברץ ומוסיף, כי בנוסף לשינוי תכנית התזונה מתבצע ניקיון יסודי של מכוני החליבה וסביבתם, עגלות החלוקה, מערבלי המזון וכל שאר המיכון משאריות חמץ. בנוסף, מנוקים האבוסים, השקתות וכל סביבת הרפת, טרם המעבר למזון כשר לפסח. לאחר ההכשרה אין להכניס חמץ כלל למתחמי הרפת וסביבותיה.""על מנת שלא תיווצרנה בעיות בריאותיות לבעלי החיים בזמן הפסח ולאחריו, יש להרכיב את התפריט בצורה מקצועית ומאוזנת ולבצע את השינוי בצורה הדרגתית ומבוקרת. המגדלים מקבלים לפני הפסח הדרכה מקצועית ומסודרת, הכוללת תכניות הזנה ככניסה לתפריט הכשר לפסח וליציאה ממנו", מציין ברץ.
הכנת הכשרות במשקי החלב לחג הפסח נערכת בשני שלבים: בשלב ראשון, מתקינים מערכות סינון עדינות במשקי החלב, כך שהחלב עובר סינון לפני כניסתו למיכל. בשלב השני קיים שינוי תפריט האכלה של הפרות. בעבר כשלא היו מערכות סינון חלב, הכנת הכשרות לפסח ארכה בעבר, מעל 3 שבועות וכיום מתבצע התהליך תוך מספר ימים.
עדר החלב הישראלי מונה כ- 135,000 פרות, ב- 750 רפתות, המייצרות כ- 1,500 מיליון ליטר חלב. אוכלוסיית ישראל מונה 9 מיליון תושבים, הצורכים קרוב ל-170 ליטר לנפש מוצרי חלב (מגולם) בשנה. (לצורך השוואה: בארה"ב- 250 ליטר לנפש, בשוודיה- 300 ליטר לנפש, בהולנד- 250 ליטר לנפש, באיטליה 263 ליטר לנפש).