הוכרזו הזוכים בתחרות מדענים ומפתחים צעירים בישראל 2021
הזוכים ב"תחרות מדענים ומפתחים צעירים בישראל 2021" הוכרזו הערב (שלישי). התחרות התקיימה השנה באופן וירטואלי בחדרי זום (ZOOM), בשל משבר הקורונה, כך גם טקס הכרזת הזוכים ששודר בלייב בעמוד הפייסבוק של המוזיאון. "במיוחד בימים אלו, היה לנו חשוב לקיים את התחרות, גם עם המשמעות הייתה לקיימה באופן מקוון, ולעודד את הדור הבא של המדענים והמפתחים בישראל שייתכן שבידיהם נתון הפתרון למשבר הבא", אומרת מיה הלוי, מנהלת מוזיאון המדע, "אנחנו מקוים שלמרות ההצלחה בארגון תחרות מקוונת נוכל בשנה הבאה לחזור 'למתכונת הישנה' ולארח את כל התלמידים שיגיעו לשלב הגמר אצלנו במוזיאון, ולהציג את העבודות הנפלאות שלהם לצבור הרחב".
פרסים הוענקו למקום ראשון, שני ושלישי וכן ציונים לשבח על עבודות בולטות וייחודיות. הזוכים ישתתפו וייצגו את ישראל בשתי תחרויות בינ"ל המתקיימות כבר עשרות שנים, במסגרתן הם יפגשו מאות תלמידים מכל העולם ויתחרו עם עבודותיהם בתחומים שונים. לזוכים בתחרויות אלו מוענקים פרסים כספיים והזדמנות להתארח במכוני מחקר באירופה.
במקום הראשון זכו: ענבר קדם תלמיד בית החינוך "נופי הבשור", מגן ותוכנית "מיתר", על עבודתו בזיהוי והערכה כמותית של לרוות סרטני Macrobrachium rosenbergii במיכלי גידול, לפי ניתוח תמונות בעזרת שימוש בבינה מלאכותית וספיר שלום תלמידת התיכון הישראלי למדעים ולאמנויות, ירושלים, על עבודתה בפיתוח שיטה לריצוף בו-זמני של פאנל מוטציות מייסד הגורמות למחלות רשתית תורשתיות באוכלוסייה הישראלית.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
במקום השני זכו: תמר משורר תלמידת התיכון ליד האוניברסיטה בירושלים ותוכנית "אלפא" ירושלים, על עבודתה בתיאור הפעילות העצבית בקליפת המוח השמיעתית בעקבות למידה של קטגוריות קוליות. שירה קליין תלמידת אולפנת צביה, מעלה אדומים ותוכנית "אלפא" אריאל, על עבודתה בייצוב לווין צעיר באמצעות מגנטים. נעה גונן תלמידת מרכז חינוך ליאו-באק, חיפה, על עבודתה בהשפעת מעכבי בעירה הנשטפים לים בעת כיבוי שריפות על מיקרואורגניזמים בסביבה הימית. אריאל פריאל תלמיד ישיבת בני עקיבא, גבעת שמואל ותוכנית "אלפא" ויצמן, על עבודתו בחיפוש אחרי תאומי האסטרואיד בנו בחגורת האסטרואידים.
במקום השלישי זכו: עומר אייל תלמיד התיכון ליד האוניברסיטה, ירושלים ותוכנית "אלפא" ירושלים, על עבודתו על אירוג'ל הניקל הראשון קטליסט בדרך לתחבורה ירוקה. נעמי שניר תלמידת תיכון ע"ש גלילי, כפר סבא ותוכנית "אידיאה" תל אביב, על עבודתה בייצוגי הנשים בקתדרלת שארטר, צרפת, והקשר שלהם לפטרונות נשית ולפולחן הבתולה. יהל מנור תלמידת מרכז חינוך ליאו-באק, חיפה ותוכנית "אלפא" טכניון, על עבודתה במציאת השערות ממוחשבות עבור שברים משולבים. אדם ג'אבר תלמיד התיכון ליד האוניברסיטה, ירושלים ותוכנית "אלפא" ירושלים, על עבודתו על מקדמי החלוקה של יסודות הקורט במערכת אקלוגיט ופרידוטיט במעטפת העליונה.
פרס מיוחד ע"ש נעם כנפו הוענק ל לירז דיאי תלמידת תיכון עירוני מקיף ע"ש בגין, אילת, על עבודתה על לכידת טרף בדגי מים מתוקים: הבדלים בקינמטיקה ובכוחות השאיבה. פרס מיוחד מטעם Society for Science הוענק לנתנאל טלר, תלמיד תיכון ע"ש יצחק שמיר, פתח תקווה. על הפרויקט שלו שבו יצר מערכת משחקים לשיפור מוטוריקה עדינה ותיאום עין יד.
בראש חבר השופטים של התחרות עומד הפיזיקאי, פרופ' חנוך גוטפרוינד, נשיא האוניברסיטה העברית לשעבר, ולצדו שופטים מבכירי האקדמיה והתעשייה בארץ. את המדענים והמפתחים הצעירים מלווים לכל אורך המיונים, ההכנות ובמהלך ימי התחרות מנחים, דוקטורנטים ומהנדסי פיתוח של חברות היי טק בהנחייתו של פרופ' גדי גלזר מהאוניברסיטה העברית וצוות מוזיאון המדע.
בטקס לקחו חלק שר החינוך יואב גלנט, יושב ראש הועד המנהל של מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים שלמה ינאי, שגרירת גרמניה בישראל ד"ר סוזנה ואזום-ריינר, ראש מחקר וחדשנות של האיחוד האירופי בישראל אנדרה קריגנאני די נובולי, סגן נשיאת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים פרופ' דוד הראל, נציגת קרן גורן-מונטי-פרארי מיכאלה גורן-מונטי ומנהל אגף בכיר תוכניות לאומיות ואחראי מנהל מדע וטכנולוגיה, מוהנא פארס.
מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד ירושלים מקדיש חלק נכבד מפעילותו במיזמים בינלאומיים, להנחלת חינוך מדעי-טכנולוגי בקרב בני הנוער, קידום מצוינות מדעית והעלאת המודעות לעיסוק בתחומים אלו. המוזיאון, שחרט על דגלו קידום פרויקטים מדעיים במיוחד בקרב בני נוער בבתי ספר מכל המגזרים וכל שכבות האוכלוסיה, מקיים מזה 24 שנה את התחרות למדענים ומפתחים צעירים בישראל בהשתתפות עשרות בני נוער בגילאי 15-21 מכל רחבי המדינה. התחרות הניבה במהלך שנות קיומה למעלה מ-1,000 בוגרים, שרובם משתלבים בהצלחה רבה בתחומי המחקר והאקדמיה, בתעשייה, בעסקים בארץ ובעולם. התחרות הינה חלק מתוכניות המחקר והפיתוח של האיחוד האירופי לעידוד ושיתוף פעולה בין מדענים צעירים באירופה וישראל, ושל התחרות העולמית היוקרתית רג'נרון אייסף Regeneron-ISEF בארה"ב. התחרות נתמכת על ידי משרד החינוך – מינהל מדע וטכנולוגיה וקרן גורן-מונטי-פרארי באמצעות הקרן לירושלים והיא מתקיימת בשיתוף עם האקדמיה הלאומית למדעים והאיחוד האירופי.