2,800 טון דגים מחוות הגידול והבריכות הוזנו במזון כשר לפסח ויימכרו בחג
במסגרת ההכנות לקראת חג הפסח, נערך מכון התערובות 'צמח תערובות', היצרן הגדול ביותר בארץ למזון לדגים, בהכנה ושינוע מזון כשר לפסח לדגי המאכל, בבריכות הדגים ובחוות הגידול בים תיכון.
במהלך השבועיים הקרובים צפויים להימכר מעל- 2,800 טון דגים טריים מגידול מקומי, מתוכם: כ- 650 טון קרפיונים, כ- 600 טון אמנונים וכ- 200 טון בורי טריים, 150 טון בס וכן דניס, ברמונדי, כסיף, אמור, לברק ואדמונית. על פי נתוני משרד החקלאות, מעדיף הישראלי הממוצע, בעיקר את דגי האמנון, במקום השני הסלמון, במקום השלישי דגי נסיכת הנילוס והדניס, במקום הרביעי טונה, החמישי הקרפיון ובמקום השישי נמצא הסול.
בישראל הצריכה הממוצעת לנפש היא כ- 21 ק"ג בשנה. בחודש צורך הישראלי בממוצע כ-1.8 ק"ג דגים, כאשר כ-30% מתוכם דגים טריים. במהלך ההכנות לחג, נוסקת הצריכה לאדם של דגי קרפיון טריים ומגיעה לכמעט פי 6 לעומת שאר חודשי השנה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בכדי להגדיל ולהיות מעורבים בשרשרת הערך מייצור המזון, מעורבות בפרוטוקול הגידול והשיווק, רכשה חברת 'צמח תערובות' בשנת 2016 50% ממניות חברת 'דג סוף' ב-19 מיליון שקל. 'צמח תערובות' שולטת בכ- 50% משוק המזון לדגי ים בכ- 70% משוק המזון לדגי בריכות ושותפה כיום באחת מ-4 חוות לגידול דגי ים, לגידול דניס. בנמל אשדוד קיימות שתי חוות שלהן זיכיון לגידול כ- 2,000 טון דניס בשנה. כ- 60% מהכמות שייכים לחברת 'ערדג' שבבעלות הקיבוצים לוטן, גרופית, סמר וקטורה והחווה שנרכשה של חברת 'דג סוף', החולשת על כ- 40% מהכמות. כמו כן, חווה המספקת כ-700 טון דגים בשנה ומול מכמורת פועלת חווה רביעית בה מגדלים כ- 300 טון בשנה.
רוב הדגים הנצרכים בישראל מיובאים (כ-90%): 176,000 טון מיבוא (רובו של דגים ומוצרים קפואים) ו- 18,000 טון מייצור מקומי. בשנים האחרונות מתרחב ייבוא הדגים וייצור הדגים המקומי מצטמצם, זאת עקב פתיחת הייבוא של דגים מחו"ל במכס מופחת, אשר עתיד לרדת בהדרגתיות עד שנת 2022.
עוד על פי נתוני חטיבת המחקר והאסטרטגיה של משרד החקלאות, חל גידול חד בצריכת פילה האמנון הקפוא בישראל: 51 אלף טונות ב- 2018, 30% מסך צריכת הדגים בישראל וזינוק של 26% בהיקף הצריכה ב-2018 לבדה. בין השנים 2008 -2018 צריכת פילה האמנון הקפוא בישראל גדלה כמעט פי חמישה.
בין 2004 ל- 2018 צריכת הדגים לנפש עלתה ב- 28% ולצד האמנון הקפוא יש גם גידול ניכר ביבוא של דגים טריים. ב- 2004 צריכת הדגים הטריים המיובאים בישראל הייתה אפסית וב- 2019 היוו 17% מסך הצריכה. במשרד החקלאות מצביעים על אתגרים בגידול דגים בישראל, בה אין מפרצים טבעיים ולא מתאפשרת כמעט חקלאות ימית. כמו כן גידול דגים בבריכות הוא ענף יקר.
ב'צמח תערובות' קוראים לציבור לתמוך בחקלאות הימית בישראל ולרכוש רק דגים טריים תוצרת ישראל, אשר הינם נמצאים בפיקוח הדוק ולכן טריים, בריאים יותר מהדגים המיובאים.