חדשות הארץ

לקראת ל"ג בעומר: משרד החקלאות עונה על כל השאלות בנוגע לתפוחי אדמה

בין אם השנה נעשה מדורות רגילות ובין אם וירטואליות (שתמיד עדיפות על פני הרגילות) רובינו נאכל את תפוח האדמה המסורתי הלוהט שמאפיין את החג. לקראת ל"ג בעומר, משרד החקלאות סקר את המספרים והעובדות אודות תפוחי אדמה שחשוב לדעת.

כולנו כבר יודעים שתפוחי האדמה מצטיינים כמקור לפחמימות, מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים וחלבון. הם גם נחשבים לגידול הרביעי(!) בחשיבותו, מבחינת נפח הייצור וצריכתו בעולם, אחרי תירס, חיטה ואורז. אבל יש שיופתעו לדעת כי הייצור העולמי של תפוחי האדמה, עומד כיום על כ-370 מיליון טון בשנה (על פי ארגון המזון והחקלאות FAO). בראש הטבלה ממוקמת סין, הנחשבת למובילה בענף, ומייצרת כ-92 מיליון טון. לעומתה, מדינת ישראל מייצרת כ- 524 אלף טון תפוחי אדמה. בתוך כך, כ- 250 אלף טון מתוך התוצרת המקומית, הם לצריכה הישראלית, כ-67 אלף טון כחומר גלם לתעשייה,כ-24 אלפי טון משמשים כזרעי תפוח אדמה ליבול הבא וכ-184 אלפי טון הם לייצוא, ומהווים כ-42% מסך כמויות היצוא של ירקות מישראל.

איפה אנחנו ביחס לשאר העולם? בעוד שבמדינות אירופה הצריכה לנפש בשנה נאמדת בממוצע בכ-75 ק"ג, הישראלי הממוצע צורך בשנה כ-40 ק"ג תפוחי אדמה. בחלק ממדינות אירופה, כדוגמת: פולין, בריטניה, הולנד ובלגיה, הצריכה לנפש אף מגיעה לכ-80 עד 100 ק"ג בשנה(!).
זן לבן, זן אדום ומה שבניהם: בישראל מייצרים מעל 60 זני תפוח אדמה, וכל שנה מאמצים זנים חדשים. בחלוקה גסה מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק, נחלקים לשלושה סוגים: תפוחי אדמה לבנים, אדומים. אולם, מומחי משרד החקלאות חילקו את הענף למספר זנים אשר שכיחים ביותר ברשתות השיווק. בזני הקליפה האדומה: דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ורודאו; נוספים בעלי קליפה לבנה: סיפרה וטייסון וזנים מובחרים צהובים ביניהם נמצאים הזנים: סלטיאן, שרלוט וניקולה.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

מה קורה אצלנו? בישראל, על פי נתוני רשתות השיווק בשנת 2020, רבים מהצרכנים העדיפו דווקא תפוח אדמה לבן, שמחירו בממוצע עומד על כ-3.95 ₪ לק"ג. המחיר הממוצע לתפו"א אדום, יקר יותר, ועומד על כ-4.9 ₪ לק"ג, תלוי בזן תפוח האדמה. לצד הזנים שהוזכרו, ישנם זני גורמה שבדרך כלל קטנים יותר וטעימים במיוחד שבינתיים נמכרים בארץ בכמויות קטנות בלבד.

ועל מה כדאי לשים לב בעת הרכישה?

מגדלי תפוחי האדמה ומומחים בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות קיבצו את הטיפים הטובים ביותר ל"קומזיץ" טעים: בחרו בתפוחי האדמה בגודל אחיד בעלי קליפה יציבה, הנקיים מכתמים ירוקים. הצבע הירוק המופיע על תפוחי האדמה, מלווה בדרך כלל גם בחומרים נוספים העלולים להקנות לתפו"א טעם מר. בחרו בתפו"א המיועד לאפיה. טעמם הטבעי של הזנים האלה, בשילוב אופן ההכנה על גחלים יהיה מעדן אמיתי. הניחו את תפוחי האדמה על גחלים לוחשות ולא על אש גלויה, כדי להנות מתפו"א מוכן גם במרכזו, ורק מעט שרוף בקליפה.

וכיצד עלינו לאחסנם עד הערב?

יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום חשוך, קריר, מאוורר, עדיף בקרטון, ולא בשקית פלסטיק. מומלץ שלא לשטוף את תפוחי האדמה לפני אחסונם, אלא רק לפני השימוש. דבר שימנע ריקבון מוקדם, וישמור על איכות תפוח האדמה לאורך זמן.

צילום: pixabay

Back to top button