עונת ההטלות של צבי הים החלה: כל הכללים אם מצאתם עקבות או מקום הטלה
עונת הטלות הצבים החלה בתקופה סוערת. לאחר הפסקת האש התגלו שבע קינים בחופים הדרומיים של הארץ. אמש התגלה קן שהוטל בתוך קוליס (עקבוב) של טנק בחוף זיקים. שנת 2020 הייתה שנת שיא להטלות, הוטלו 24,071 ביצי צבי ים ב -371 קינים.
עונת ההטלות של צבי הים החלה בחודש מאי ותימשך עד חודש אוגוסט. רשות הטבע והגנים קוראת למתרחצים ולמבלים על החוף לפקוח עיניים, לזהות את העקבות שמשאירה אחריה נקבת צב הים שעולה לחוף להטיל ביצים ולדווח למוקד בטלפון 3639*.
ד״ר יניב לוי, מנהל מרכז הצלה לצבי ים, אמר: ״צב הים הוא מין בסכנת הכחדה עולמית. עונת ההטלה של נקבת צב הים החום וצב הים הירוק חלה בחודשים מאי עד אוגוסט בחופי הים התיכון של ישראל. בתקופה זאת הנקבות עולות לחוף, חופרות קינים, מטילות ביצים ושבות אל הים. נקבות צבי הים מותירות אחריהן עקבות ברורות בחול והעקבות מסייעות לפקחי רשות הטבע והגנים שהוכשרו לכך לאתר את הקינים ולהצילם."
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
עוד אמר ד"ר לוי: "נקבות צבי הים עולות להטיל, על פי רוב, באותו אזור בו הן עצמן בקעו, ורק אחוז קטן מהקינים מוטל באתרים מרוחקים יותר. שימוש הולך וגובר של האדם בחופים, לאורך השנים, גורם להרס של חופי ההטלה ומקשה על מאמץ הרבייה: מבני מגורים ותיירות, מסעדות, כבישים, מפעלים, מרינות ונמלים מצמצמים את שטח החוף הזמין לנקבה המטילה. רעש, תאורה חזקה ונוכחות אנושית בחופים במהלך הלילה מפריעים לצבות העולות אל החוף להטיל ומפחידים אותן. נקבת צב הים רגישה מאוד לכל הפרעה, ואם לא תינתן לה האפשרות להטיל בשלווה או לא תמצא מקום הולם להטלה, היא תשוב אל הים מבלי להטיל את הביצים. יתכן שתנסה שוב למחרת, אך אם גם הפעם לא תצליח היא עשויה להטיל את הביצים בים (אז סיכויי ההישרדות של הביצים אפסיים), או חמור מכך – הביצים לא יוטלו, ובמקום זאת ירקבו בגופה ויגרמו למותה של הנקבה״.
רשות הטבע והגנים פועלת להגנה על צבי הים משנות ה- 80 ועד היום; סריקות לאיתור ושמירה על קיני צבי הים, הקמה של מרכז ארצי להצלת צבי ים פגועים וגרעין רבייה לצב הים הירוק, צמצום הפגיעה בצבי הים ממפגעים שונים, הכרזה על שמורות טבע ימיות וחופיות, הגברת מודעת הציבור לחשיבות השמירה על צבי הים ואיסוף נתונים רבים לטובת מחקרים על צבי הים. מתנדבים/ות רבים הצטרפו אלינו ומסייעים לנו בשמירה על בעל חיים ייחודי זה.
בכל שנה בעונת ההטלה, פקחי רשות הטבע והגנים בסיוע של מתנדבים/ות, סורקים את חופי הארץ מידי בוקר לאיתור עקבות של צבי ים, ובמקום בו נמצאו עקבות מתרכזים המאמצים באיתור הקן והעתקתו לחוות מגודרות בשמורות טבע, כדי למנוע פגיעה בקן ע"י פעילות אדם או טריפה של הקן, ולהגביר את סיכויי האבקועים להגיע לים בשלום. מאחר ומדובר במאמצי איתור רבים בכל חופי הארץ, יש ערך רב לעזרת הציבור בזיהוי העקבות ודיווח עליהן, ובייחוד בחופים עמוסים בפעילות אדם שעלולה לטשטש את העקבות טרם הסריקה והאיתור.
דיווח על עקבות שהשאירה בחוף נקבת צב ים
דיווח על עקבות הוא חשוב מאוד על מנת שפקחי רשות הטבע והגנים יוכלו להגיע אל הקן ולהעתיק אותו לחוות הדגרה בשמורת טבע המוגנת ממפגעים. זה חשוב במיוחד בחופים עירוניים ובעלי פעילות אדם רבה, שכן עקבות שלא אותרו בזמן, ימחקו ע"י משתמשי החוף ולא ניתן יהיה לאתר את הקן. קן כזה שיישאר בחוף עלול להינזק מפעילות אדם או להיטרף, והאבקועים שיבקעו בחוף יהיו חשופים לסכנות רבות (רמיסה ע"י אנשים, רכבים, כלבים, דיסאוריינטציה עקב זיהום אור ועוד). לכן, אם רואים עקבות שהשאירה בחוף נקבת צב ים שעלתה להטיל, יש לדווח מיד למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639*, בצירוף מיקום מדויק ותמונות.
אם מצאת עקבות:
• אין לגעת, לטשטש, לחפור או לדקור את העקבות או הקן.
• לנסות למנוע טשטוש ע"י משתמשי חוף אחרים (אנשים, רכבים, טרקטור, כלבים וכו').
• אם ניתן – להמתין בסמיכות לעקבות עד להגעת פקח רשות הטבע והגנים.
• חל איסור לנסות לחפור ולהעתיק את קני צבי הים. העתקת הקנים דורשת ידע מקצועי הקיים אצל פקחי רשות הטבע והגנים לאחר שעברו השתלמויות בארץ ובחו"ל. ניסיון לבצע העתקה שלא ע"י פקח מוסמך, יגרום למוות של העוברים בביצים.
דיווח על נקבת צב ים מטילה
לעיתים ניתן להיתקל בנקבת צב הים במהלך ההטלה, מפגש כזה הוא אומנם חוויה בלתי נשכחת, אך אנא – הקפידו על הכללים הבאים, במטרה להגן על בעלי החיים המיוחדים הללו, המצויים בסכנת הכחדה: אם רואים נקבת צב ים שעלתה לחוף להטיל, יש לדווח מיד למוקד רשות הטבע והגנים בטלפון 3639*, בצירוף מיקום מדויק, ולעשות את מירב המאמצים לאפשר לצבה להטיל ללא הפרעה:
• לשמור מרחק (לפחות 20 מטרים) מהצבה, לא להפריע ולשמור על שקט.
• לנסות למנוע הפרעות והתקהלות של אנשים אחרים בקרבת הצבה.
• לא לצלם עם פלאש ולא להאיר עם פנס! אור חזק עשוי להבריח את המטילה.
• אין לעזור/להכווין את הצבה בשום צורה, ובשום אופן לא להתקרב ולגעת בה.
• יש לאפשר לצבה להשלים את ההטלה ולחזור לים, ללא הפרעה או עזרה.
• אין לטשטש את העקבות, ואין לגעת בקן במקרה של הטלה.
• אם ניתן – להמתין בסמיכות לעקבות/קן עד הגעת פקח רשות הטבע והגנים.
• חל איסור לנסות לחפור ולהעתיק את קני צבי הים. העתקת הקנים דורשת ידע מקצועי הקיים אצל פקחי רשות הטבע והגנים לאחר שעברו השתלמויות בארץ ובחו"ל. ניסיון לבצע העתקה שלא על ידי פקח מוסמך, יגרום למוות של העוברים בביצים.
• חל איסור לחפש באופן מכוון אחר נקבות צב ים מטילות – מדובר על הפרעה חמורה לחיית בר מוגנת. מוקד רשות הטבע והגנים 3639*