משרד הבריאות מסביר: כך חישבנו את הירידה באפקטיביות החיסון נגד קורונה
משרד הבריאות פרסם היום (שלישי) הודעה על רקע המחלוקת סביב אופן ניתוח הנתונים שהובילו למסקנה כי אפקטיביות החיסון של פייזר ירדה ל- 64% במניעת הדבקה בשל הווריאנט ההודי.
כפי שפורסם אתמול בהודעת משרד הבריאות מניתוח אפידמיולוגי של שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, החל מהשישי ביוני, יש ירידה במועילות החיסון במניעת הדבקה ל-64% ובמניעת מחלה עם תסמינים ל-64%. הירידה נצפתה בו-זמנית עם התפשטות ווריאנט דלתא בישראל. עם זאת, מועילות החיסון במניעת אשפוזים ותחלואה קשה בנגיף הקורונה נאמדת ב-93%.
החישוב של מועילות החיסון, מבוסס על היארעות לזמן-אדם בהשוואה בין מחוסנים ולא מחוסנים בתקופת המעקב. כאשר חיסון מועיל ב-100%, לא יהיה אף מקרה בקרב המחוסנים. כאשר חיסון אינו מועיל (0), שיעור תחלואה יהיה זהה בין מחוסנים ולא מחוסנים. משמעות של מועילות החיסון היא איזה אחוז מהתחלואה (או אשפוזים או תמותה) ניתן למנוע על ידי החיסון. הנתונים מנותחים במודל סטטיסטי המאפשר תקנון לגורמים שעשויים להשפיע על התוצאות, כגון גיל הנדבק ושבוע ההתפרצות.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
מידע מפורט יותר נמצא בשיטות העבודה שפורסמו בכתב-עת לנצט בלינק הבא
אנשים שאומתו בקורונה לפני תקופת המעקב מוצאים מהניתוח כי הסיכון שלהם להידבק שוב שונה מיתר האוכלוסייה שטרם נדבקה להידבק בפעם הראשונה. המועילות נמדדת בבני 16 שנים ומעלה, זאת מכיוון שאין מספיק מחוסנים בני 12-15 לאפשר את החישוב.
למטה מצורפות טבלאות נתוני תחלואה לפי תקופת המעקב שבבסיס החישוב של משרד הבריאות ונוסחת החישוב המלאה. נכון לעכשיו בודקים את הנתונים הבאים: הדבקות, מחלה תסמינית (חום ו/או תסמינים נשימתיים), אשפוזים, ומחלה קשה.