לראשונה בישראל: טכנולוגיה פורצת דרך באבחון סרטן ריאות
השבוע במרכז הרפואי כרמל בוצעה לראשונה בישראל בדיקה ייחודית לאבחון מתקדם של גידולים סרטניים או חשודים כסרטניים בריאות. מדובר בשילוב מתקדם של טכנולוגיית ניווט ותלת מימד יחד עם מיומנות ומקצועיות של הצוות הרפואי של כרמל. סרטן הריאות הינו הסרטן הנפוץ והקטלני ביותר בישראל, המחלה גורמת למוות בתוך 5 שנים אצל 85% מהחולים בה.
"אחת הבעיות המרכזיות בתפוצת סרטן הריאות הינה שהריאות אינן חשות בכאב, והמטופל לא מרגיש ולא יודע שהוא בכלל חולה", מסביר ד"ר אמיר אברמוביץ מנהל היחידה לרפואת ריאות פולשנית ומי שביצע בכרמל את הפעולה החדשנית. "כתוצאה מהזמינות הגבוה שיש כיום לבדיקות הסיטי, מבוצעים בקהילה ובבתי החולים יותר ויותר בדיקות סיטי למטופלים רבים, מה שמביא איתו יותר מקרים של גילוי ממצאים וגידולים חשודים בשלב מוקדם יחסית, המאפשר ריפוי על ידי הסרה ניתוחית . הממצאים החשודים מצריכים מאתנו רופאי הריאות בירור מעמיק יותר לטיב הגידול כדי לדעת האם מדובר בגידול סרטני ויש להסירו, או האם מדובר בנגע שפיר ומצריך רק מעקב".
מנהל מכון הריאות בכרמל פרופ' יוחאי אדיר מציין כי על פי הסטנדרט הרפואי המקובל כיום בעולם, הבירור העדכני לגידולי סרטן הינו לקיחת דגימה (ביופסיה) מהגידול עצמו ובדיקת הרקמה החשודה במעבדה פתולוגית. יש לא מעט גידולים קטנים בדרכי האוויר או גידולים שדרכי ההגעה אליהם מורכבות או מופרעות ע"י איברים קרובים. הדרכים המקובלות כיום לביצוע ביופסיה הן, או באמצעות ניתוח על כל ההשלכות והסיבוכים האפשריים של ניתוח, או הגעה לגידול באמצעות צינור אופטי (ברונכוסקופיה), צינור גמיש העובר דרך צינורות הנשימה בצורה לא פולשנית.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
גבי בן ה 65 תושב הצפון ששכב על מיטת הטיפול, סבל ממחלת ריאות מתקדמת והוא הגיע לכרמל עם נגע חשוד לסרטן שהתגלה בבדיקת סיטי. באמצעות ברונכוסקופ דק במיוחד הנמצא רק בביה"ח כרמל בעובי של כ 3 מ"מ וכשהוא נעזר במערכת הניווט החדשה שהופעלה לראשונה בישראל בכרמל. מצליח ד"ר אברמוביץ לאתר ולראות בתלת מימד את הגידול הקטן. ד"ר אברמוביץ מנווט את הברונכוסקופ הדקיק בדיוק מרבי לאמצע הגידול, ודוגם את הרקמה החשודה בכמות מספקת לביצוע הבדיקה הפתולוגית לזיהוי הסרטן. את הפעולה המיוחדת הנעשית תחת הרדמה מלאה בחדר האנגיו המתקדם של ביה"ח כרמל מבצע ד"ר אברמוביץ באמצעות מכשיר ה – Cone beam c.t כשהוא משתמש לראשונה בטכנולוגיית הניווט ותלת המימד המאפשרת שיחזור והצגה מדויקת של הנגע החשוד, ומציגה את הדרך הטובה והבטוחה ביותר להגיע אל הנגע החשוד. כל הבדיקה שבוצעה בסיוע צוות מחלקת ההרדמה, וטכנאי האנגיו דוד הילאי ארכה כ 30 דקות בלבד ולמחרת גבי כבר השתחרר לביתו.
"במצב רגיל במקרים כמו של גבי, בגלל מורכבות מיקום הגידול וגודלו היינו צריכים להיכנס עם גבי לחדר הניתוח, לניתוח לא פשוט עם כל המשמעויות של הרדמה, ניתוח והחלמה ארוכה, מסביר ד"ר אברמוביץ. " כעת בעזרת הטכנולוגיה המתקדמת שהכנסנו אלינו לכרמל ביצענו את האבחנה בבדיקה לא פולשנית ללא כאב, והמטופל כבר הלך למחרת לביתו. מדובר בקפיצה טכנולוגית משמעותית העוזרת לנו להעניק למטופלים שלנו אבחון מהיר ומדויק בצורה לא פולשנית ועם תוצאות מדויקות מאוד".
פרופ' יוחאי אדיר מנהל מכון הריאות של כרמל בו רואים ומטפלים באלפי חולים ומטופלים בכל שנה מעדכן כי בקרוב יכנסו לישראל בדיקות סקר למעשנים וקבוצות סיכון, שיבוצעו באמצעות סיטי עם קרינה נמוכה. "המטרה שלנו היא גילוי ואבחון כמה שיותר מוקדם של סרטן הריאות, כדי שנספיק להציל כמה שיותר אנשים ולמנוע מהם את הסבל והקושי שבהתמודדות עם המחלה הנוראית" אומר פרופ' אדיר.
היחידה לרפואת ריאות פולשנית שבכרמל בניהולו של ד"ר אמיר אברמוביץ נחשבת לאחת היחידות הגדולות והמקצועיות ביותר בישראל. היחידה מובילה בתחום ה EBUS – ברונכוסקופיות מונחות אולטרה-סאונד בתוך דרכי האוויר והיא מבצעת כמות שיא של אבחונים וטיפולים עם יותר מ 1200 ברונכוסקופיות בשנה. כשהיחידה בכרמל מקבלת ומתמחה בפעולות מורכבות ובמקרים קשים. ד"ר אברמוביץ מציין כי בחודש הקרוב תגיע לכרמל מערכת ניווט ממוחשבת נוספת שתאפשר הגעה לנגעים דומים, ושתאפשר הרחבה את ארגז הכלים של הצוות הרפואי בהגעה לנגעים פריפריים תוך התאמה אישית את טכנולוגיה המתאימה ביותר לכל מטופל. כמו כן, כיום נמצאים בעולם בשלבי פיתוח אביזרים באמצעותם נוכל לא רק לנווט ולאבחן באופן מדויק בנגע אלא גם לטפל בו ולהשמידו. אנו מקווים שיחד עם המקומות המתקדמים בעולם נוכל להציע גם אפשרות זו למטופלים תוך מספר שנים. כל העבודה וההתקדמות הטכנולוגית שאנו חווים לא הייתה מתאפשרת ללא תמיכה וגיבוי של הנהלת ביה"ח, ועל כך תודתי ותודה כלל המטופלים נתונה להם " אומר ד"ר אברמוביץ.
"אני שמח שמכון הריאות בביה"ח כרמל ממשיך להיות פורץ דרך ומוביל בטכנולוגיות חדשות המאפשרות טיפול מיטבי ומדויק בסרטן ריאה בעיקר, ובפתוגניות של דרכי הנשימה", מסכם פרופ' אדיר.