ביקור מכוכב אחר: הישראלי השני המיועד לטוס לחלל ביקר בביה"ח שניידר לילדים
איתן סטיבה, הישראלי השני המיועד לטוס לחלל, ביקר במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית. מרכז שניידר נבחר להשתתף ב'משימת רקיע' של קרן רמון ומשרד המדע והטכנולוגיה, אשר תשגר לחלל יחד עם איתן סטיבה ניסויים מדעיים חדשניים פורצי דרך. הניסויים ישוגרו בתחילת 2022 לתחנת החלל הבינלאומית במסגרת משימת Ax1 שלAxiomSpace.
הניסוי המדעי והחינוכי של המערך ההמטולוגי-אונקולוגי במרכז שניידר בודק את קצב גידול התאים הסרטניים בארץ לעומת בחלל – בהיעדר כוח הכבידה וכימותרפיה. ממצאי הניסוי שיתקיים בחלל, יושוו לניסוי זהה שיערך על פני כדור הארץ, תוך ניטור השינויים בחלוקת התאים הסרטניים והביטוי הגנטי בהם. הניסוי תוכנן ויבוצע על ידי ילדים המטופלים במערך ההמטולוגי-אונקולוגי במרכז שניידר בהדרכת אנשי המעבדה, רופאים וצוות המרכז החינוכי הפועל במרכז שניידר ומשויך למשרד החינוך.
במסגרת הביקור הציגה, מנהלת מרכז שניידר, ד"ר אפרת ברון הרלב לאיתן סטיבה את בית החולים, ולאחר מכן הוצג המחקר על ידי הצוות המוביל אותו- ד"ר יהודית (דיתי) בירגר, מנהלת המעבדה לחקר מחלות המטו-אונקולוגיות בילדים, פרופ' שי יזרעאלי, מנהל המערך ההמטואונקולוגי, ד"ר גלי אברהמי, סגנית מנהל המערך ההמטולוגי־אונקולוגי, דנה רזניק, מנהלת רשות המחקר בבית החולים וד"ר ליאת גנון, חוקרת.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
את הצד החינוכי במחקר הציגו צוות המרכז החינוכי בשניידר- משכית שוחט, מנהלת המרכז החינוכי, מוריה צ'רקה, רכזת צוות חינוכי באונקולוגיה וסגנית מנהלת המרכז החינוכי ושי מנצור מורה למדעים.
בהמשך הביקור נערך סיור במחלקה האונקולוגית, כולל במעבדה ממנה יצא הניסוי. במהלך הסיור, ביקר סטיבה את דור, אחד הילדים המשתתפים בניסוי שמאושפז כרגע בבידוד במחלקה. הביקור נחתם במפגש ושיח בין סטיבה לחלק מהילדים שלוקחים חלק בניסוי – יעל בת ה-15, שוהם בן ה-12 ומיכל בת ה-17. מיכל שעולה לכיתה י"ב עושה את עבודת הגמר שלה בביולוגיה על נושא המחקר, בהנחיית חוקרות מהמערך האונקולוגי המטולוגי בשניידר ומורה לביולוגיה מהמרכז החינוכי.
בשיחה בין סטיבה לילדים הלוקחים חלק בניסוי, שאלו הילדים את סטיבה שאלות שונות לגבי שהות בחלל, ולשאלה האם לדעתו קיימים חייזרים, השיב סטיבה בחיוב ובחיוך.
איתן סטיבה מסר כי "הביקור בבית החולים והמפגש עם הצוות והילדים המדהימים היה מרגש. הילדים הציגו לי את הניסוי ושיתפו אותי בתהליך הטיפול שהם עוברים. שמחתי לשתף אותם במסע שאני עתיד לעבור, בתקווה שהניסוי שהם שולחים איתי לחלל יביא לתובנות חדשות בחקר הטיפול בתאים סרטניים בכדור הארץ".
ד"ר אפרת ברון הרלב, מנהלת מרכז שניידר, אמרה כי "במסגרת הניסוי הילדים יוצאים מגבולות המחלה והמחלקה שלהם, חוקרים ומבצעים למידה חווייתית תוך העצמה אישית. שיתוף הילדים במחקר לצד חוקרים ממגוון מקצועות (רפואה, מעבדה וחינוך) והתעסקותם בסרטן מנקודת מבט מדעית, עשוי לתרום לשיפור החוסן הנפשי שלהם בהתמודדות עם מחלתם, כמו גם לעורר סקרנות והבנה מעמיקה יותר הן לגבי המחלה, אך לא פחות מכך לגבי מחקר בכלל, ומחקר רפואי בפרט. מבחינתי זהו הערך המוסף המשמעותי של הניסוי והמקום בו אנו יכולים להעניק לילדים את ה'מעל ומעבר' שהוא חלק מהתרבות והעשייה שלנו במרכז שניידר".
ד"ר ברון הרלב עוד הוסיפה כי "תוצאות מחקר זה יכולות לתרום להבנה של התרבות תאים סרטניים בתנאי תת כבידה, ולתרום לאופן בו יפותחו טיפולים חדשניים שמטרתם להפחית את תופעות הלוואי של הטיפולים המקובלים כיום."