לאחר הסערה: חוק הדיינים אושר סופית במליאת הכנסת
מליאת הכנסת אישרה לפנות בוקר (רביעי) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הדיינים (תיקון מס' 29), התשפ"א-2021. 59 חברי כנסת הצביעו בעד החוק, ו- 54 נגד.
לפי הצעת החוק בוועדה יהיו 13 חברים: שני הרבנים הראשיים לישראל; שני דיינים של בית הדין הרבני הגדול, שייבחר חבר דייניו לשלוש שנים; לממשלה יהיו 3 נציגים בוועדה (במקום שניים כיום): שר המשפטים (שהממשלה רשאית, בהסכמתו, למנות שר אחר במקומו), השר לשירותי דת, וחבר אחר של הממשלה שייבחר על ידה; שני עורכי דין, שייבחרו על ידי המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין לשלוש שנים; יכהנו בוועדה שתי טוענות רבניות (במקום טוענת רבנית אחת כיום), שייבחרו האחת על ידי שר המשפטים והשנייה על ידי השר לשירותי דת, תוך שלושה חודשים ממועד כינון ממשלה חדשה.
בנוסח החוק נקבעו הוראות מעבר שונות, בין היתר, גם הוראה הקובעת כי תקופת כהונתה של הטוענת הרבנית שמונתה לפני כניסתו לתוקף של חוק זה, תסתיים בתוך שנה מיום התחילה של החוק. עם תום כהונתה ימנה השר לשירותי דת טוענת רבנית במקומה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בנוסף, מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה (28בעד – אין מתנגדים) את הצעת חוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים לדיור (הוראת שעה) (תיקון מס' 7), התשפ"א-2021.
הצעת חוק זו מבקשת להאריך את הוראת השעה שבה קבוע מסלול תכנון מיוחד למתחמים מועדפים לדיור. כמו כן, מוצעים שינויים נוספים הנדרשים על מנת לתת מענה לאתגרים תכנוניים שנמצא כי נכון יהיה לטפל בהם במסגרת מסלול תכנון מיוחד. בין השינויים המוצעים, מוצע להרחיב את התנאים להכרזה, כך שניתן יהיה להכריז על מתחמים מועדפים גם לגבי מתחמים מותאמים לאוכלוסייה החרדית וכן ביחס ל'מתחמים משמעותיים לדיור' כהגדרתם בהצעת החוק.
בנוסף, מוצע להרחיב את סמכות הוועדה הארצית של מתחמים מועדפים (ותמ"ל) ולהסמיכה לאשר תכניות במתחמים מוטי פיתוח תחבורה בסמוך לתחנות הסעת המונים.
בדברי ההסבר נכתב: "במהלך שנות פעילותה פעלה הוועדה בהיקף נרחב והגדילה באופן ניכר, בתוך פרק זמן קצר יחסית, את היצע הקרקע המתוכננת לדיור. פעילות הוועדה סייעה לממשלה לעמוד ביעדיה להגדלה ניכרת של היקף יחידות הדיור המתוכננות, זאת לצד עבודת הוועדות המחוזיות הפועלות מכוחו של חוק התכנון והבנייה, התשכ"ה-1965( להלן – חוק התכנון(. עם זאת, ולמרות מאמצי הממשלה בשנים האחרונות, הצורך בקידום מהיר של תכניות בוועדה עומד בעינו בשל המשך קיומו של משבר הדיור. על כן, מוצע לקבוע כי החוק יחול לתקופה נוספת של ארבע שנים, ולתת אפשרות להאריכו בשתי תקופות נוספות של שנה כל אחת. כמו כן מוצעים שינויים נוספים לחוק שנדרשים כדי לתת פתרונות לאתגרים תכנוניים נוספים שנמצא כי יהיה נכון לטפל בהם במסגרת ועדת תכנון ייעודית ברמה הארצית."