ייפוי כוח מתמשך- כדי שתוכלו לשלוט על העתיד
מה זה בעצם יפוי כוח מתמשך – מה חשוב לדעת ?
יותר ויותר אנשים פונים לבחון אפשרות של עריכת ייפוי כוח מתמשך כדי לשלוט על עתידם ולהקל על היקרים להם.
אבל מה זה בכלל ייפוי כוח מתמשך?
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
כולם יודעים מה זאת צוואה, זה ברור וזה אחרי לכתנו. אבל מה קורה כשאנחנו עדיין בחיים ולא יכולים לכלכל את מעשינו בשל מצב בריאותי לא טוב? איך אפשר בשלב זה לדעת מה נעשה, מי יסייע, איפה נגור והאם בכלל צריכים לטפל בנו.
ייפוי כוח מתמשך מאפשר לאדם לתכנן כיצד ינוהלו ענייניו האישיים, כלכליים והבריאותיים במקרה בו לא תהיה לו אפשרות ומסוגלות לקבל החלטות ו/או להבין את המשמעות שלהן. בעצם, אתם יכולים לקחת את השליטה לידיים עוד בשלב שאתם בעלי יכולת ומסוגלות לקבל החלטות וזאת לגבי עתידכם.
בפועל, באותו מסמך – ייפוי כוח מתמשך המופקד אצל האפוטרופוס הכללי אתם קובעים אילו עניינים ינוהלו בעזרתו של אדם אחר ומה יהיו סמכויותיו.
אתם יכולים לקבוע הנחיות לטיפול רפואי בגופכם ורכושכם באופן מדויק ומדוקדק ובכך בעצם ליצור "צוואה בחיים" ולדעת שכל מבוקשכם יתמלא וחשוב לא פחות – תדעו מי הוא מיופה הכוח (אחד או יותר) אותם מיניתם לטפל בענייניכם.
צריך לדעת כי תמיד ניתן גם לבטל את ייפוי הכוח.
מי רשאי לחתום על ייפוי כוח מתמשך ?
על מנת שתוכלו לחתום ייפוי כוח מתמשך אתם צריכים לעמוד בתנאים הבאים:
- הנכם תושבי ישראל
- אתם מעל גיל 18
- אתם במצב בו אתם מסוגלים להבין באופן ברור ולאשר את הוראותיו ותוצאותיו.
את מי אתם יכולים למנות כמיופי כוח?
- רק אנשים פרטיים
- מי שגילו מעל ל-18 שנים.
זכרו, לא תוכלו למנות אדם כמיופה כוח אדם אשר מספק לכם שירותים תמורת תשלום כגון – עורך דין, מטפל רפואי, סוציאלי, סיעודי או שיקומי, למעט מקרה בו מדובר בקרוב משפחה שלכם.
כמו כן, לא תוכלו למנות כמיופה כוח אדם שמספק לכם מגורים תמורת תשלום.
ניתן למנות גורם שהינו בעל מקצוע בשל מקצועיותו, לדוגמא: עו"ד, רו"ח וכיו"ב.
איך כדאי לבחור מיופה כוח?
מיופה הכוח אותו אתם בוחרים צריך להיות כזה שאתם סומכים עליו במאה אחוז. שתהיו בטוחים ממש שבשעת המשבר והקושי שלכם לתפקד הוא יוכל למלא באופן הוגן ומלא אחר הרצון שלכם וההוראות שנתתם במסגרת ייפוי הכוח המתמשך.
האם אפשר או צריך למנות מיופה כוח מחליף ?
באם מינויו של מיופה הכוח אותו מיניתם פוקע – לדוגמא בשל פטירתו וכיוב' תוקפו של ייפוי הכוח המתמשך פוקע גם כן. אנו ממליצים, במסגרת מינוי מיופה כוח, לשקול למנות לפחות מיופה כוח מחליף אחד.
איך ניתן לפקח על עבודתו של מיופה הכוח?
ישנן כמה אפשרויות וצעדים בהם ניתן לנקוט על מנת לפקח על עבודת מיופה הכוח בעניינכם.
מינוי יותר ממיופה כוח אחד
אמנם ניתן ואפשרי למנות מיופה כוח אחד, אבל, ניתן ואפשר למנות יותר ממיופה כוח אחד אשר יהיו מוסמכים לדאוג לעניינכם בשיתוף פעולה וכך בעצם מלאכת הפיקוח מתבצעת הדדית בין מיופי הכוח וכאשר מי מהם לא יכול לבצע משימה כלשהי אז השני מבצע וכך הלאה.
ניתן לקבוע שמיופי הכוח יפעלו רק במוסכם באופן מלא ובמידה ואין הסכמה, יהיה גורם מכריע ביניהם.
כדאי מאוד לעדכן את הקרובים לכם בעניין קיומו של ייפוי הכוח המתמשך וכמובן לקבל את אישור מיופי הכוח לשמש ככאלה.
מה אפשר לכלול בייפוי הכוח המתמשך?
תוכלו לכלול עניינים הרכושיים, הכלכליים ואישיים. עניינים אישיים כוללים את רווחתכם האישית, צרכים יומיומיים, מגורים, בריאות, עניינים גופניים, נפשיים וחברתיים.
תוכלו להסדיר את ענייניכם הכלכליים באופן מלא, כולל תשלומים, תרומות, הפקדות לנכדים, ילדים, קרובים וכל דבר שרק תרצו לבצע או להמשיך לבצע.
תוכלו לבקש כל בקשה שתשמור אתכם בקשרים חברתיים ו/או עם בני המשפחה.
תוכלו גם לקבוע כי מיופה הכוח יהיה זכאי לשכר בגין ביצוע תפקידו.
מה זה ייפוי כוח רפואי מתמשך ?
ייפוי כוח רפואי מתמשך הינו ייפוי כוח אשר עניינו בריאות. ניתן לחתום עליו גם בפני בעל מקצוע כגון רופא, עובד סוציאלי, פסיכולוג, עורך דין.
ראוי להדגיש כי ייפוי כוח רפואי מתמשך חל גם על עניינים הרלוונטיים לטיפול ובדיקה פסיכיאטריים בקהילה ולקבלת מידע בנוגע לאשפוז או טיפול כאמור בבית חולים פסיכיאטרי וזאת למעט מקרים בהם הממנה מחריג וקובע אחרת בייפוי הכוח.
איך מבטלים או איך מתבטל ייפוי כוח מתמשך ?
אתם יכולים לבטל באופן עצמאי או דרך קרוב. עליכם להודיע על כך למיופה הכוח ולאפוטרופוס הכללי באמצעות הודעת ביטול.
גם בית המשפט יכול לבטל את ייפוי הכוח במקרה שבו מיופה הכוח לא הפעיל את סמכויותיו שניתנו לו על פי ייפוי הכוח המתמשך כראוי.