בריאותמבזקים

תתניעו! הקשר בין כושר תנועה והתבגרות בריאה

לרוב אנו לא מקדישים מחשבה מיוחדת לפעולות היום-יומיות שאנו מבצעים, דוגמת תרגול יוגה בסלון , ניקוי המטבח או מקלחת, אך כולן חולקות בסיס חיוני אחד: תנועתיות (mobility).

תנועתיות אופטימלית, המוגדרת כקלות היחסית וחופש התנועה על כל צורותיו, היא גורם מרכזי בהתבגרות בכלל ובהזדקנות בריאה בפרט. מכיוון שסדרי העדיפויות שלנו משתנים ואנחנו לא תמיד מקפידים לבצע את אותן פעילויות פיזיות כאשר אנחנו מתבגרים, לעיתים קרובות אנחנו מאבדים את הכוח שנדרש לשמירה על טווחי תנועה בריאים של המפרקים.

צילום: יחצ הרבלייף

מפרקים בריאים = תנועתיות טובה יותר: בריאות טובה של המפרקים היא חיונית לשמירה על כושר התנועה. ככל שאנחנו מתבגרים, מתרחשים שינויים בתנועתיות המפרקים שעלולים לפגוע בבריאות ובתפקוד הכלליים. ביצוע פעילות גופנית מתאימה בכל גיל מפחיתה כאבי מפרקים ומחזקת את השרירים המקיפים את המפרקים. פעילויות בעצימות נמוכה שאינן מפעילות עומס על המפרקים כוללות הליכה, רכיבה על אופניים, שחייה וגולף.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

תנועתיות מופחתת עלולה לגרום לפציעה: כאשר אנחנו הופכים פחות פעילים השרירים שלנו מידלדלים, הגמישות פוחתת וטווח התנועה קטן. פציעות מתרחשות בדרך כלל כאשר שריר או מפרק נמתחים או מתאמצים מעבר ליכולתם. לפי המועצה האמריקאית לפעילות גופנית, חלק מהמפרקים (דוגמת עמוד השדרה המותני/הגב התחתון) נועדו להיות יציבים, בעוד מפרקים אחרים בגוף (דוגמת הירכיים והכתפיים) נועדו להיות גמישים יותר. חוסר תנועתיות מספקת באותם מפרקים עלול ליצור חוסר איזון שכנראה יגרום לתנועות מפצות ולסיכון מוגבר לפציעה.

צילום: יחצ הרבלייף

מה ניתן לעשות כדי לשפר את כושר התנועה?

פעילות גופנית סדירה משפרת את התנועתיות – לביצוע פעילות גופנית סדירה יש תועלות עצומות הכוללות את שיפור גמישות המפרקים, הבריאות ומצב הרוח. דוגמאות לתרגילי אימון תנועתיות כוללות עבודה עם גליל (foam roller), תרגול תנועתיות וביצוע מתיחות. מחקרים הוכיחו כי תרגילי כוח משפרים גם את יכולת התנועה. פעילות גופנית, במיוחד הליכה, ממלאת תפקיד מרכזי בשמירה על תנועתיות, במיוחד בקרב האוכלוסייה המבוגרת. גם מתיחות מהוות חלק מפעילויות גופניות רבות כדי להגדיל את טווח התנועה של המפרקים. מתיחות דינמיות מבוקרות יגדילו את טווח התנועה וישפרו את כוח השרירים בהשוואה למתיחות סטטיות (מתיחה והחזקה) ומתיחה בליסטית (מתיחה תוך ביצוע תנועות דינמיות), לפי מחקר שפורסם במגזין Sports Medicine.

צילום: יחצ הרבלייף

החשיבות בשמירה על תנועתיות וגמישות:

אנחנו נוהגים להשתמש במילים "תנועתיות" ו"גמישות" לחלופין, אך הן אינן זהות. תנועתיות בריאה תסייע בהזזת הזרוע קדימה, אחורה, מצד לצד ובמעגלים. מאידך, גמישות היא יכולתו של השריר להתמתח – מה שמאפשר לכם להזיז את הזרוע.

למרות שהן קשורות זו בזו, ההבדל בין תנועתיות וגמישות חשוב מכיוון שהוא משפיע על האתלטיות ועל הסיכון לפציעות. מכיוון שהתנועתיות כוללת מעבר בין מגוון תנועות מלא, אתם זקוקים לגמישות בשרירים כדי להיות ניידים.

תנועתיות מסייעת בתיקון חוסר האיזון השרירי שלנו, משפרת את היציבה שלנו, מסייעת במניעת פציעות, מאפשרת לנו לנוע בצורה יעילה יותר, ומאפשרת לנו טווח תנועה רחב יותר, גם בזמן האימונים וגם בביצוע התנועות היום-יומיות.

פעילות גופנית יום-יומית בשילוב תזונה בריאה ומאוזנת תסייע בתמיכה בבריאות השרירים, העצמות והמפרקים ותשמור עליכם ניידים בכל גיל.

המאמר מאת סמנתה קלייטון, ראש מחלקת חינוך גופני בהרבלייף

Back to top button