חדשות הארץמבזקים

'מדד חוף נקי': 75% מהחופים שנמדדו דורגו כ"נקיים" עד "נקיים מאוד"

מנתוני מדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה למחצית הראשונה של אוגוסט עולה כי 75.75% מהחופים שנמדדו דורגו כ"נקיים" עד "נקיים מאוד", לעומת 68.2% במדד הקודם. בתקופה המקבילה בשנה שעברה נמצאו 61.5% מהחופים נקיים עד נקיים מאוד. אחוז החופים הנקיים 70% מהזמן (מתחילת שנת 2021) הוא 68.2%.

הרשויות החופיות הנקיות ביותר (בעלות ציון ממוצע "נקי מאוד") הן: קריית ים, טירת הכרמל, חדרה, עמק חפר, בת ים, תל אביב-יפו, גן רווה, אשדוד ורשות הטבע והגנים. רשויות חופיות בעלות ציון ממוצע "בינוני": נהריה, עכו, חיפה, חוף השרון, אשקלון.

"חד-פעמי – לא בים שלי!" – המשרד להגנת הסביבה ועמותת אקואושן קוראים לציבור בפעילות הסברה להימנע משימוש בכלים חד-פעמיים בחופים ולשמור על הסביבה הימית נקייה. לסרטון לחצו כאן

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

במסגרת תוכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה, היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית יוזמת סיוע לרשויות החופיות בביצוע פעולות אכיפה בחופי הים בחודשי הקיץ. הסיוע ניתן באמצעות תגבור כוח הפיקוח על-ידי שוטרי משטרת ישראל, אשר מלווים את הפקחים מטעם הרשות החופית בפעולות הפיקוח ואכיפה, במטרה ליצור הרתעה מול עברייני פסולת בחופי הים ולצמצם את הנזק לסביבה החופית והימית.

18 הרשויות זוכות לתגבור של יותר מ-7,000 שעות שיטור, הן: עיריית אשדוד, עיריית בת ים, עיריית חדרה, מועצה אזורית חוף הכרמל, מועצה אזורית חוף השרון, עיריית חיפה, עיריית טירת כרמל, מועצה אזורית מטה אשר, עיריית נהריה, עיריית נתניה, עיריית עכו, מועצה אזורית עמק חפר, עיריית תל אביב יפו, איגוד ערים כינרת, עיריית אילת, עיריית אשקלון, חוף אשקלון ועיריית קריית ים.

היקף מימון הפרויקט הוכפל השנה למיליון שקל, כחלק מתכנית חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה. התקציב מגיע מסעיף חוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות – קרן הניקיון. במסגרת פעילות האכיפה, הנופשים המלכלכים בחוף עלולים להיקנס בסכום של עד 750 שקל על השלכת פסולת וזאת בשל הרגישות הגבוהה של החופים.

עד כה, במסגרת תכנית תגבור האכיפה לניקיון בחופים בחודש יולי ובחציו הראשון של חודש אוגוסט, בוצעו 198 פעולות בתחומן של 18 רשויות חופיות, כולל איגוד ערים כנרת. הפעולות התבצעו במשך 1,547 שעות מצטברות ובסיוע של 504 שוטרים. במהלך פעולות אלו חולקו 4,202 קנסות, ומתוכם 1,144 קנסות על עבירות ניקיון.

שנת 2020 הייתה השנה הנקייה ביותר מאז תחילת מדד "חוף נקי" לניקיון החופים הפתוחים והלא מוכרזים לרחצה (2005), וזאת כמגמה חיובית ועקבית משנת 2017.

על-פי מחקרים, 90% מהפסולת בחופים בישראל היא פלסטיק חד-פעמי – אחוז גבוה יותר מהנתונים העולמיים והנתונים בשאר חופי הים התיכון. כמו-כן, נמצא כי 58% מהפסולת בים ובחופים היא פסולת ממקור יבשתי, כלומר ציבור המבלה בחופים ומשאיר אחריו לכלוך, וכ-32% מתוך כלל הפסולת היא אריזות וכלים חד פעמיים.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "המשרד להגנת הסביבה ממשיך לעודד רשויות חופיות לקדם חקיקת עזר למניעת הכנסת כלים חד- פעמיים מפלסטיק לחופים. המשרד משקיע משאבים רבים ומקצה כוח אדם למען השמירה על הסביבה החופית. אנו קוראים לציבור לגלות אחריות ולא להגיע לחופים עם פלסטיק חד פעמי ולשמור על ניקיון החופים והים!."

תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה, אמרה: "השיפור ברמת ניקיון החופים הפתוחים במדד חוף נקי האחרון הוא חיובי ומעודד, אבל לא מספיק. אנו שואפים לחופים נקיים לחלוטין, ללא פסולת פלסטיק וכלים חד-פעמיים שפוגעים בסביבה ומחריפים את משבר האקלים. זה בידיים של כל אחת ואחד מאיתנו, ואנחנו קוראים לציבור להשאיר את הכלים החד-פעמיים בבית ולשמור על ניקיון החופים".

חוף בצת. צילום: גידי בטלהיים, המשרד להגנת הסביבה
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Back to top button