מבזקיםמשפטי/פלילי

דו"ח: כמחצית מהקטינים שהשתתפו בפרויקט ממשלתי לצמצום עבריינות נוער השתלבו בהצלחה

בתום שנה ראשונה לפיילוט 'שחרור קטינים ממעצר ומאסר' – הפרויקט הממשלתי לצמצום עבריינות נוער, נרשמה ירידה משמעותית במספר הקטינים ששבו לכלא לאחר שחרורם, זאת לאחר שסיימו את התכנית שגובשה עבורם במסגרת הפיילוט, שמטרתו צמצום 'הדלת המסתובבת' של קטינים שמשתחררים ממאסר ושבים לכלא בתוך זמן קצר. על פי ממצאי השנה הראשונה של הפיילוט, מתוך 55 נערים שעלו מתחילת הפיילוט לדיון במסגרת ועדת שחרורים כשני שליש (32 נערים) שוחררו לתכנית שיקום, מעל שליש מהנערים ששוחררו כבר סיימו את התכנית בהצלחה ורק רבע (25%) מהקטינים ששוחררו לשיקום במסגרת השליש חזרו לכלא.

רקע: בישראל שיעור הרצדיביזם (חזרה לכלא) בקרב בני נוער עמד בשנים האחרונות על 75%, לעומת 41% בקרב בגירים, כפי שפורסם על ידי חטיבת המחקר של שרות בתי הסוהר בשנת 2015. גורמים שונים הביעו דאגה מהתופעה וקראו לפעול בנושא, ובהם בית המשפט העליון באמרו כי "מדובר בנתון שיש להדהדו בקרב הגורמים הרלוונטיים ברשות המבצעת… אסירים שנכנסים למסלול שיקום יודעים מה הם אמורים לעשות לאחר שחרורם, אולם אסירים שנזרקים לרחוב, פשוטו כמשמעו, מהווים תעודת עניות לחברה הישראלית" (רע"ב פלוני 5709/16).

על רקע זה הוקם צוות בין משרדי שבחן את תופעת 'הדלת המסתובבת' בקרב קטינים, והמליץ על דרכי פעולה לשינוי מגמה זו. במהלך עבודתו בחן הצוות את סוגיית שחרורם ושיקומם של קטינים במאסר, ומצא כי רבים מהנערים אינם מעוניינים בשיקום, הם מלווים בתחושה "שאין להם כבר מה להפסיד" וזוהתה תופעה רחבה של לחץ חברתי נגד תהליכי טיפול עקב חוסר אמון במערכות. מאפיינים אלו הובילו לתופעת ה"דלת המסתובבת" – נערים שבים וחוזרים לכלא מספר רב של פעמים. מבדיקת הצוות בשנת 2017 עלה כי 7 נערים חזרו בפעם השמינית לבית הכלא, 13 נערים בפעם השישית ו-17 נערים שבו לבתי הכלא בפעם החמישית. מתוך 96 קטינים שרואיינו על ידי הרשות לשיקום האסיר, רק 29 שוחררו עם תכנית שיקום. בהתאם לממצאים אלו, ההמלצה המרכזית של הצוות הבין משרדי הייתה לצאת בפיילוט 'שחרור קטינים ממאסר', פרויקט ממשלתי לצמצום עבריינות נוער.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

ממצאי הדוח ומסקנותיו אומצו בהחלטת ממשלה, ולפני כשנה וחצי יצא לדרך הפיילוט הבין-משרדי שנועד לייצר רצף טיפולי בנערים מעת מעצרם, עובר למאסרם ועד לאחר שחרורם לקהילה. במסגרת הפיילוט, אותו מובילה עו"ד נטע פת מטעם יחידת התיאום למניעת עבריינות נוער, פועלת ועדת השחרורים של קטינים אסירים מכלא אופק, במודל ייחודי אשר נועד להיטיב את הליך שילובם בקהילה לאחר המאסר ולצמצם את סיכויי חזרתם לכלא. על פי ממצאי השנה הראשונה של הפיילוט, מתוך 55 נערים שעלו מתחילת הפיילוט לדיון במסגרת ועדת שחרורים כשני שליש (32 נערים) שוחררו לתכנית שיקום, מעל שליש מהנערים ששוחררו כבר סיימו את התכנית בהצלחה ורק רבע (25%) מהקטינים ששוחררו לשיקום במסגרת השליש חזרו לכלא.

את הפיילוט מובילה יחידת התיאום למניעת עבריינות נוער במשרד המשפטים, ושותפים לו הנהלת בתי המשפט, הפרקליטות, הסניגוריה, יעוץ וחקיקה, המשרד לביטחון פנים, שירות בתי הסוהר, שירות המבחן לנוער, הרשות לשיקום האסיר, משרד החינוך ועוד.

מנכ"ל משרד המשפטים, עו"ד ערן דוידי, אמר: "הפיילוט הוא דוגמה מצוינת לשותפות מקצועית בין משרדים ובין דיסציפלינות מקצועיות אשר נולדה מהרצון המשותף לשנות את המציאות העגומה של "הדלת המסתובבת" של נערים שחוזרים לכלא לאחר שחרורם, ומההבנה, שנדרשת עבודה משולבת ומתואמת כדי לעשות כן. שנתו הראשונה של הפיילוט הייתה רצופה בקשיים ובאתגרים, ובראשם משבר הקורונה והיעדרו של תקציב מדינה, אך אני סמוך ובטוח שבשנה הקרובה, נעשה כל שבידינו כדי למסד את הפיילוט ולהרחיבו לטובת נערים רבים נוספים שזקוקים למחויבותנו האמתית לטובתם ולשיקומם".

המתאמת הבין משרדית למניעת עבריינות נוער, עו"ד מיכל גולד, אמרה: "מדובר בפיילוט חדשני ופורץ דרך אשר שם את שיקומם של הנערים לנגד עיניהם של כל הגופים. התגייסות כלל הגורמים, ונכונותם להתנסות במודל חדש עבור מטרה חשובה זו, היא מקור לגאווה לחברה כולה".

אילוסטרציה. קרדיט: freepik
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Back to top button