יו"ר ועדת הבריאות על קיצור תורנויות המתמחים: "נעבוד להידוק המתווה עד כניסתו לתוקף ב – 6.10"
ועדת הבריאות בראשות ח"כ עידית סילמן דנה הבוקר (ראשון) בקיצור תורנויות המתמחים בתחום הרפואה. בדיון לקחו חלק שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי, שר הבריאות ניצן הורוביץ, מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש, נציגי המתמחים ועוד.
השרה ברביבאי והשר הורוביץ תמכו בקידום המהלך של קיצור התורנויות. עם זאת, במהלך הדיון נוצר עימות בין השניים, כאשר לדברי הורוביץ המהלך כולל מורכבויות רבות שאינן מאפשרות להוציאו לפועל באופן מידי, ללא הסדרת כלל הפרטים לרבות תקציבים, תקנים ועוד. השרה מאידך התעקשה על הוצאתו לפועל כבר במועד פקיעת הצו הקודם, בשישי באוקטובר.
שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי, אמרה: "אילו היינו בעולם ללא אילוצים ויכולנו להגדיר היקף עבודה סביר ביחס של בין עבודה ומנוחה זה היה נהדר, אבל זה לא המצב, גם ביחס לכמות המתמחים שיש לנו אם היו תקנים ללא הגבלה. יש מורכבויות רבות וויכוחים רבים, עד כדי שכמעט מפתה להגיד שהעניין הוא בלתי פתיר ולהאריך את הצו כמו שהוא. זה מה שהיה לאורך שנים, אני החלטתי שזה בלתי סביר". המתווה הנוכחי מצומצם אבל הוא התחלה חשובה ואני נחושה לצאת לדרך, קוראת למשרדי האוצר והבריאות לא לשים מגבלות להצעה – לא על היקף המחלקות בפריפריה ולא על תאריך התחילה.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
שר הבריאות ניצן הורוביץ, אמר: "אנחנו באירוע היסטורי. במשך שנים הממשלה לא נגעה בסיפור הזה, כולם ברחו מזה כמו מאש. יש ויכוחים בין כל הגורמים השונים. שמנו קץ לעניין הזה ואמרנו- הרכבת יצאה מהתחנה, אנחנו הולכים למהלך לקיצור תורנויות ומה שהיה הוא לא שיהיה. הקצנו ב-2022 כמעט 40 מיליון ש"ח לצורך קיצור התורנויות. אבל צריך לדון עדיין בפרטים. אנחנו רוצים לעשות מהלך שלא יאריך את ההתמחות הארוכה גם כך, וגם לא רוצים לפגוע בשכר המתמחים או באיכות הכשרתם. שהמתמחה יקבל את הידע שעליו לקבל ושיתעסק במה שחשוב ולא במסביב. לכן נכניס עוד כוח עזר וכוח אדם אדמיניטרטיבי שיסייע לוודא שהשעות שבהן המתמחה מתעסק ברפואה עצמה לא יפחתו. יש כאן עניינים רבים למשא ומתן מורכב ולכן הגישה של השרה לפיה- "אני מקצרת, תסתדרו" בעייתית. צריך לתת זמן ללבן את הדברים. הבהילות הזאת תביא למצב שנתחיל משהו ולא נוכל ליישם אותו. אנחנו רוצים לעשות את הדבר הזה בשכל".
מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש, אמר: "צריך לצאת לדרך ולקצר את תורנויות המתמחים ואנחנו נחושים לבצע את המהלך. התבססנו הרבה על הוועדה של הר"י שיצרה בסיס של שינוי כדי לייצר תוכנית מעשית. הודנו לשרה ברביבאי על הנחישות שלה ואנחנו רוצים לעשות זאת בצורה מושכלת וכזאת שלא תכשיל את התוכנית שהצלחתה תלויה בהרבה גורמים בהם תקציבים ומספר הרופאים הזמינים לנו. התוכנית צריכה להפוך את המתמחים למומחים בכל תחום ותחום ויש גם את נושא השכר. היו מדינות שיצאו למהלך כזה וחזרו אחורה ואנחנו רוצים ללכת קדימה. לכן הבנו שצריך ללכת בצעדים קטנים יותר, שהסיכוי שלהם להצליח יותר גדול".
יו"ר הוועדה ח"כ עידית סילמן אמרה: "אנחנו מביאים כאן בשורה, השרה מציבה כאן יעד מאתגר שלא נעשה בממשלות הקודמות כי אכן אף אחד לא רצה לגעת בזה. המתמחים זו נקודה בכל השרשרת במערכת הבריאות במדינת ישראל. בשביל זה ועדת הבריאות נמצאת כאן, אנחנו נדון בכל נושא כזה ונביא אותו לקדמת הציבור, נסייע למשרדים השונים לקדם את הדברים ונגיד שמה שאתם עושים זה מבורך, כי זה לא קרה עד היום ואנחנו נעשה את זה איתכם".
פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל אמר: "אנחנו הגענו למסקנה שחייבים ללכת למהלך של קיצור שעות העבודה וזאת מבלי לפגוע בטיב תפקודה של המערכת. המתווה שעומד כרגע מלא בחורים, כמו גבינה שוויצרית. מספר התקנים שצריך להוסיף גדול בהרבה ממה שכתוב וחייב להיות לצדו תקציב ייעודי וריאלי. בלי זה- זה לתת אשליה ולא תיקון. אני בעד המהפכה ורצינו לעשות את זה יחד עם משרד הבריאות אבל זה לא הסתייע". פרופ' קלאוזנר מההסתדרות הרפואית הוסיף: "לכאורה אינטואיטיבית נדמה שרופא עייף משמעותו טיפול פחות טוב וחולה לא מרוצה. לכאורה. אבל זה נבדק מדעית באמצעות סקרים אנונימיים. אלה שיזמו את המהלך בארה"ב והיו בטוחים בנחיצותו בדקו את זה ולהפתעתם במתכונת של 16 שעות שיעור השגיאות מסכנות החיים עלה בשיעור של 1.6. נבדק גם נושא העייפות ולא היה הבדל משמעותי לפני ואחרי קיצור התורנויות, ואי אפשר להתעלם מהממצאים. הר"י היא שיזמה את המהלך הזה אבל רפואה היא לא מקשה אחת, היא מקצוע מורכב וצריך להוציא את זה לפועל בהתאם".
ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון המתמחים, ציין: "אין עוררין על הקביעה שתורנויות ארוכות פוגעות ברופא ובחולים. אנחנו בני אדם והמתמחים של היום זועקים "די" כבר עשור. להחזיר אותנו אחורה ולשכנע אותנו שאפשר לעבוד ככה אי אפשר ושכיו"ר הוועדה לקיצור התורנויות הוא זה שמציג כאן את העמדה שמתנגדת לכך, ברור שהדו"ח של הר"י כולו מכוון לשם. אני פנימאית, עבדתי חצי שנה במחלקת קורונה בהיריון במיגון בלתי אפשרי שהקשה על הנשימה שלי למען החולים ואני בטוחה שקיבלתי החלטות לא נכונות ואולי אפילו פגעתי במטופלים שלי. גם במתווה המוצע כמעט 90% מהמתמחים ימשיכו לעבוד במתכונת הנוכחית וגם את ה משרדה בריאות רוצה לצמצמם. המתווה אומר להיות מושלם רק ב-2026 ואז עד אין בכוונתם לעשות דבר. אנחנו אוהבים את המקצוע והעבודה אבל אם לא ימצא פתרון אלפי מתמחים יאלצו להגיש ביד רועדת מכתבי התפטרות".
ד"ר איריס אדלר, מתמחה שהתפטרה לאחרונה אמרה: "תתארו לכם מה זה לעבור יממה שלמה של עבודה בלי לאכול, ללכת לשירותים, לישון או אפילו לנוח, תורנויות שלמות במיגון מלא. זה פוגע בבריאות שלנו ואני לא מוכנה לעשות זאת יותר. בלב כבד התפטרתי. אני אוהבת לטפל באנשים בכל לבי אבל לא הייתי מוכנה יותר. יש לכם הזדמנות ענקית להביא לשינוי אמיתי שישמור על הרופאים שלכם, גם לנו מגיע".
יו"ר הוועדה ח"כ עידית סילמן סיכמה את הדיון ואמרה: "עמלנו רבות להגיע למתווה, קיימים עדיין פערים בין הצדדים אבל בסוף המטרה של כולנו היא לקבל מטופלים ולתת להם את הטיפול הטוב ביותר. נעבוד קשה להידוק המתווה כך שב-6.10 , המועד בו צפוי להיכנס לתוקף ההיתר החדש, נהיה ערוכים לכך והוא יצא לפועל בצורה הטובה והמשמעותית ביותר. הנושא הזה בנפשנו ולא נניח לו".
אינני מאמין לפוליטיקאים שטעונים באינטרסים רבים ומגוונים. מאמין רק לדרגים המקצועיים בענין הזה ובשאר ענינייני הבריאות. צודק ביותר פרופסור ציון חגי שאומר שהיקף התקנים שיש להוסיף גדול בהרבה ממה שמוצע ולצידו חייב להיות תקציב יעודי וריאלי, אחרת זו מריחה ואשלייה. צודק!!!.