כלכלהמבזקים

משרד הבריאות בדיון בוועדת הכלכלה על רפורמת יבוא המזון: צריכים יותר משנתיים להיערכות

ועדת הכלכלה של הכנסת החלה היום (ראשון) את הדיון בסעיפים העוסקים בייבוא מזון, כדי לאפשר גם בתחום זה יבוא על בסיס עמידה בדרישות האיחוד האירופי. ח"כ בועז טופורובסקי, שמילא את מקומו של היו"ר, אמר כי יוקר המחייה הוא דבר שכל אזרח מרגיש אותו בכיסו ומטרת הרפורמה היא לטפל בכך, תוך שמירה על בריאות הציבור והתעשייה הישראלית.

במהלך הדיון התברר כי בכל הנוגע למוצרי חלב, בשר, ביצים, ודבש עדיין אין הסכמות בין משרדי החקלאות והאוצר. היועצת המשפטית של משרד החקלאות, אפרת אביאני, אמרה כי המשרד שותף לרצון להקל על הרגולציה, אבל לא רוצה להחמיר או להקל איפה שלא צריך ולא לאמץ את מה שלא התכוונו לאמץ מלכתחילה. לדבריה, באשר למוצרים מהחי עדיין יש דיון בין משרד החקלאות למשרד האוצר. סגנית היועץ המשפטי של משרד האוצר, טלי ארפי, הגיבה ואמרה כי הנושא ייסגר בהקדם.

הממונה על חוקיות היבוא במשרד הכלכלה, אנואר חילף, אמר כי: "פונטציאל החיסכון יכול להגיע ל-80 אחוז בנטל הבירוקרטי ו-90 אחוז במשך זמן שחרור המוצרים. זה יכול להגיע ל13% במחירי המוצרים ולצערי זה הגיע עם הרבה החרגות. המוצרים שקיימים פה הם רק חלק אבל חשוב לשמור אותם ולא להחריג מוצרים נוספים. סל המזון שלנו חשוף ליבוא ב-10 אחוז בעוד שבאירופה זה 30 אחוז".

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

ח"כ נירה שפק אמרה כי יש דברים שמשפיעים על החקלאים, בעוד שבמקביל יש רפורמה בחקלאות ופתאום מכניסים עוד עז. היא שאלה למה לא להשאיר את החקלאות לרפורמה בחקלאות ואמרה כי אם יכנס לישראל דבש מיבוא ולא תהייה האבקה זה יפגע בענפי חקלאות אחרים. עוד היא הוסיפה: "מצד אחד עושים רפורמה על משקאות ממותקים מצד שני בתקן אירופאי יש אישור להכניס סוכר. אז יד אחת מורידה בסוכר וביד השנייה מאפשרים הכנסה של דבש שמראש יש אישור להמתיק אותו בסוכרים. איך אנחנו כממשלה שמתכוונת למה שהיא אומרת סוגרת את הפינות? זה לא ברור לי. לא ברור לי הפער בין משרד החקלאות למשרד הבריאות האם השרים הגיעו להסכמה?".

נציגת משרד האוצר, נועם דן, השיבה: "ההנחה שלנו שמה שטוב לדבורים באירופה ולצרכנים באירופה הוא טוב גם לצרכנים ולדבורים בישראל. בתקן הישראלי הייחודי נקבע שיעור שנמוך בקצת מהסוכר שמותר בתקן האירופי. תחשבו לבד למה, כדי שלא אפשר יהיה לייבא דבש מאירופה וזה לא משרת את הצרכן".

ראש שירות המזון במשרד הבריאות בפועל, פנינה אורן שנידור, ציינה כי צריך לבצע שימוע ציבורי שיבחן את 160 התקנים ולהחליט איזה מהם צריך לשמר. היא הוסיפה כי צריך לבצע את זה במקביל לתקופת ההערכות, וזה ייתם מענה לעניין הדבש. אביאני הגיבה כי כדי לשמר את החקלאות צריך לייצר פה דבש אמיתי, שכן הוא לא רק מוצר מזון אלא חלק ממערכת כוללת בחקלאות הצומח.

ראש שירותי המזון אף הוסיפה כי התקנים שהוקצו למשרד מרפורמת הקורנפלקס לא הגיעו כולם לשירות המזון, וזו תקלה שצריך לוודא שלא תקרה שוב. היא אף הוסיפה כי שנתיים לא יספיקו להיערכות, מאחר שיש משימות רבות לבצע בזמן הזה. ח"כ טופורובסקי הגיב ואמר: "אין לך שנתיים, יש לך שנה", אורן שנידור השיבה: "אז מראש נצטרך מועד תחילה מאוחר יותר".

ח"כ טופורובסקי סיכם את הישיבה ואמר כי רפורמת היבוא היא מבורכת. לדבריו, כשאנחנו נכנסים לסופר באירופה אנחנו לא חושבים פעמיים. עם זאת הוא הוסיף: "שמענו על מספר סיבות להחרגות, גישתי היא שצריך להרחיב כמה שיותר כי החרגות זה פתח לחוסר הבנה. אני מבין את משרד הבריאות וצריך לתת לו כלים לפיקוח ובדיקה, והכוונה היא שלישיבות הבאות יהיו תשובות לשאלות שעלו כאן באשר לפיקוח ולרגולציה. אני מבין שיש למשרד הבריאות קושי להתארגן תוך שנה ועוד 9 חודשים וקורא למשרדי האוצר והכלכלה לסייע למשרד הבריאות לעמוד בזמנים".

שימוש לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות היוצרים

Back to top button