בריאותמבזקים

מחקר: איך ברוקולי, קייל וכרוב ניצנים משפיעים על הסיכון לחלות בסרטן השד בנשאיות 1/2BRCA?

מחקר שנערך במרכז דוידוף לסרטן בבילינסון מקבוצת הכללית מצא כי לתוסף תזונה שמורכב מירקות מצליבים (למשל: ברוקולי, קייל, כרוב וכרוב ניצנים) יש תפקיד משמעותי במניעת התפתחות סרטן השד בנשים בריאות הנושאות מוטציה בגן 1/2BRCA. צפיפות שם היא גורם סיכון משמעותי לתחלואה בסרטן שד.

מממצאי המחקר עולה כי צפיפות השד של נשים שנטלו את התוסף, ירדה בהשוואה לנשאיות באותו הגיל, שלא נטלו את התוסף. ממצא זה משמעותי כיוון שירידה בצפיפות השד קשורה בירידה בסיכון לפתח את המחלה. המחקר נערך בהובלתה של פרופ' רינת ירושלמי משאלי, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד ובשיתוף עם פרופ' דוד מרגל, מנהל מרפאת נשאי BRCA בגברים. ממרכז דוידוף, בילינסון והאגודה למלחמה בסרטן.

במחקר השתתפו 23 נשים בריאות נשאיות 1/2BRCA, ללא היסטוריה של סרטן השד, המטופלות במרפאת המעקב בבית החולים. נשים אלה נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן שד במהלך חייהן. הגיל החציוני של המשתתפות היה 47. הנשים נטלו תוסף מזון של 100 מ"ג DIM פעם ביום במהלך שנה אחת. קבוצה דומה של נשים ממרפאת המעקב של בית החולים, גם הן נשאיות BRCA, לא נטלו את התוסף והן היוו קבוצת ביקורת.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בתחילת המחקר ובתום שנת המעקב עברו המשתתפות סריקות MRI בהן נבדקו שני מדדים של צפיפות השד שביכולתם לנבא את הסיכון להתפתחות סרטן השד: המדד הראשון היה כמות הרקמה הבלוטית (fibroglandular tissue -FGT), והמדד השני היה האדרת רקע של רקמת השד (background parenchymal enhancement – BPE).

ממצאי המחקר הראו כי בקבוצת הניסוי, בה נטלו הנשים את תוסף ה-DIM, חלה ירידה בכמות הרקמה הבלוטית (FGT). בקבוצת הביקורת לא נראה שינוי מובהק בשני המדדים. תשע נשים דיווחו על תופעות לוואי בדרגת חומרה נמוכה עקב נטילת התוסף: שינויים ביציאות, בחילות, כאב ראש והחמרת בעיית עור קיימת.

מחקר זה מומן בסיוע האגודה למלחמה בסרטן, המעניקה עשרות מענקי מחקר בשנה לרופאים ולחוקרים ממוסדות מחקר ובתי חולים בישראל, על מנת לקדם את חקר הסרטן ולהגיע ליעד של מיגור מחלות הסרטן.

פרופ' רינת ירושלמי משאלי, מנהלת היחידה לאונקולוגיה במרכז דוידוף, בילינסון: "המחקר המקורי שנערך במרכז דוידוף תומך בצורך בהעמקת מחקר בנושא התערבות תזונתית כפוטנציאל למניעת התפתחות סרטן השד". המחקר המלא פורסם בכתב העת Carcinogenesis.

צילום: pixabay

Back to top button