עיריית ירושלים חנכה כיכר חדשה על שם דיפלומט יפני חסיד אומות העולם
ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, חנך היום (שני) את הכיכר על שם חסיד אומות העולם, צ'יאונה סוגיהארה, דיפלומט יפני ששירת בקונסוליה היפנית בקובנה שבליטא, בזמן מלחמת העולם השנייה וסייע בהנפקת אלפי ויזות ליותר מ-2,150 יהודים. בכך, סייע להם להימלט מאימת הנאצים.
הטקס התקיים במעמד קואיצ'י מיזושימה – שגריר יפן בישראל, יושיהיקו היגוצ'י – נספח התרבות בשגרירות יפן בישראל, נציגים ממשרד החוץ, ניצולי שואה ומכובדים נוספים. הכיכר ממוקמת בשכונת עיר גנים, בין רחוב קוליץ ורחוב פנמה.
סוגיהארה, אשר נולד בשנת 1900, שימש בתפקידו כסגן הקונסול בקובנה שבליטא החל משנת 1939. בשנת 1940, עת נכבשה ליטא על ידי ברית המועצות, התבקשו כלל הדיפלומטים לעזוב את המדינה. באותה העת, החלו יהודים להידפק על דלתות השגרירויות במטרה לקבל אשרות אשר יאפשרו להם לעזוב את ליטא. אשרות אלו, עלו הון עתק ולכן התקשו יהודים רבים להשיג את הכרטיס היחיד אל החופש.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
במסגרת תפקידו טרם עזב את ליטא, פעל סוגיהארה להנפקת אשרות תוך הפרה של הוראות הממונים עליו והנפיק יותר מ-2,150 אשרות על פני כחודש וחצי. על פי ההערכות, הצילו אשרות אלו אלפי יהודים, אשר קיבלו את המסמך המיוחל ויצאו, דרך רוסיה, אל ארצות שונות, בטרם נכבשה ליטא ע"י גרמניה הנאצית ב-1941. בין הניצולים, היו 300 תלמידי ישיבת מיר, אשר הקימו משכן זמני בשנגחאי ומשם, עברו לארה"ב ולישראל. כך, הצליחו ניצולי הישיבה להקים את משכנה המוכר של ישיבת מיר בשכונת בית ישראל בירושלים. ניצולים מוכרים אחרים, היו זרח ורהפטיג, הרב יחיאל מיכל פיינשטיין ועוד.
בשנת 1985 קיבל סוגיהארה הוקרה על מעשיו והוכר כחסיד אומות העולם על ידי מדינת ישראל. בשנת 1986 נפטר סוגיהארה בגיל 86 והותיר אחריו אישה ושלושה ילדים. את הבקשה להנצחתו של סוגיהארה בירושלים, הגישו בני משפחות הניצולים.
ראש העיר ירושלים, משה ליאון: "חסיד אומות העולם, צ'יאונה סוגיהארה, עשה כל שביכולתו ופעל ללא לאות להצלת יהודים מציפורני הנאצים, מעשים אשר עלו לו במחיר אישי לא פשוט. המעט שיכולה לעשות העיר ירושלים למענו, היא להנציח את שמו לאות הוקרה על מעשיו הנעלים."