כלכלהמבזקים

הממשלה אישרה מתווה שיסייע בצמצום המחסור הקיים במשק במהנדסים ועובדי הייטק

הממשלה אישרה היום (ראשון) בישיבתה החלטת ממשלה שגיבשו שרת החדשנות המדע והטכנולוגיה פרקש הכהן, שרת העלייה והקליטה תמנו שטה, ושר האוצר ליברמן, בשיתוף משרד רוה"מ במטרה לצמצם את המחסור במשק במהנדסים ועובדי הייטק.

לפי ההערכות בשוק, חסרים כיום בין 13 ל־20 אלף אנשי טכנולוגיה והנדסה. על פי דוח של רשות החדשנות מאפריל האחרון יותר מ־60% מחברות ההייטק בישראל מדווחות על קושי רב בגיוס כוח אדם בתחום הפיתוח.

בהחלטה שאושרה היום, נקבע כי יוקם צוות מנכ"לים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה עם נציגים ממשרדי העלייה והקליטה, משרד החדשנות מדע והטכנולוגיה, משרד האוצר, זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה והמועצה הלאומית לכלכלה.
צוות זה יפעל לגיבוש תוכניות אופרטיביות לעידוד עלייתם של עולים חדשים בעלי הכשרה מקצועית בתחומי ההנדסה וההייטק, וכן להחזרתם של בעלי הכשרה מקצועית בתחומי ההנדסה וההייטק (תושבים חוזרים), ולהכשרתם/הסבתם של מועמדים רלוונטיים בארצות המוצא וכן של עולים הנמצאים בישראל.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בנוסף בהחלטה נקבע כי יוקם באופן מיידי על ידי משרד העלייה והקליטה בשיתוף הסוכנות היהודית מנגנון שיחבר בין מועמדי עלייה בעלי רקע מקצועי בתחומי ההנדסה וההייטק לבין מעסיקים פוטנציאלים בתעשייה הישראלית, עוד בטרם עלייתם ארצה. התהליך יהיה תלת שלבי ויכלול אבחון של המועמד על פי נסיונו יכולותיו והשכלתו. לאחר מכן תהליך של חיבור המועמד למעסיקים פוטנציאלים הנמצאים במאגר שמרכז משרד העלייה והקליטה ובשלב השלישי יתבצע תהליך ההשמה של המועמד בחברה הרלוונטית. תהליך מקדים זה יאפשר למועמדים להכיר את שוק התעסוקה הישראלי, להתכונן אליו וגם לחבור אל מעסיקים על מנת לסגור מקום עבודה בישראל עוד טרם עלייתם ארצה.

על פי נתוני משרד העלייה והקליטה והסוכנות היהודית, ישנם כיום למעלה מ-3,100 עולים ועולות ממקצועות ההנדסה וההייטק שמבקשים לעשות עלייה לישראל.

במחקר שביצע המדען הראשי במשרד העלייה והקליטה עולה כי עלות הכשרה של מהנדס בישראל עולה לקופת המדינה יותר מ-120 אלף ש"ח (סבסוד לימודים ותמריצים ממשלתיים). לעומת זאת, עלות העלאת וקליטת עולה ממקצוע ההנדסה לישראל עומדת על בין 25 אלף ש"ח ל-30 אלף ש"ח (בעיקר עבור סל קליטה), וזאת מכיוון שאת הידע וההכשרה העולה כבר צבר בחו"ל. מכאן שמדובר על חיסכון של כ-275 אלף ש"ח על כל מהנדס שעולה לישראל ביחס למהנדס שמוכשר בארץ.

שרת החדשנות המדע והטכנולוגיה, אורית פרקש הכהן, ציינה: "מאז יום כניסתי לתפקיד אני עוסקת בשתי משימות חשבות: האחת גיוון ההון האנושי בענף הייטק והשנייה נתינת מענה לבעיית כוח האדם החריפה בענף זה – יותר עובדים, מכל המגזרים, יעצימו את השגשוג של הענף ואת הגדלתו. כך אנחנו פועלים היום – וזאת לא החלטה יחידה. היא תשתלב עם התכנית הממשלתית הכוללת לפתרון בעיית כוח האדם בענף ההייטק בישראל שמכין צוות ההון האנושי שהקמתי בסוגיה זו יחד עם שר האוצר. במקביל, שר האוצר ואנוכי ממשיכים לקדם תכנית תמריצי מס להבאת עולים והשבת ישראלים מחו״ל לענף ההייטק בארץ. ממשיכים לעבוד."

שר האוצר, אביגדור ליברמן, אמר: "לענף ההייטק חשיבות אסטרטגית לכלכלת ישראל, ולכן הממשלה מעוניינת לפעול במגוון דרכים למענה על המחסור בכח אדם מיומן לענף בטווח הקצר והארוך. סיוע לעולים חדשים מחו"ל להשתלב בענף ההייטק ועידוד עלייה של עולים נוספים, מקדם שתי מטרות בעת ובעונה אחת בעלות ערך למשק הישראלי: סיוע לענף הייטק וקידום תעסוקה בפריון גבוה."

שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו שטה, אמרה: "אני גאה להביא היום לאישור הממשלה פתרון איכותי וחדש לסוגיית המחסור ההולך וגובר בעובדים במקצועות ההנדסה וההייטק. העולים והעולות הם מנוע הצמיחה הטוב ביותר למשק הישראלי. המענה שאנו מגבשים בהחלטה יאפשר לאלפי הפונים שהביעו רצון לעלות לישראל לממש את רצונם ולהשתלב בתעשייה הישראלית שתרוויח כוח אדם מיומן ומנוסה."

צילום: freepik

Back to top button