בריאותמבזקים

הגיעו יחד מחוברות, יוצאות ביחד מופרדות: התאומות המחוברות בראשן השתחררו מביה"ח סורוקה

התאומות שהיו מחוברות בראשן לאחר שעברו ניתוח נדיר להפרדתן, השתחררו היום (חמישי) מסורוקה. התאומות, בנות השנה, נולדו בבית החולים בחודש אוגוסט בשנה שעברה, כשהן מחוברות בראשן בחלק העורפי שלו.

עשרות אנשי צוות ליוו את המשפחה מרגע הלידה ועד ליום הניתוח וגם במהלך האשפוז שלאחריו. לקראת לידתן המורכבת נעשתה הכנה שכללה צוותים רבים מהחטיבות הרפואיות השונות בסורוקה: מרכז סבן למיילדות, מרכז סבן לרפואת ילדים ובהם צוותים נאונטולוגים, אנשי הרדמה ודימות. צוותים מהחטיבה הכירורגית וחדר ניתוח, רוקחות, מעבדות, צוותי השירות

לעבודה סוציאלית וצוותי לוגיסטיקה שנערכו במשך חודשים ארוכים במעין "פקודת מבצע" לקראת יום ניתוח ההפרדה שנעשה במספר שלבים. לאחר חודשים בהם עברו התאומות בדיקות מקיפות והכנה לקראת הניתוח הנדיר שעבר בהצלחה,

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

הן אושפזו כחודש ביחידה לטיפול נמרץ ילדים ובהמשך במחלקה לכירורגית ילדים לצורך מעקב והמשך טיפול שנדרש לאחר הפרוצדורה המורכבת שעברו.

לניתוח ההפרדה קדם שלב של ניתוח להכנסת בלון (Expander) מתחת לקרקפת לצורך יצירת עודף עור שישמש לסגירה וכיסוי האזור לאחר ההפרדה. ניתוח זה בוצע באפריל 2021 כשהתאומות עדיין מחוברות. ניתוח ההפרדה עצמו התקיים לפני קצת יותר מחודש וארך למעלה מ – 12 שעות, עשרות אנשי צוות מבית החולים השתתפו ולקחו חלק בהכנות הרבות ובביצוע. הצוות המולטידסיפלינארי השתמש במודלים תלת מימדיים ומודלים של מציאות מדומה (VR) שדימו בצורה אמינה ומדויקת ביותר את מכלול המורכבות של החיבור של כלי הדם, קרומי המוח, עצמות הגולגולת והעור של השתיים ואפשרו לבצע עשרות חזרות וסימולציות של הניתוח על שלביו המורכבים. לאחר שהתבצעה ההפרדה של כלי הדם בהצלחה, התבצעה הפרדה של העצמות ואז התפצל הצוות לשני צוותים שעבדו בחדרי ניתוח נפרדים לביצוע שחזור הגולגולת וסגירת העור של כל אחת מהבנות".

ד"ר מיקי גידון, מנהל נוירוכירורגית ילדים בסורוקה וממובילי הניתוח עם התאומות. צילום: דוברות סורוקה

ד"ר מיקי גידון, מנהל נוירוכירורגיה ילדים בסורוקה וממובילי הניתוח, סיפר: "לאחר הניתוח אושפזו התאומות כחודש ימים לצורך המשך טיפול ומעקב שבמהלכם הן התאוששו בצורה טובה וללא סיבוכים. במהלך אישפוזן עברו התאומות בעיקר טיפולי פיזיותרפיה להדבקת הפער המוטורי שכן עד הניתוח הן לא יכלו להסתובב על הבטן או להתיישב כל עוד היו מחוברות. היום הן כבר מתהפכות והתאומה הדומיננטית יותר אפילו התחילה לשבת. מהלך אשפוזן כלל בעיקר בדיקות מקיפות מולטי דיסיפלינריות על ידי צוותים של המכון להתפתחות הילד וצוותי מחלקת אף-אוזן-גרון ובדיקות שמיעה במכון השמיעה, הערכות אורטופדיות, וכאמור, טיפולים פיזיותרפיים אינטנסיביים במכון להתפתחות הילד. הבנות צפויות להמשיך בתהליך השיקומי האינטנסיבי גם לאחר שחרורן ובנוסף להמשיך במעקב סדיר ותכוף בסורוקה. ייתכן ובהמשך הן יזדקקו לניתוחים נוספים בעיקר ניתוחים אסתטיים של מבנה הגולגולת".

אחת התאומות במהלך טיפול פיזיותרפי במכון להתפתחות הילד בסורוקה. צילום: דוברות סורוקה

ד"ר מיקי גידון, הוסיף: "היום הזה מרגש במיוחד עבורי. מעבר לציון דרך משמעותי מבחינה מקצועית של תכנון, ביצוע ויישום של מבצע בסדר גודל שלא היה עד כה בישראל ומהספורים בעולם, נקשרתי לתאומות באופן יוצא דופן. ההבנה שהפרוצדורה המורכבת שעברו משפיעה באופן משמעותי על העתיד שלהן מחזקת אותי ואת כל הצוותים שהיו שותפים למהלך הנדיר הזה"

ד"ר שלומי קודש, מנהל המרכז הרפואי סורוקה, אמר: "הגעתנו ליום זה מוכיחה שוב כי לצוותים בסורוקה יש את המקצועיות, הנחישות והנשמה תוך שילוב של טכנולוגיות חדשניות הנדרשות לביצוע פרוצדורה נדירה ומורכבת כל כך. אני גאה בשיתוף הפעולה של כל החטיבות הרפואיות, הסקטורים והעובדים שלקחו חלק בתהליך כה מורכב. שיתוף פעולה והובלה נכונה מביאים בהכרח להשגת המטרה. אני מאחל לתאומות ולבני משפחתן רפואה שלמה ואריכות ימים, אנחנו נמשיך להיות כאן בשבילן".

ההורים הנרגשים נפרדו מהצוות והודו לכולם על המאמץ, הליווי והנתינה האין סופית של כל הצוותים לכל אורך הדרך.

הצוות בסורוקה מרכז רפואי אוניברסיטאי נפרד מהתאומות במפגש מרגש. צילום: דוברות סורוקה

Back to top button