אושר בטרומית: הארכת תקופת ההתיישנות בתביעה של חושף שחיתות נגד מעסיקו
מליאת הכנסת אישרה לפני זמן קצר (רביעי), בקריאה טרומית, את הצעת חוק הגנה על עובדים של חברת הכנסת נירה שפק.
מוצע להאריך את תקופת ההתיישנות לעניין תביעה לפי חוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במינהל התקין) מ-12 חודשים ל-7 שנים מבלי להחשיב בפרק זמן זה את התקופה שבין מועד הגשת תלונה לנציב תלונות הציבור בשל חשיפת שחיתות ועד לסיום בירורה.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "חוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במנהל התקין), התשנ"ז–1997 (להלן – החוק), נחקק במטרה להגן על עובד שחשף מעשה שחיתות במקום עבודתו, ולעודד עובדים לחשוף מעשי שחיתות. החוק מאפשר לעובד שפוטר או שנפגעו תנאי עבודתו בשל כך שחשף מעשי שחיתות, להגיש תובענה נגד מעסיקו לבית הדין האזורי לעבודה. לפי סעיף 5 לחוק תקופת ההתיישנות לעניין תובענה כאמור היא שנים עשר חודשים.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
בתובענה בשל פגיעה בתנאי העבודה, לבית הדין יש סמכות לפסוק לעובד פיצויים בסכום של יעלה על 50,000 שקלים חדשים, ללא הוכחת נזק. נוסף על כך, לבית הדין סמכות לפסוק פיצויים לדוגמה בסכום של עד 500,000 שקלים חדשים בשל חומרת ההפרה, וכן רשאי בית הדין לתת צו מניעה או צו עשה, לרבות צו המבטל את פיטורי העובד. האפשרות של הגשת תובענה עשויה להרתיע מעסיקים מפני פגיעה בעובדים החושפים שחיתויות, ולכן יש חשיבות לזמן שבו מתאפשר להגיש תובענה בשל פגיעה בעובד כאמור."
ח"כ שפק: "באמצעות הצעת חוק זו נוכל להצהיר בגאווה על שתי תרומות חשובות. האחת: הבהרנו לאותם חושפי שחיתויות שיש להם גב מוסרי ומעשי לפועלם, ובכך לתת להם תמריץ לשמירה על האינטרס הציבורי. השנייה : הרתעת בעלי השררה. להבהיר לאותם ממונים ומעסיקים – אחד או כמה מתואמים – כי לחושף השחיתות יש גב והוא לא לבד."