מבזקיםמשפטי/פלילי

11% מבני הנוער הודו בשימוש בסמים, מספר המועברים לטיפול שירות המבחן – הוכפל

הנזק החמור הנגרם לנוער משימוש בקנאביס, כפגיעות רגשיות וקוגניטיביות, והעליה בשימוש בסמים בכלל בעקבות הקורונה, נחשפו היום (שלישי) בוועדת ההתמכרויות והסמים של הכנסת.

יו"ר הוועדה, רם שפע (העבודה) ציין כי מחסור במסגרות-חינוכיות מביא להידרדרות של בני הנוער – בין היתר עליה בהתמכרויות. "על בית הספר להשקיע בעיקר בהענקת כישורי-חיים וקצת פחות במידע ובית חרושת לציונים. נלחמתי להגדלת התקציב הבלתי-פורמלי, והמשימה שלנו עכשיו היא להסדיר את שוק הקנאביס כלפי בני הנוער בשונה משאר האוכלוסייה", אמר.

לדברי יוזמת הדיון, מיכל וולדיגר (הציונות הדתית), שתי וועדות משרדיות קבעו כי שימוש בקנאביס מתחת לגיל 25 עלול להביא להתמכרות, חרדות, דיכאון, אובדנות, פגיעה בהתפתחות אישית. הוועדות קבעו את החובה להקצות תקציבים לחנוך והסברה אצל הנוער כדי למנוע שימוש בסם מסוכן זה. היא הביאה דוגמאות של צעירים המגיעים למצבי סיכון עקב שימוש בסם. יוזם נוסף של הדיון, יעקב מרגי (ש"ס), הוסיף את העליה הנרשמת בקרב בני נוער בשימוש באלכוהול ובסמים, ואת הסכנה בכך לנוער הנושר, בשולי החברה וחסרי-עורף-משפחתי. "הנורמות החברתיות בכך כבר משתחררות, ואין תכנית ממשלתית לפיקוח, אכיפה וחינוך". סימון דוידסון (יש עתיד) הזהיר כי ילדים חסרי מעש ידרדרו לפשע, והדרך לשקמם היא בפעילות ספורטיבית ואילו חברתו לסיעה ענבר בזק קראה להגדיל כפיתרון – את ההשקעה הממשלתית בתנועות נוער.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

לפי טלי יוגב, נציגת הרשות לביטחון קהילתי, אפילו באתרים המפרסמים הצגות חנוכה לילדים יש פרסומות לרכישת קנאביס, ואילו לדברי קרן רוט-איטח, ממונת מניעת שימוש בסמים ואלכוהול במשרד החינוך, האווירה החברתית משמעותית ביותר בנושא כי מערכת החינוך איננה בועה, וכי בעוד שבשנת 2014 רק 5% מבני הנוער הודו בשימוש בסמים, הרי שבבדיקה בשנת 2019 כבר כ-11% מהנוער הודו בכך. עו"ד יפעת רווה, נציגת משרד המשפטים, ציינה כי תנאי לכל לגליזציה לקנאביס צריך להיות השקעה בכלי מניעה, רווחה, הסברה וחינוך למניעת שימוש הנוער בסם.

ליאם קוטק, נציגת מועצת הנוער הארצית, הציעה לערב בחינוך למניעה את תנועות-הנוער, פרסומות ברשתות החברתיות, ולהתחיל כבר מגיל צעיר את ההסברה על הסיכון בשימוש בסם, ואילו לפי פרופ' יוסי הראל-פיש מאוניברסיטת בר אילן, ראש תכנית המחקר הבינלאומי על בני נוער, בסקר האחרון שנעשה ונתוניו טרם פורסמו, מי שנשארו במסגרות חינוכיות – לא נרשמה אצלם עליה בשימוש בסמים ואלכוהול. "המצוקות שהנוער חווה בשנת הקורונה הן משמעותיות מאד – ולבתי הספר יש אחריות להיות מקום אהוב על התלמידים", ציין.

עו"ד אפרת רותם מאיגוד העובדים הסוציאליים, הזהירה כי 75% מהעו"סים הודו כי אינם מספיקים לטפל בבני נוער המצויים בשלבי שימוש בסמים, ולפי וורדה רפופורט משירות המבחן לנוער, בשנים 2020-2015 מספר הנערים המשתמשים בסמים שהועברו לטיפולה – הוכפל. "הלגליזציה והשיח הציבורי מאד מבלבל את בני הנוער ואת הוריהם, ואי אפשר עוד להפטיר כדאשתקד".

צילום: freepik

Back to top button