מבזקיםמשפטי/פלילי

חה"כ רוטמן בכנס חותם: "בבית המשפט העליון יש בוז עמוק להחלטת העם, בוז אינסופי"

כנס 'חותם' למשפט התקיים אמש (רביעי), תחת הכותרת 'שלטון ללא בחירות', בהשתתפות מאות צופים. הכנס עסק בסוגיית בג"ץ, וזאת על רקע ההכרעות הקרבות בזהות הרכב בג"ץ העתידי בוועדה למינוי שופטים. בין המשתתפים בכנס חה"כ שמחה רוטמן, עו"ד יורם שפטל ופרופ' יובל אלבשן.

המשתתפים בכנס דנו בשאלת זהותה היהודית של מדינת ישראל אל מול פסיקות בג"ץ. את הכנס פתח עו"ד יורם שפטל בשיחה על היחס בין שופטי בג"ץ לזהותה היהודית של המדינה. במהלך הכנס התקיים פאנל משפטי בו השתתפו חה"כ שמחה רוטמן מסיעת הציונות הדתית, פרופ' יובל אלבשן לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, ויו"ר פורום קפה שפירא גלי בת חורין. ולאחר מכן נשאו דברים היועץ המשפטי של ארגון חותם עו"ד משה פולסקי, וראש מרכז אחווה והרב של היישוב עטרת, הרב עזריאל אריאל.

בכנס דיבר חה"כ שמחה רוטמן, מחבר הספר 'מפלגת בג"ץ', ונציגה של האופוזיציה בוועדה למינוי שופטים, על הבעיות הרבות שהתערבות בג"ץ מייצרת לחברי הכנסת, ועל הסכנות הצפויות לזהותה היהודית של המדינה בשנים הקרובות. לדבריו, תחושת העליונות של שופטי בג"ץ מגיעה מזלזול באזרחי המדינה "בבית המשפט העליון יש בוז עמוק להחלטת העם, בוז אינסופי שניתן לשמוע בכל מיני אמירות של שופטים על המוסריות של העם. אפשר לראות את זה בפסקי הדין בעניין נתניהו כראש ממשלה למשל. אנחנו מדינה עם סיטואציות שלא מוכרות למשפט, והמשפט לא יודע להתמודד איתם. המשפט שלנו הוא אימפריאליסטי, והוא לא יודע להגיד לעצמו – לכאן אני לא נכנס", פתח חה"כ רוטמן את דבריו.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

"המצב במדינת ישראל הוא שאין איזון בין הרשויות", טוען חה"כ רוטמן, "יש גוף אחד שמקבל את כל ההחלטות, קטנות כגדולות. אין לזה אח ורע בעולם. במרבית מדינות העולם שאלות רבות שבית המשפט העליון דן בהם, בכלל לא היו מגיעות לאף בית משפט, בוודאי לא לבית המשפט העליון, בוודאי לא בקצב של הסיטואציה בה בית המשפט מבטל חוקים ללא כל הסמכה", סיפר רוטמן.

היכולת של בג"ץ לעסוק בכל סוגייה, פוגעת לטענת חה"כ רוטמן בעקרון הפרדת הרשויות "גם בלי שום גדר, הגענו למצב של חוקי יסוד שעוסקים בזהות היהודית של המדינה, שבית משפט דן בשאלה האם הוא יבטל אותם או ישאיר אותם על כנם. הדבר הזה הוא לא מאוזן, הוא לא הפרדת רשויות. יש לנו רשות אחת במדינה שהיא עושה הכל, וזה בית המשפט העליון. היא נוגעת בסוגיות שהכנסת בכוונת מכוון מנסה להימנע מפיצוץ בהם ובית המשפט כופה עלינו את הפיצוצים ולא כדי להגן על איזהו צד אלא כמישהו שבא לסכסך. במקום בית משפט שמייצר פתרונות לסכסוכים יש לנו בית משפט שמייצר סכסוכים לפתרונות. בגץ נגד המדינה היהודית – זה בדיוק זה. הסטטוס קוו נועד לאפשר לנו לחיות ביחד ובית המשפט מכריע פעם אחר פעם תמיד נגד צד אחד, וזה יוצר מצב שבג"ץ הוא נגד המדינה היהודית", אמר חה"כ רוטמן.

בסיום דבריו, אמר חה"כ רוטמן לפרופ' אלבשן, כי לא ייתכן שזהותה היהודית של המדינה לא ייאבקו "כשם שאתה חרד לכבודו של בית המשפט העליון מתוך טיעון שהוא בעצם מאד שמרני – קל להרוס, קשה לבנות. אני אומר דבר כזה, את זהותה היהודית של מדינת ישראל גם יהיה קל מאד להרוס, אך קשה מאד לבנות. ולכן אני שומר עליה בקנאות לא פחותה ממה שאתה שומר על בג"ץ", סיים חה"כ רוטמן.

בפתיחת הכנס, דיבר עו"ד יורם שפטל. שפטל פסל את האפשרות ששופטי בג"ץ השמרנים יעצרו את הפגיעה בזהות היהודית "העובדה שיש מספר שופטים דתיים ומסורתיים אינה אומרת דבר, משום שהדיקטטורה של בג"ץ דואגת לשבט את עצמה כל הזמן בנוגע להרכב בית המשפט. וכך מכהנים היום לפחות 9 שופטים שהם פוסט ציונים ופוסט יהודים שמאלנים מובהקים, והם מיישמים בכל פסק דין רלוונטי את השקפת עולמם השמאלנית קיצונית, פוסט ציונית ופוסט יהודית.

העובדה שיש 6 שופטים שאינם כאלה זה לא משנה בפועל. משום שנשיאת בית המשפט דואגת שבכל סוגיה פוליטית תמיד דואגים הנשיאים השמאלנים לכך שיהיה רוב שמאלני בכל הרכב כאשר עומדת להכרעה שאלה פוליטית כלשהי או שאלה של הצביון היהודי של מדינת ישראל", אמר עו"ד שפטל בכנס.

עו"ד שפטל הציג את המתווה שלטעמו יביא לפתרון בעיית בג"צ לדבריו, הפתרון לבעיה כרוך בביטול בכוח שבג"ץ העניק לעצמו "המענה לשאלה איך ניתן לשנות את המצב, הוא לבטל את 4 יסודות הדיקטטורה של בג"ץ:
1. כל עניין פוליטי הוא בלתי שפיט לחלוטין.
2. ביטול זכות העמידה – זה בניגוד ליסוד היסודות של עצם קיום בית משפט.
3. ביטול הסכמות ללא סמכות שנטל לעצמו בית המשפט העליון לפסול כל מעשה שלטוני שאינו מוצא חן בעיניו בתירוץ שהוא לא סביר בעיניו. את זה צריך להוריד מסדר היום.
4. ביטול הסמכות של בית המשפט העליון לפסול חוק כלשהו של הכנסת", שפטל טען, כי נקיטת פעולות אלו יובילו להחזרת השליטה לידי העם והרשות המחוקקת.

בעקבות אלימות הפלסטיניים: ועדת החוץ והביטחון דנה בחיזוק ביטחון תושבי יהודה ושומרון
צילום: דוברות הכנסת – נועם מושקוביץ

Back to top button