חדשות הארץמבזקים

קרציות מערות התגלו במערות אורנית שבכרמל: "להימנע מכניסה למערות לא מוסדרות"

אגף מזיקים והדברה של המשרד להגנת הסביבה מבצע בדיקה שוטפת לנוכחות קרציות וטפילים בכל אתר חשוד, ביחד עם מעבדות משרד הבריאות ורשות הטבע והגנים. בשנה האחרונה נמצאו חולים בקדחת המערות (קדחת אנדמית חוזרת) בצפון, בדרום ובמרכז הארץ.

בעקבות הודעה על תחלואה שהתקבלה ממשרד הבריאות, צוות מזיקים והדברה של המשרד להגנת הסביבה בדק את מערות אורנית הנמצאות בשמורת טבע הר כרמל.

במערות נמצאו קרציות רכות אשר נאספו באמצעות מלכודת דו-תחמוצת הפחמן. הקרציות הועברו לזיהוי ובדיקה במעבדות משרד הבריאות וזוהו כקרציות רכות מסוג קרצית המערות (Ornithodoros Tholozani). רשות הטבע והגנים התבקשה לסמן את הכניסות למערות ולהזהיר מפני הסכנה האפשרית. המשרד להגנת הסביבה ימשיך ויעקוב אחר המפגעים.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

קדחת אנדמית חוזרת נגרמת מהדבקה בטפיל בורליה פרסיקה, וידועה בארץ בשם "קדחת מערות". המחלה מועברת לאדם באמצעות נשיכה ומציצת דם על-ידי קרצית רכה השוכנת באדמת המערה. הקדחת מתאפיינת בהתקפי חום, שמתבטאים בעלייה מהירה של טמפרטורת הגוף. להתקפים נלווים אחד או יותר מהתסמינים הבאים: שיעולים, קוצר נשימה, בחילות, כאבי שרירים ומפרקים ופריחה על העור. רוב מקרי ההידבקות מתרחשים במערות, חלק קטן בחורבות וכמות מזערית מחשיפה למחילות ומאורות של בעלי חיים.

הקרצית חשה ברטט הקרקע מפסיעות בעלי החיים, ומזהה דו-תחמוצת הפחמן (CO2) הנפלט מנשימת בעלי החיים, מתעוררת ועולה בזריזות מתחת לפני השטח ואל גוף בעל החיים. נשיכות הקרצית הן קצרות, ומרבית הננשכים לא ימצאו קרציות על גופם אלא רק סימן למציצת הדם, לרוב באזור הבטן.

המשרד ממליץ לציבור להימנע מכניסה למערות. אם אתם נדרשים להיכנס למערה, יש לנקוט באמצעי התגוננות אישיים, ולהשתדל לשהות במערה כמה שפחות זמן.

למידע נוסף לחצו כאן

ד"ר גל זגרון, מנהלת אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה, אמרה: "המשרד להגנת הסביבה ממשיך בחקירות סביבתיות של מערות וחללים חשודים כמקור לתחלואה בקדחת אנדמית חוזרת, בשיתוף פעולה עם מעבדות משרד הבריאות ורשות הטבע והגנים. אנו מזהירים מפני כניסה למערות לא מוסדרות לביקור וטיול, שכן היא עלולה להיות מסוכנת, ויש להימנע מכך ככל הניתן".

צילום: ד"ר גל זגרון, המשרד להגנת הסביבה

Back to top button