ועדת הפנים של הכנסת אישרה פה אחד את חוק החיבור לחשמל
ועדת הפנים והגנת הסביבה אישרה היום (שלישי) פה אחד (7 בעד, ללא מתנגדים), את הצעת חוק 'התכנון והבנייה – חיבור בתים לחשמל' של יו"ר הוועדה ח"כ ווליד טאהא והח"כים מנסור עבאס, מאזן גנאים, אימאן חטיב יאסין, ג'ידא רינאווי זועבי. הצביעו בעד החוק: יו"ר הוועדה, ח"כ ווליד טאהא וכן הח"כים איתן גינזבורג, יורא להב הרצנו, אחמד טיבי, ג'ידא רינאווי זועבי, בני בגין ושרון רופא אופיר.
כשנודעו תוצאות ההצבעה קראה ח"כ אורית סטרוק: "בושה!" וח"כ איתן גינזבורג השיב לה: "הבושה היא שלך".
יו"ר הוועדה ח"כ ווליד טאהא (רע"מ), אמר: "החברה היהודית לא סובלת ממחסור בתכנון. האזרח הערבי, הוא שנזקק לחוק הזה. החוק לא יפתור את כל הבעיות בנוק אאוט, אבל כן יפתור את הבעיות עם הזמן. בעיה שנמשכת 70 שנה לא תיפתר בחודשיים. מתעניינים בחוק מימין ומשמאל, מלמעלה ומלמטה, משיקולים ומניעים סותרים לעתים. לי הייתה כוונה אחת: החברה הערבית סבלה מהזנחה תכנונית עשרות שנים, שאילצה אזרחים לבנות ללא היתר בעל כורחם, וכך נמנעה מהם זכות בסיסית של חיבור לחשמל. מעשית הם כן מחוברים – מבית לבית, מגג לגג, מה שגבה לא אחת חיי אדם. התיקון לחוק שאני מציע יבטיח חיבור לחשמל כשיש תוכנית כוללנית מאושרת, או תוכנית מפורטת בהגשה. עם זאת, זכות כל רשות לקבל היטלים מאלה שיגיעו לשלב ההיתרים. מצד שני החוק מתמרץ רשויות מקומיות להגיש תוכניות מפורטות ולבגיע לשלב שנפתור אזרחים ערבים מרדיפה בלתי פוסקת בבתי משפט, והוצאת מיליוני שקלים. נפסיק את כל זה אחת ולתמיד באמצעות תכנון. החשמל שימש כלי ענישה. עשרות אלפי משפחות הוענשו בכך שלא חוברו לחשמל. באנו לשנות את הגישה. מעכשו חשמל הוא זכות בסיסית, וחיבור לחשמל מונע אובדן חיי אדם. לא היו לי מניעים פוליטיים, אלא מניעים אנושיים".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
ח"כ אורית סטרוק (הציונות הדתית): "אני פה כדי להסיר את הלוט מאחורי המילים, לחשוף מה מאחוריהן. אני שואלת על שרת הפנים: מצד אחד כתוב בסעיף 1 א שר הפנים רשאי להחליט בלי לקבל חוות דעת גוף התכנון. מצד שני הוא חייב להחליט".
תומר רוזנר, יועמ"ש הוועדה, השיב: "בדיוק. השר רשאי לא להתחשב בחוות הדעת, אבל הוא חייב להחליט תוך 120 יום".
עוד אמרה ח"כ אורית סטרוק: "אני מבקשת להסיר את כתב האישום מהמדינה, כאילו היא אשמה בכך שלא היה תכנון ביישובים הערבים. מי שאשם אלה הן הרשויות הערביות. יש פה 3 שאלות דרמטיות: 1. צוואר הבקבוק שייווצר במוסדות התכנון. 2. האם יירמסו צווי בית המשפט שמורים על הריסת בתים לא חוקיים? ו-3, האם בסוף התהליך, כשיתברר שחלק מהבתים אינם יכולים לקבל היתר, האם החשמל אליהם ינותק".
ח"כ אוסמה סעדי אמר: "החוק בנוסח הקיים לא פותר. יש רגרסיה רבה כי שרת הפנים לא הסכימה לנוסח המוצע. נושא הצווים השיפוטיים נמחק. החוק בלי בשר. בואו נחכה למתווה, לראות אם יהיה שם הדברים שנמחקו מהחוק. נעבוד שיהיו פתרונות שיתנו תשובות לעשרות אלפי בתים. נצביע בעד בתקווה שהוועדה והמתווה יתנו תשובות לכל. ".
ח"כ איתן גינזבורג (כחול לבן) אמר: "זה חוק חשוב, לא מושלם, לא טוב. המצב בחברה הערבית נוראי ומזעזע. המדינה נכשלה לאורך שנים. עכשיו יש התקדמות מסוימת. היעד הוא לסיים תוכניות מיתאר בכל הרשויות המקומיות. זו דרך המלך. כשיודעים מה המצוקה האמיתית אני קורא למשרדי הממשלה תתעוררו, צריך לעשות מעשה. זה צעד חסר, אבל צעד. חשוב שהחוק נותן אינסנטטיב לסיים תכנון".
ח"כ ג'ידא רינאוי זועבי, מיוזמי החוק אמרה: "הולכים לקראת מהלך היסטורי לטובת אזרחי המדינה. החוק שומר חיים ונותן איכות חיים לילידים. אני מבקשת שכל הכנסת תתגייס להעברת החוק ההומניטרי".
בהתיישבות הצעירה הגיבו להחלטה: ״ממשלת ישראל קובעת היום ש- 12,000 ילדינו הם סוג א׳ בשביל לגדול, לשרת במילואים ואף להיפצע ולמות בצבא ההגנה לישראל, אבל סוג ג׳ בשביל לקבל שירותים בסיסיים הומניטריים כמו חיבור לחשמל, מים ומרכיבי ביטחון. זוהי תעודת עניות ובושה גדולה לכל חברי הכנסת והשרים בממשלת בנט הממשיכים לטעון שהם מייצגים את המחנה הלאומי. אתם הסתכלתם לנו בעינים והבטחתם כי החרפה תוסר והעוול כלפינו יתוקן. ברגע האמת העדפתם את מנסור עבאס והשמאל הקיצוני. אותנו שכחתם. לא נשתוק״