מראש הנקרה ועד חופי אילת: עשרות אלפי ישראלים יצאו למבצע ניקיון בחופים
עשרות אלפי ישראלים פקדו היום (שישי) משעות הבוקר, את חופי ישראל במטרה לנקותם מפסולת, ולפי הערכות, נאספו עשרות טונות רבות של זבל בלמעלה מ-80 מוקדים שונים לאורך חופי הים התיכון, הכנרת ואילת. הפסולת שנאספה על ידי הפעילים כוללת שקיות ניילון רבות, כוסות פלסטיק, סכו"ם חד פעמי, מסכות פנים חד פעמיות, בדלי סיגריות, מוצרי היגיינה, בקבוקים, חומרי בנייה, מוצרי דיג, צעצועים ועוד. האירוע נערך ביוזמת קואליציית אנשי הים התיכון מארגון 'אנו', ובשיתוף ארגוני סביבה רבים, בהם החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, אקואושן, מגמה ירוקה ורבים אחרים, במטרה להשפיע על מקבלי החלטות בנושאי החשיבות של שמירה על הים, הקמת שמורות ימיות, ומניעת נזקי משבר האקלים.
שיאו של מבצע הניקיון היה אירוע שנערך בחוף אכדיה שבהרצליה, בהשתתפות מר משה פדלון – ראש עיריית הרצליה ויו"ר פורום רשויות ערי החוף, אופיר פינס – ראש פורום רשויות החוף, ח"כ גילה גמליאל – יו"ר השדולה הסביבתית בכנסת, ח"כ יוראי להב הרצנו, ח"כ מוסי רז, מייקל רפאל – רכז ארצי של קואליציית אנשי הים התיכון, מארגון 'אנו', ד"ר אסף אריאל – מנכ"ל אקואושן, איריס האן – מנכ"לית החברה להגנת הטבע, ועוד. בנוסף, נערכו אירועים לקהל הרחב, כמו סיורים של רשות הטבע והגנים, תחרויות, הדרכות, ופעילויות לכל המשפחה.
לדברי המארגנים, מדי שנה מושלכים לימים ולאוקיינוסים כ-8 מיליון טונות של פלסטיק, וההערכה היא כי בשנת 2020 הושלכו לימים ולאוקיינוסים כ-1.6 מיליארד מסכות מגן חד פעמיות, שיתכלו רק בעוד 450 שנה. מייקל רפאל, רכז ארצי של קואליציית אנשי הים התיכון, מארגון 'אנו': "כולנו תקווה שההירתמות הנרחבת תשפיע על מקבלי ההחלטות לפעול למען עתידו של הים. החי והצומח הימיים מספקים עבורנו שירותים קיומיים – אוויר לנשימה, מקור למזון, תשתית לחקלאות ועלינו להגן עליהם. מדינת ישראל התחייבה להכריז עד שנת 2020 על 10% משטח הים של ישראל כשמורות ימיות, אבל נכון להיום הכריזה רק על כ-5% מהשטח הימי בישראל, דבר המותיר מינים ימיים רבים בסכנה. שמורות טבע ימיות הן הפתרון היחיד המוכר ע"י המדע ככזה שיכול לספק הגנה משמעותית ולהבטיח את עתידו של הים. חייבים לשמור על הים עם שמורות ימיות נרחבות, לפחות 30%, כדי להגן על מגוון המינים בים והחיים בכדור הארץ. בלי הים אין חיים".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
פזית שביד-שייט, מנהלת תחום קהילות ופעילות עירונית בחברה להגנת הטבע: "שמחנו לראות את ההתגייסות האדירה של הישראלים לניקוי החופים בכל רחבי הארץ. דווקא בעידן של משבר האקלים, לים בריא תפקיד מפתח בהתמודדות – הוא המזגן שלנו, מייצר חמצן עבורינו, סופח גזי חממה מזיקים, מספק מזון, משמש מקור לתרופות, לחינוך לתיירות ולנופש ועוד. לכן, המשימה שלנו היא לשמור עליו ולדאוג שיהיה נקי ובריא, וכהתחלה – לשמור על חופים נקיים מאשפה ופסולת ולהכריז על שמורות ימיות נוספות, זה בידיים שלנו. אני בטוחה כי המשתתפים למדו ויעבירו את המסר המרכזי – את הפסולת שאנחנו מייצרים צריך לקחת למתקני האשפה השונים ולא להשאיר אותה בחוף".
לדברי מזי מגנאג'י מוסקוביץ, מנהלת ההסברה ברשות הטבע והגנים: "הסביבה הימית היא עולם ומלואו של חי וצומח עשיר ומגוון שעל האדם לעשות ככל יכולתו על מנת לשמור עליו. מעבר להתגייסות ציבורית רחבה בכל מקום ובכל זמן עד כמה שניתן , הדרך הטובה ביותר לשמור על ערכי טבע אלה היא באמצעות הכרזה על שמורות טבע ימיות שיאפשרו להגן עליהם. למען הדור הנוכחי והדורות הבאים".
האירוע בהובלת קואליציית אנשי הים התיכון מארגון אנו, ובשיתוף ארגוני סביבה בהם: החברה להגנת הטבע, צלול, אקואושן, דלפיס, אנו עושים שינוי, חיים וסביבה, רשות הטבע והגנים, מגמה ירוקה, גרינפיס, הקואליציה למניעת זיהום פלסטיק בישראל, clean coin, אקלים ישראל ורבים אחרים, ובשיתוף עיריות ומועצות אזוריות.