65% מתלונות ילדי פנימיות על שלילת דמי כיס – נמצאו מוצדקות
65% מתלונות ילדי-פנימיות בנושא ענישתם בשלילת דמי כיס – נמצאו מוצדקות. כך נחשף היום (שני) בוועדת העבודה והרווחה, במהלך דו"ח נציבות תלונות ילדים בהשמה חוץ-ביתית. לדברי יו"ר הוועדה, אפרת רייטן-מרום (העבודה), יש לערוך דיון בממצאי הדו"ח גם במשרד החינוך – ולשקול להרחיב את סמכות הנציבות גם למוסדות משרד החינוך. היא קראה אף לגייס לנציבות דוברי ערבית ואמהרית – כדי לאפשר לילדי קהילות אלו לפנות אליה, ושיבחה את פעילותה.
מנכ"לית משרד העבודה והרווחה, סיגל מורן, ציינה כי בעקבות הדו"ח ערך המשרד דיון במסקנותיו, וכי רוב-רובם של התלונות היו מוכרות כבר לפיקוח המשרד. היא קראה לאפשר גם לילדים מחוץ-לבית במוסדות באחריות משרד החינוך – לפנות ולהתלונן בעניינם.
לדברי סימונה שטיינמץ, נציבת תלונות ילדים בהשמה חוץ-ביתית במשרד, שערכה את הדו"ח, בשנת הפעילות הרביעית של הנציבות התקבלו 265 פניות בעניינם של למעלה מ-500 ילדים, מתוכן 187 פניות בלבד היו בסמכות הנציבות. מכלל הפניות 66% מהפניות נמצאו מוצדקות, כאשר 88% מהתלונות הגיעו מילדים בפנימיות משרד הרווחה, 9% מילדים בפנימיות משרד החינוך ו-3% מילדים הנמצאים במשפחות אומנה. 92% מהפניות הגיעו מהקטינים עצמם, וחלק מהתלונות הגיעו מילדים הנמצאים בבתי-הוריהם – וביקשו לצאת ממנו.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
שטיינמיץ פירטה כי מבין התלונות שעסקו בענישה באמצעות קיזוז דמי כיס נמצאו 65% מוצדקות, 55% מהתלונות על יחס פוגעני כאיומים עלבונות וקשיים עם אנשי צוות נמצאו מוצדקות, 60% מהפניות בעניין ביגוד לילדי-הפנימיות נמצאו מוצדקות ועוד. היא הדגישה כי לצערה עדיין נפוצה ענישה באמצעות הפחתת דמי כיס בניגוד לנהלי משרד הרווחה, כאשר הבולט שבהם נוגע לדמי הכיס של ילדים ללא עורף משפחתי, ומדובר לרוב בסכום הכסף היחיד העומד לרשותם לשימוש חופשי.
לדברי רקפת בן גיא, מנהל האגף החוץ-ביתי במשרד, יש כ-30 אלף ילדים בהשמה מחוץ לבית, כאשר רובם (18 אלף) במוסדות של משרד החינוך, 3,960 ילדים מושמים במשפחות-אומנה. "אנו המערכת הראשונה שפתחנו עצמנו לתלונות ילדים, אני גאה בפנימיות והתלונות עלולות לצבוע אותן באור מטעה".
יוראי להב הרצנו (יש עתיד) התריע כי לנציבות אין סמכויות לפעול – והדבר ירתיע ילדים מלהתלונן בעתיד, ואילו אוסמה סעדי (הרשימה המשותפת) ציין את היעדר מודעות קיום הנציבות בחברה הערבית.
לדברי מנכ"לית המועצה לשלום הילד, ורד וינדמן, רוב מוחלט של ילדי האומה לא יודעים כלל על האפשרות לפנות לנציבות, ומכאן המספר המועט של תלונות מקבוצה זו, ואילו רחל איגר-לוין, מנהלת שירות האומנה, השיבה כי לכל ילדי האומנה חולקו כרטיסי-מידע על אפשרות התלונה. אבישי פריזדה, מנכ"ל קבוצת גיא המפעילה פנימיות לילדים, הזהיר מיצירת תדמית שלילית לפנימיות – שברובן המוחלט "נעשית עבודה נהדרת, מושקעת – הנושאת פירות והצלחה".