ד"ר אלרעי פרייס: "מהירות ההדבקה של האומיקרון היא פי 4-3 מהדלתא"
ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי פרייס, אמרה היום (שני) לוועדות הבריאות והחוקה כי "בדרום אפריקה רואים כי התמותה והאשפוז כנראה פחות 50%-60% מאשר בתקופה המקבילה בדלתא, אך זה לא מפולח לא לפי מצב ההחלמה ולא לפי מצב חיסונים כשבערך 45% מהאוכלוסייה המבוגרת שם מחוסנת. אנחנו יודעים שהאוכלוסייה שם על פי אחוז מאוד גבוה מחלימה, לפי סקרים שלהם בין 70-50% יש להם נוגדנים שמראים על תחלואה בעבר. אנחנו רואים שבהשוואה לגלים הקודמים (הדלתא והאלפא) יש פחות תמותה מתוך האשפוז. יש עליה באשפוזים שם שבתחילה הייתה אקספוננציאלית, אך יש סימני האטה".
בהתייחסה להשוואות עם דרום אפריקה אמרה כי שם "אוכלוסייה מאוד צעירה ובישראל יש פי שניים יותר אוכלוסייה מבוגרת. בנוסף בדרא"פ יש שיעור גדול יותר שמחלימים – אבל משם אנחנו לא יכולים לקחת אינדיקציה על השפעת אומיקרון במחלימים כי הם מחלימים בגלל סרולגי ואז לא יודעים מתי הם מחלימים.
בהשוואה של אומיקרון ליתר הגלים, אפשר לראות שהאומיקרון עולה הרבה יותר מהר מכל הגלים, כולל הבדיקות החיוביות שמזנקות מטאורית למעלה. האשפוזים באותו גל עדיין בנתון גבוה, אך פחות באופן יחסי לזינוק המהיר במקרים. יש תמותה עודפת גם בגל הזה, אך פחות ממה שראינו בגלים הקודמים. הבעיה היא כשיש משהו כ"כ מדבק בצורה כ"כ יותר מהירה ואנשים מחלימים לא באמת מוגנים מפניו, שני חיסונים של אנשים מחוסנים פחות מגנים והבוסטר מגן ב-75% במקום ב-95%. האנשים שיכולים להידבק רבים יותר וכשיש כמויות כל כך גדולות שיכולות להידבק מהר, גם אם האלימות של הווירוס יותר נמוכה, כדי שבסוף בשיקול זה יהיה יותר נמוך, עליו להיות בחמישית יותר נמוך מווריאנט דלתא כדי שאנחנו נגיד "בסדר הוא יכול להתפשט, לא תהיה פה תחלואה קשה יותר מאשר בווריאנט דלתא". בסופו של דבר הוא צריך לרדת באלימות שלו ל-20% כדי שזה יהיה בסדר. מספיק שירד רק בחצי פחות אלים בגלל ההדבקה המסיבית בסוף יהיו הרבה פחות אנשים חולים קשה בבתי החולים".
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
"בהתייחסה לנתונים מאנגליה אמרה כי "יש לנו כבר נתונים ראשונים– דו"ח של האימפריאל קולג' מראה שאין עדות שאומיקרון גורם לפחות אשפוזים מדלתא ואילו הסיכון להדבקה חוזרת, הוא פי 5 מדלתא. עוד למדים שם שהחלמה מול האומיקרון מקנה רק 19% הגנה מפני הדבקה חוזרת וכי חיסון של 3 מנות פייזר מועיל ב80%-55% נגד הדבקה תסמינית של האומיקרון. עוד הוכיחו באנגליה שהסיכוי שבן בית עם אומיקרון ידביק בן בית אחר גבוה פי 3 מזה של הדלתא. דוח של הPHE (ארגון בריאות הציבור הבריטי, ר.ג) מלמד כי ההגנה של מחוסנים בשתי מנות ירדה ל35% ושל שלוש מנות ל75% במקום של 95% שיש מול הדלתא".
עוד אמרה כי "רואים שגם כיום כשאין עדיין תחלואה קשה, באנגליה יש חוסר באמבולנסים ואנשי צוות נכנסים לבידוד והשירות הרפואי נפגע. ברחבי אירופה יש סגירה משמעותית של הגבולות ואיסורי כניסה ללא מחוסנים. באנגליה שוקלים סגר אחרי חג המולד, בהולנד יש סגר שממשיך עד אחרי חג המולד, בדנמרק יש סגירה של בתי"ס, מקומות בילוי ועוד.
ד" אלרעי פרייס הסבירה כי "עד עוד שבועיים לא בהכרח נוכל לדעת שהווירוס פחות קטלני. כיום נראה שהיכולת של הווירוס בתנאי מעבדה היא שהוא לא יכול לייצר פגיעה בתאי הריאה אבל זה בתנאי מעבדה ולא בגוף האדם –זה הסבר למה זה מזוהה גם כווריאנט קל יותר. בנוסף, גם בדרא"פ וגם באירופה רוב ההדבקות הן בצעירים ועכשיו זה רק מתחיל לעבור למבוגרים – רק עוד שבועיים נוכל לראות את היקף התחלואה הקשה והתמותה".