גנץ: "איראן מגיעה למו"מ בלי קלפי מיקוח אמיתיים, אפשר וצריך לשבור את אסטרטגיית משיכת הזמן שלה"
ועדת החוץ הביטחון, בראשות ח"כ רם בן ברק, שמעה היום (שני) את סקירתו של שר הביטחון, ח"כ בני גנץ. השר הגיע לדיון בליווי מזכירו הצבאי, תא"ל יקי דולף, וכן תא"ל עמית סער, ראש חטיבת המחקר באגף המודיעין בצה"ל, תא"ל אייל הראל, ראש חטיבת התכנון באגף התכנון בצה"ל, ואל"מ יניב וולפר, ראש מחלקת מיגון בפיקוד העורף.
בפתח הדיון החסוי נשאו יו"ר הוועדה ושר הביטחון דברים פתוחים לתקשורת.
יו"ר הוועדה, ח"כ רם בן ברק, פתח ואמר: "מדינת ישראל נמצאת באחת התקופות המאתגרות ביותר מאז הקמתה. עתיד המו״מ של המעצמות עם איראן לגבי הסכם הגרעין, דיונים שמתקיימים בימי אלו ואנו, כמו כל העולם, מחכים לשמוע מה יהיו תוצאותיהן, חיזבאללה והתעצמותו, הרמת הראש של חמאס ביהודה ושומרון וגם ברצועת עזה לאחר מבצע 'שומר החומות'. מערכת הביטחון נערכת לכל תרחיש, לרבות כישלון השיחות והוצאה לפועל של תכניות שישמרו לישראל את חופש הפעולה והיכולת להגן על עצמה בכוחות עצמה. אני רוצה להודות לשר הביטחון שעושה לילות כימים על מנת לבצר את ביטחונה ועתידה של מדינת ישראל ועל ההערכה הרבה שהוא רוחש כלפי פעילות ועדת החוץ והביטחון״.
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
שר הביטחון, בני גנץ, אמר: "אני מבקש להודות לכל חברי הוועדה ובמיוחד לך, רם, על העבודה החשובה בפיקוח על מערכת הביטחון ומעת לעת בהכוונה, וגם בקידום הנושאים החשובים שעל הפרק. בשבוע שעבר סיימתי סדרת פגישות חשובות בארצות הברית, בין השאר עם מזכיר ההגנה, אוסטין, ומזכיר המדינה, בלינקן, שניהם לתפיסתי ידידים גדולים של מדינת ישראל. ידידים שמסייעים ותומכים בביטחון ישראל ובשגשוגה, ואכפת להם רבות ממה שקורה כאן. השבוע איפגש גם עם היועץ לביטחון לאומי, סאליבן, ונמשיך את השיח החשוב בדגש על הצעדים הנדרשים מול איראן."
גנץ התייחס למצב באיראן: "ישראל תמיד נהגה באחריות ובדיאלוג עם שותפיה הן לטובת שימור האינטרסים שלנו והן על מנת להבטיח את ביצור ביטחוננו במזרח התיכון. כך אנו נוהגים גם היום. חשוב שנדגיש לעצמנו ובכלל – אין לישראל ידידה טובה יותר מארה"ב, אין לישראל משענת אסטרטגית משמעותית יותר מארה"ב. זה צריך לעמוד לנגד עיננו כל הזמן. נכון שנדאג לעצמנו בעצמנו – כך עשינו, כך אנחנו עושים, כך נעשה, אבל הקשר עם ארה"ב הוא קשר בעל משמעות אסטרטגית ראשונה במעלה. המצב הפנימי של איראן, מהווה הזדמנות עבור העולם. איראן אינה מעצמה, אזרחיה סובלים ממצב כלכלי קשה, ההשקעה שלה בפיתוח ירדה במחצית בעשור האחרון, והיא סובלת מבעיות פנימיות וחיצוניות רבות. ראשי המשטר באיראן ערים היטב למצבם, ולכן, איראן מגיעה למשא ומתן בווינה בלי קלפי מיקוח אמיתיים ורבי משמעות. אפשר וצריך לשבור את אסטרטגיית משיכת הזמן של איראן."
גנץ הוסיף: "יש חשיבות גדולה לעבוד ביחד עם ארה"ב, המעצמות ומדינות האזור, בכדי לבלום את התוקפנות האיראנית ואת מירוץ החימוש שלה לגרעין ובכלל. בימים אלו, אנחנו מעמיקים את שיתוף הפעולה, ואני בטוח שבקרוב יורחבו הפעולות – הגלויות והסמויות, במגוון אמצעים. לצד זאת, בשנה וחצי האחרונות, אנו עוסקים בבניין הכוח, ברכש של אמצעים חדשים, שישמרו את עליונותה הביטחונית של ישראל באזור מול כלל האיומים. במהלך סוף השבוע האחרון, אלפי חיילים, שוטרים ואנשי ימ"מ, מג"ב, שב"כ פעלו במרחב השומרון בכדי לשמור על ביטחון אזרחי ישראל ולשים ידם על המחבלים שביצעו את הפיגוע בחומש. זה היה מבצע מהיר ומדויק, ואני מבקש להעריך ולשבח אותם, ולהשתתף בצערה של משפחת דימנטמן שאותה אני מתכוון לבקר במהלך הימים הקרובים."
עוד אמר שר הביטחון: "מאז מבצע 'שומר החומות', מנסים ארגוני הטרור להבעיר את השטח בישראל ובאיו"ש – בשבועות האחרונים, מול התרעות שהלכו וגברו, ביצענו מבצעי סיכול רחבים, שגדעו יכולות וכוונות. המבצעים האלו ימשיכו גם בעתיד הנראה לעין. נגביר את הנוכחות בשטח ואת הפעולות לבלימת הטרור, ונגבה מחיר ממי שמנסה ללבות אותו. נפעל מול כל ניסיון של חמאס לפגוע באזרחי ישראל ונעשה הכל כדי לצמצם את הפעילות וההתעצמות שלהם – בכל מקום ובכל זמן. לצד המשימה המרכזית של מאבק בטרור, היינו עדים לצערי גם לתקיפות של ישראלים כלפי פלסטינים וחיילי צה"ל שכללו פגיעה פיסית, ופגיעה ברכוש. אלו אירועים שלא נקבל לא ערכית ולא אינסטרומנטלית, לא נכיל, ולא נסבול את זה. אני מגבה את חיילי צה"ל, את השוטרים ואנשי השב"כ שפועלים לפי חוק והנחיות הדרג המדיני. רוב מוחלט של המתיישבים הם אנשים ערכיים שפועלים בצורה חוקית וגם הם מגבים ומעריכים את פעולותיהם של כוחות הביטחון ומתנגדים למעשים האלו. נמשיך לפעול בכדי לשמור על החוק והסדר."
לסיום אמר בחלק הפתוח לתקשורת: "לצד הנושאים המבצעיים הבוערים, אביא בפני חברי הוועדה היום שורה של פעולות שאנו עמלים עליהן בימים אלו ובהן: מוכנות העורף לתרחישי החירום, חיזוק ותגמול מערך המילואים וחיילי צה"ל בחובה ובקבע, והמשך הפרויקט של הורדת אמ"ן ויחידות נוספות לנגב. אני בטוח שהוועדה תוכל לתרום ולדחוף את קידום הסוגיות האלו שיש להן חשיבות לאומית. אנחנו זקוקים לסיוע שלכם בדחיפה מערכתית, כמו גם בקידום בחוקים משמעותיים שנביא בפניכם בתקופה הקרובה כמו חוק הגיוס ודחיית קיצור השירות, שהם הגשר למתווה השירות הכולל שאציג בפניכם בישיבה; ובהתאמת תקופות השירות שתצמצם את היקפי התוספות לפנסיה של משרתי הקבע לעומת המצב כיום, ותסדיר את הנושא כפי שהוא קיים בארגונים רבים אחרים במדינת ישראל ונשמור את ההוגנות כלפי אנשי הקבע. אני בטוח שהדיונים כאן יהיו מעמיקים ומעשיים, וביחד נמשיך לפעול למען ביטחון ישראל".
המשך הדיון, כאמור, היה חסוי, אך להלן נקודות עיקריות מדברי שר הביטחון בחלק זה:
בנושא איראן, עדכן שר הביטחון על אודות פגישותיו בוושינגטון, השיח עם האמריקאים ועם שותפים נוספים וכן על המוכנות הצה"לית ותוכניות ההצטיידות שקודמו במהלך השנה וחצי האחרונות.
בנושא הזירות האחרות – הגדיר שר הביטחון את לבנון כזירה האופרטיבית הקשה ביותר, ואת זירת עזה כזירה שאליה נערכים במוכנות גבוהה כל העת.
שר הביטחון ציין, כי בניין הכוח הצה"לי, מתבסס על תר"ש תנופה, ותרחישי הייחוס אותם אישר בוועדת השרים לעורף, שהתכנסה לראשונה מזה שנים.
במסגרת הסקירה התייחס שר הביטחון גם לצורך בצעדים אזרחיים וכלכליים בוני אמון עם הרשות הפלסטינית, במקביל ללחימה בטרור ביהודה ושומרון. השר עדכן כי ישנם צעדים שכבר הושלמו כמו הכרה במרשם אוכלוסין של חסרי זהות והגדלת מספר הפועלים והקלות ברישוי מפעלים, וכי ישנם צעדים נוספים הנמצאים בתהליכי עבודה.
שר הביטחון הדגיש, כי אחד מלקחי מבצע שומר החומות היה שככל שהרשות הפלסטינית תתחזק – החמאס ייחלש, וכי בראייתו, יש לישראל אינטרס בשיפור הכלכלה הפלסטינית ושמירת הקשר עם נציגי הרשות הפלסטינית השונים.
במהלך הישיבה, נסקרו תכניות בניין הכוח של צה"ל, במסגרת התקציב וכן תכניות המיגון.
שר הביטחון דיווח כי כמות אימוני המילואים עלתה וצפויה להמשיך לגדול. עוד ציין השר כי ישנן תכניות להרחבת תכניות המיגון הן בהשלמת המיגון בעוטף עזה, הן בהשלמת המכשול בצפון ובקו התפר, וכי הדגש יהיה בשנים הקרובות על מיגון הצפון ובניית מכשול בצפון. שני תהליכים שכבר החלו. התהליכים השונים מתאפשרים בזכות אישור תקציב המדינה.
לצד כל אלו, התייחס שר הביטחון גם לצורך החשוב מכל בעיניו – שמירה על כוח האדם והמרכיב האנושי – בחובה, בקבע ובמילואים, וניתנה סקירה לחברי הוועדה אודות הצעדים השונים לשיפור ולשמירה על כוח האדם, תוך דגש על הקצונה הצעירה שממשיכה בקבע.
שר הביטחון עדכן כי בימים אלה מוקם צוות שיגבש את רפורמת השירות, שהיא קריטית לחוסן של ישראל, ולביטחון ישראל, וכי יציג לוועדה בהמשך את רכיבי התוכנית שהם קריטיים בעיניו.
כמו כן, שר הביטחון דיווח על הקמת צוות לבחינת הרחבת ההכרה בצוללני הקישון, שעתיד לסיים את עבודתו בתוך חודש.