הוצגה הרפורמה של מעבר הגיל הרך למשרד החינוך
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון, שר האוצר, אביגדור ליברמן ושרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי, הציגו הערב (רביעי), במסיבת עיתונאים בכנסת, את הרפורמה של מעבר הגיל הרך למשרד החינוך.
מעבר הגיל הרך לאחריות משרד החינוך מהווה מהלך היסטורי גדול, חשוב ומשמעותי. הוא יאפשר למערכת החינוך ליצור רצף חינוכי ומערכתי מגיל לידה ועד גיל 18, המותאם לצרכי הילד בכל שלבי החינוך, הגדילה וההתפתחות שלו. כמו כן, הוא יאפשר למשרד החינוך לחזק את התשתיות של מיומנויות וידע כבר בגיל הרך, ולצמצם פערים חברתיים בשלבים המוקדמים ביותר, עוד טרם כניסת הפעוט לגן הילדים ולבית הספר. המעבר אף מהווה השלמה לחוק הפיקוח על מעונות היום וחוק המצלמות.
לאור המעבר פעלה שרת החינוך ד"ר שאשא ביטון להטמיע מספר מהלכים גדולים ומשמעותיים שיבטיחו את איכות פעילות המסגרות החינוכיות – מעונות היום (7 פעוטות ומעלה). המהלך כולל תוספת של 240 מיליון ₪ אשר עוגנו בבסיס התקציב של משרד החינוך. במהלכים:
• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן
- שינוי יחס התקינה בתוך מסגרות מעונות היום (7 פעוטות ומעלה) כדי להעמיק את הטיפול והיחס האישי לפעוטות.
לאור זאת, ישתנה יחס המטפלת לפעוט בהתאם לגילאי הפעוטות, ע"פ המפתח הבא:
• פעוט עד גיל 15 חודשים: מ-1:6 כיום, ל-1:5 החל משנת הלימודים הבאה (תשפ"ג).
• פעוט עד גיל 24 חודשים: מ-1:9 כיום, ל-1:8 החל משנת הלימודים הבאה (תשפ"ג).
• פעוט מגיל 24 חודשים עד 36 חודשים: מ-1:11 כיום, ל-1:10 החל משנת הלימודים הבאה (תשפ"ג). -
הכפלת תקני הפיקוח מ- 54 ל- 105 ותוספת של עוד 100 בקרים חיצוניים מוסמכים בעלי תואר שני במקצועות החינוך – לשם ביצוע אכיפה ובקרה
כדי להבטיח את שלומם, בריאותם ורווחתם הנפשית והפיזית של הפעוטות תתבצע בקרה איכותית וראויה באמצעות 3 גורמים: מפקחים, בקרים ויועצי בטיחות. לשם הבטחת מטרה חשובה זו הקוצו 105 תקני פיקוח ועוד 100 תקנים של בקרים חיצוניים מוסמכים בעלי תואר שני במקצועות החינוך.
הבקרים החיצוניים יפקחו ויבקרו אחר:
• פיקוח על חינוך טיפול, הכולל בין היתר: בחינת האקלים בגן, אינטראקציות בין המטפלות לפעוטות, בחינת הסביבה החינוכית, תכנית פדגוגית בהתאם לסטנדרטים החינוכיים שייקבע משרד החינוך.
• פיקוח מנהלי (תיק המעון) שנועד לבחון הימצאותן של תעודות הכשרה של הצוותים החינוכיים, אישור מפקח בטיחות, טופסי תברואה וכל מסמך רלוונטי לשם קבלת רישוי.
המפקחים יבצעו בקרה ואכיפה אחר:
• המפקחים יהיו במחוזות, והם יפקחו ויבקרו אחר עבודת הבקרים בכל התחומים עליהם הם אמונים.
לצד הבקרים והמפקחים תתבצע בקרה נוספת על ידי יועצי בטיחות לשם:
• פיקוח על הבטיחות הכולל: בדיקת המבנה, החצר, מפגעים, תאורה, אויר.
• פיקוח על אכיפת חוק המצלמות, המחייב התקנת מצלמות במעון, בהתאם לחוק.
- מינוי ממונה הגיל הרך בכל רשות מקומית:
כדי להבטיח את האיכות החינוכית והרצף החינוכי, תורחב מעטפת הליווי הבקרה על מסגרות היום באמצעות ממונה הגיל הרך אשר ישובץ בכל רשות מקומית. ממונה זה יעבוד בשיתוף פעולה מלא עם נציגי משרד החינוך, עם מנהלי מעונות היום ונציגי ארגוני מעונות היום ויתר הגורמים הרלוונטיים למהלך זה. -
הכשרות, הדרכות וליווי לצוותים הטיפוליים-חינוכיים במעונות היום (7 פעוטות ומעלה) לשם הבטחה ושמירה על סטנדרטים חינוכיים איכותיים, המשרד יכשיר את הצוות החינוכי בתוך המסגרות ומחוצה להן. ההכשרות יכללו:
• קורס של 220 שעות בתחום החינוך טיפול.
• קורס של 22 שעות עזרה ראשונה.
• קורס של 14 שעות התנהלות בטוחה.
• 4 שעות הדרכה פדגוגיות וליווי מקצועי בתוך מעון היום. -
תוספת של 600 מיליון ש"ח לטובת בניית 180 מעונות יום חדשים:
250 מיליון ₪ הוקצו לשנה הנוכחית (תשפ"ב – 2022) ועוד 350 מיליון ₪ יוקצו בשנה הבאה (תשפ"ג – 2023). למשרד החינוך הידע, הכלים והתשתיות להבטיח מימוש נכון, יעיל ומושכל של התקציב. בעניין זה יודגש, כי הרשויות המקומיות יהוו חלק משמעותי מתוך המהלך שכן התקציב יועבר אליהן והן תפעלנה לקידום תנופת הבינוי בעבור הפעוטות.
במשרד החינוך אומרים, כי לאחר שהוגשם היעד של העברת הגיל הרך אל המשרד, תחל העבודה על בניית מערך הגיל הרך. בתוך כך, שנת הלימודים הנוכחית תהווה שנת מעבר. סוגיית הרישום למסגרות וסבסוד שכר הלימוד מצויות באחריות זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה. הנושאים שעברו לטיפול המשרד כוללים את הפיקוח והבקרה, הפדגוגיה, הרישוי והבינוי. בתוך כך, המשרד קורא לכל מעונות היום, שיש בהן 7 פעוטות ומעלה, להסדיר את תהליכי הרישוי מול משרד החינוך בהקדם, כדי לאפשר את קליטתם המהירה במשרד.
לקראת המעבר מינתה שרת החינוך צוותי עבודה בתוך המשרד בתחומים: פיקוח ובקרה, פדגוגיה (פיתוח מקצועי הכשרות והדרכות), תקציב, ארגון ומינהל מערכות מידע, מחשוב, ביטחון ובטיחות, רישוי בקרה ואכיפה, בינוי, בריאות ופניות ציבור. לצד זה, הוקמו גם צוותים בין משרדיים עם האוצר, הכלכלה, הרשויות, הבעלויות על המעונות ובעלי עניין נוספים. הצוותים עבדו באופן אינטנסיבי כדי להעביר את תחומי האחריות של המשרד באופן מסודר ולשם המשך רצף פעילותם. לאורך השנה ימשיכו הצוותים בגיבוש תכניות שיוטמעו בשנה הבאה, תשפ"ג.
שרת החינוך, ד"ר יפעת שאשא ביטון: "אחרי שנים של ציפייה זה סוף סוף קורה, במהלך היסטורי מעונות היום – עוברים למשרד החינוך. שנים מדברים על החשיבות של המהלך והדבר הזה לא קרה עד היום כי הפוליטיקה לא איפשרה אותו. אנחנו עושים את זה ויחד הופכים את זה מחזון למציאות".
שר האוצר, אביגדור ליברמן: "אנחנו מניחים את היסודות לתיקון הטיפול בילדים ובנכדים שלנו ומאזנים בצורה נכון בין שמירה על מעונות היום ככלי לעידוד תעסוקה לבין שיפור איכות החינוך הניתן בגיל הרך. הן כשר האוצר והן כסבא לחמישה נכדים אני תמיד נרתם לסייע למשרד החינוך לקדם צעדים לשיפור איכות החינוך בכלל והחינוך לגיל הרך בפרט. תודה לשרת הכלכלה ושרת החינוך על תהליך מקצועי וענייני ועל שיתוף פעולה פורה שהוליד תוצאה מאוזנת וטובה, שיתוף הפעולה בינינו עתיד להמשיך גם בעתיד ויבוא לידי ביטוי בתקציב הבא, זהו היעד ששמתי לעצמי ויש לנו עוד הרבה מה לעשות".
שרת הכלכלה, הגב' אורנה ברביבאי: "הרפורמה בגיל הרך אותה מקדמת הממשלה, מחדדת עד כמה נכון לאפשר רצף חינוכי פדגוגי לילדים החל מלידה ועד לגיל 18 תחת קורת גג אחת. היום, אחרי הרבה שנים של עיסוק בנושא חשבתי שנכון להעביר את כלל מסגרות הגיל הרך למשרד החינוך. זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה תמשיך לעודד הורים להשתלב בשוק התעסוקה באמצעות סבסוד מעונות היום והמשפחתונים כחלק מהרצון לשמור על כלכלה יציבה תוך צמצום פערים חברתיים וכלכליים. עם זאת, המהלך עוד לא הושלם ועלינו למצוא את הדרך הנכונה להעביר גם את המשפחתונים למשרד החינוך שיוביל את הנושא החשוב הזה עבור דור העתיד של מדינת ישראל."