חדשות הארץמבזקים

קארין באומן שיתפה בדמעות במהלך דיון בכנסת: "ראיתי חושך, מפחדת לאבד את החיים"

ועדת הבריאות של הכנסת, בראשות יו"ר הקואליציה, חה"כ עידית סילמן, התכנסה היום לדיון על תמונת מצב הטיפול בהפרעות אכילה השונות, על ידי המרכזים הרפואיים ובתי החולים.

יו"ר הוועדה, חה"כ סילמן אמרה: "הפרעות אכילה נחשבות אחת המחלות הנפוצות ביותר בקרב נערות ונשים בעולם המערבי. באופן אישי אני מקבלת אינספור פניות של אמהות ונערות – אני חייבת לומר שקצרה היריעה וידי מלסייע ולעזור. נערה שמגיעה אלי כבר או הורים שפנו אליי כבר זה שלב מתקדם ומשם כדור השלג יכול רק להידרדר."

קארין באומן שיתפה בדמעות במהלך דיון בכנסת: "ראיתי חושך, מפחדת לאבד את החיים"
צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת

"היכולת להביא גם את ההתייחסות המגדרית והטיפול בהפרעות אכילה לאותה הפרדה מגדרית היא חשובה ואנו רואים אותה לנכון לשים אותה על הפוקוס. יש לנו דלת פתוחה גם במשרד הבריאות וגם במשרד האוצר ועד ה 15 לפברואר נוכל להציג אותה בגאווה ונוכל לומר שתוך זמן קצר הבאנו בשורה גדולה לטיפול בהפרעות אכילה". הוסיפה סילמן.

• זאת ההזדמנות שלך! נסדר לך קריירה ונלווה אותך להצלחה - לפרטים נוספים לחצו כאן

בתוך דיוני התקציב התעקשנו להגדיל ולעגן בחקיקה את תשלומי האשפוז במערך בריאות הנפש על מנת לאפשר שירות איכותי יותר וכן תוספת מיטות במחלקות להפרעות אכילה.

חה"כ לימור מגן תלם: "הנושא היה מטואטא מתחת לשטיח ופשוט לא אהבו לדבר עליו. באתי מעולם הדוגמנות, צמחתי מתוך העולם וראיתי את הנושא הזה בכל צעד ושעל. הנושא של הפרעות אכילה עלה בעשרות מונים עקב הקורונה, הפניות לטיפול עלו ב40% במהלך המגפה. ביוזמתי, אישר שר האוצר תקציב של 30 מיליון שקלים לטיפול בנושא הפרעות אכילה. נוסיף מיטות אשפוז כדי לקצר את זמני ההמתנה וכן נפעל להקצות חלק מהתקציבים לנושא של אשפוז בית".

קארין באומן, שיתפה בוועדה את התמודדתה: "שמחה להיות פה למרות שאני עייפה אבל רוצה לומר שאני קיבלתי תנאי מד"ר גור שמנהל את מחלקת הפרעות אכילה בתל השומר שאם אני אעלה במשקל אני אעלה למחלקה. באתי, התאשפזתי, עליתי קצת במשקל, התאוששתי טיפה וביום שאמרו לי שאני יכולה לעלות למחלקה של ד"ר גור, שמחתי ואמרתי הנה הגיע היום. אבל כשהגעתי למחלקה חשכו עיניי. שמו אותי פשוט על מיטה ואמרו לי לא לרדת מהמיטה בתנועות אגרסיביות. אין לעשן סיגריה."

קארין באומן שיתפה בדמעות במהלך דיון בכנסת: "ראיתי חושך, מפחדת לאבד את החיים"
צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת

בנוסף, אמרה באומן: "אין הפסקה. הרגשתי שעשיתי את כל המאמץ ואני עולה למחלקה וכך אני מתקבלת. ראיתי אור ופתאום חושך דווקא במקום שבו אני צריכה להתקדם הלאה. אמרו לי זה מה שיש וסגרו לי את הווילון בפנים. זהו אני יכולה שרציתי ללכת ולא להיות שם יותר. אני מפחדת שאתם אומרים שב-15 יהיה עוד אבל אנחנו נחלשות, זאת מחלה קשה מתים מזה אני מפחדת שלא יהיה לי זמן לחכות לעוד פעילויות ולהעלות מודעות צריכים לפעול מהר כי אין זמן זאת מחלה שאוכלת אותנו. אני מפחדת לאבד את החיים האלו כי פה יש רצון, אני אוהבת את החיים."

"אני רוצה את הגוף שלי את השיער שלי ואני מפחדת שלא יהיה זמן, אולי עושים דברים אבל אין זמן צריך לפתוח עוד איזה יחידה איזהו משהו ולא יתייחסו אלינו כאילו אנחנו מפלצת. אני רוצה עזרה לא רוצה להיות לבד". סיימה באומן את דבריה.

יהודית באומן, אמה של קארין, פנתה בדיון: "באתי לפתוח דלתות. אנחנו האמהות חיים את הכאב, אנחנו המטפלות הפסיכולוגיות, זה סבל שאני לא יכולה להסביר לכם מה זה סבל של 16 שנה, בתור אמא 16 שנים. הרבה מאוד מרימות ידיים, ולא יכולות לעמוד בסכומים האלו, הגענו למצב הכי נמוך שיכולנו. נאלצנו לבקש גיוס המונים מהציבור הרחב. החיים שלי נתונים אך ורק למען קארין שתשאר חיה. מכל המגזרים סובלים מהפרעות אכילה. זה לא תופעה רק של דוגמניות. אנחנו האמהות צריכות גם לקבל תמיכה. למה לא פותחים מרכזים נוספים ולא מפרידים בין המחלקות הפסיכיאטריות והפרעות אכילה?".

קארין באומן שיתפה בדמעות במהלך דיון בכנסת: "ראיתי חושך, מפחדת לאבד את החיים"
צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת

אירה דולפין, מאמנת הכושר המפורסמת שהשתתפה אף היא בדיון אמרה: "אני בצעירותי סבלתי מהפרעות אכילה קשות. זה התחיל בגיל 15 מה שאני זוכרת את עצמי התחלתי לשנוא את הגוף שלי ואיך שאני נראית, הייתה תקופה שהפסקתי לאכול לחלוטין וירדתי המון במשקל. למרבה הפלא אחרי שירדתי הרבה במשקל עדיין שנאתי את עצמי ואיך שאני נראית ולא הייתי מאושרת. המלחמה שלי עם אוכל הייתה מאוד קשה."

"אני כיום בעידן שלנו מגדירה כל בחורה שנייה כסובלת מאכילה כלשהי. בארצות הברית התופעה היא 30 מיליון אנשים זה הנתון. וזה מלחיץ אותי שאולי נגיע לממדים האלו. הייתי בכנס בסוף השבוע ופתחתי את הכנס לראשונה מזה שבעבר סבלתי מהפרעות אכילה. היו שם קצת נערות מתבגרות ואמרו לי למה את לא מעבירה את ההרצאה הזאת בבתי הספר? זה חייב להתחיל במערכות החינוך. אני נלחמת למען ההפרעה הזאת כל יום, כל המלחמה שלי זה להראות את המאבק והניצחון ומה אפשר להראות שאוכל הוא לא אויב". הוסיפה דולפין.

קארין באומן שיתפה בדמעות במהלך דיון בכנסת: "ראיתי חושך, מפחדת לאבד את החיים"
צילום: דני שם טוב דוברות הכנסת

ססר אהוד, בריאות הנפש משרד הבריאות: "יש לנו 1500 מופנות כל שנה מהפרעות אכילה, 6-8% הם מגילאים 16 עד 4, אנחנו לא מסתירים את זה: המחלה הזאת מחלה קשה. באגף המקצועי יש לנו הרבה מה לעשות עם 30 מיליון, זה לא טיפה בים. יש לנו 128 מיטות אשפוז לנוער ומבוגרות בפריסה ארצית. אנחנו גם מסכימים שצריך להיות טיפול זמין ונגיש בזמן סביר ומרחק סביר."

"אנחנו צריכים להרחיב את המערך האשפוזי אבל הדגש צריך להיות על הקהילה. מה שאנחנו רוצים לעשות זה קודם להוסיף מיטות אשפוז, להרחיב את המענים לטיפול בהפרעות אכילה, להכניס אשפוז יום לטיפול בהפרעות אכילה כשהוא מקוון. יש כרגע בתים שיקומיים לנשים שסיימו את האשפוז ועוברות להוסטל ייעודי להפרעות אכילה ויש 4 כאלו בארץ ואנחנו רוצים להרחיב את אלה. המצב כרגע קטסטרופה ומה שאנחנו יכולים לעשות ב-30 מיליון נעשה". הוסיף.

Back to top button